Milyen gyakran járjunk vastagbélszűrésre?

A vastagbélszűrést a legtöbben fájdalmas vizsgálatnak gondolják, holott a modern módszerekkel csupán apróbb kellemetlenséggel jár. 50 éves kor felett azonban fontos rendszeresen elvégezni, hiszen komoly betegségek szűrhetőek ki vele.

Az utóbbi évtizedekben világszerte drasztikusan megnőtt a vastag- és végbélrákos betegek száma. Magyarországon is az egyik legveszélyesebb daganattípusnak számít, körülbelül évi 7500-8000 az új betegek száma, és ötezernél is többen halnak meg évente a betegségben.

50 éves kor felett minden férfinél és nőnél indokolt a vastagbélszűrés
50 éves kor felett minden férfinél és nőnél indokolt a vastagbélszűrés

Sereghajtók vagyunk

Magyarországon a vastagbélrákosok halálozási aránya 56,3 százalékos volt 2013-ban, míg az uniós tagállamok átlagát tekintve csak 31,3 százalékos volt ugyanez a mutató.

A legtöbb daganattípushoz hasonlóan a korai felismerés itt is létfontosságú, hiszen minél korábban észreveszik az elváltozást, annál könnyebben gyógyítható a betegség. Megfelelő időben diagnózist felállítani elsősorban szűrővizsgálattal lehet. 50 éves kor felett minden férfinél és nőnél indokolt a vastagbélszűrés legalább 5-10 évente még akkor is, ha semmilyen panasza nincs. Akiknek a családjában volt hasonló betegség, azoknak már 40 év felett szűrésen kellene részt venniük.

Több módszer is van a betegség szűrésére, az egyik legalapvetőbb a szemmel nem látható vér azonosítása a székletben. Ez laboratóriumi vizsgálattal is történhet, melyhez a háziorvos adhat beutalót, illetve a patikában is elérhetőek olyan gyorstesztek, amelyekkel otthon mi magunk is elvégezhetjük a vizsgálatot. Ez nem utal egyértelműen daganatra, többféle emésztőrendszeri betegség is járhat ugyanis véres széklettel. Ugyanígy a negatív teszt sem zárja ki a daganat jelenlétét, bizonyos stádiumban ugyanis még nem jár vérzéssel.


Pontosabb képet ad egészségi állapotunkról a gasztroszkópia, vagyis a gyomortükrözés, illetve a teljes vastagbéltükrözést jelentő kolonoszkópiás vizsgálat. A nagyjából 25 perces kolonoszkópia során egy hajlékony, kamerával ellátott csövet vezetnek fel a vastagbélbe, mellyel a gyanúsnak ítélt területeket az orvos "saját szemével" is átvizsgálhatja. Ezzel az eljárással szövettani minta is vételezhető, illetve felfedezhetőek és eltávolíthatóak a bélfal oldalán kinövő polipok, amelyek a későbbiekben akár rosszindulatú daganattá is fejlődhetnek. Ilyen módon az orvos átfogó képet kaphat a páciens vastagbelének állapotáról, és kizárhatja a daganat mellett számos másik betegség kialakulásának esélyét is.

A vizsgálatot megelőzően az orvosok már a kórházban felkészítenek, hashajtó szerekkel alaposan kitisztítják a beleket. Négy-öt nappal a vizsgálat előtt diétás étrendet javasolnak a páciensnek: ilyenkor javasolt kerülni a túl sok rostot tartalmazó élelmiszereket. Bár a vastagbélszűrés első hallásra fájdalmas vizsgálatnak tűnik, a tapasztalatok alapján a pácienseknek nincs félnivalójuk. A beleket borító hashártya feszülése miatt kismértékű kellemetlen érzés tapasztalható ugyan, de összességében a vizsgálat fájdalommentes.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait