"Legyen a védőoltás közös döntés"

HáziPatika

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) 2016-ban indította útjára a Nekem Szól! Egészségértés pályázatot, mely a legsikeresebb egészségértést fejlesztő hazai programokat díjazza és népszerűsíti.

A pályázatra három kategóriában lehetett nevezni, a betegszervezet kategóriában pedig a Mályvavirág Alapítvány - #COOLTAS - Tinédzserek a HPV-védőoltásról kampánya nyerte az első helyezést. A kampány során az alapítvány igyekezett bevonni a HPV-oltás fontosságával kapcsolatos párbeszédbe azt a tinédzser korosztályt, melynek életében a rákmegelőzés még nem játszik fontos szerepet. A kampányról és a Nekem szól! pályázatról és díjról Tóth Icóval, a Mályvavirág Alapítvány alapítójával beszélgettünk.

HáziPatika.com: A Mályvavirág Alapítvány a #COOLTAS kampánnyal nyerte meg a Nekem szól! betegszervezet kategóriájának 1. helyezését. Miről szólt pontosan ez a kampány?

Tóth Icó, Mályvavirág Alapítvány: Minden év szeptembere nagyon fontos időszak a HPV-védőoltás szempontjából: 2014 óta az állam ingyen biztosítja a 7. osztályos lányoknak ezt az oltást, amennyiben a szülők kérik, és ebben a hónapban tudják igényelni. Az alapítvánnyal az elmúlt években mindig kampányoltunk az oltás mellett, leginkább hiteles információt szerettünk volna adni a szülőknek azért, hogy a döntésüket megkönnyítsük. Az elmúlt időszakban azt láttuk leginkább, amikor kimentünk különböző standokkal programokra, hogy amikor egy-egy szülő odajött hozzánk a gyermekével, nem beszélték meg, hogy beadassák-e az oltást, hanem általában a szülő eldöntötte, hogy vagy megkapja a gyermek, vagy nem, nem igazán volt meg a kommunikáció kettejük között. Ezért tavaly úgy határoztunk, hogy mi úgy szeretnénk fordulni a gyerekekhez, a tinikhez, hogy nem azt mondjuk el nekik, hogy oltassák be magukat, vagy kérjék ezt az anyukájuktól, hanem azt akartuk üzenni, hogy legyen a védőoltás közös döntés.

Nekem Szól Egészségértés díj, HPV

Sokat gondolkoztunk azon, milyen felületen tudjuk elérni a célcsoportunkat, így jutottunk el a musical.ly alkalmazáshoz (ma már TikTok), amelyet a környezetünkben nagyon sok 10-12 éves használ és szeret. Megnéztük, hogy kik azok az influencerek, akik ezen a felületen a legtöbb eléréssel rendelkeznek, akiket nagyon szeretnek, és azt láttuk, hogy Ómolnár Nelli, Nagy Liza, Schobert Lara és Szender Milán követőtábora a legnagyobb, így megkértük őket, hogy készítsenek közösen egy kisfilmet: a videóban együtt táncolnak, egyszer pedig felmutatják a tenyerüket, amelybe a HPV szó van felírva. Velük közösen ötletelve egy hashtaget találtunk ki a videó végére: olyasmiben gondolkodtunk, ami azt fejezi ki, hogy menő az oltás, amelyből az influencerek kitalálták a #COOLTAS-t, ami végül a film alá került. Megdöbbentő volt, hogy pár nap alatt hatalmas elérése lett a videónak, több mint 80 ezer lájk született, és több mint 600 komment a gyerekektől. A kommentek közül sok megdöbbentő volt a számunkra, mert nagyon sok gyereknél tapasztaltuk, hogy a szülők véleményét hozták be, vagy megkérdezték a szülőt, és úgy kommenteltek a videó alá.

2018-ban végül Magyarországon 80 százalékos lett a HPV elleni átoltottság. Az oltást biztosító gyógyszercég, amellyel együtt dolgozunk, abszolút ennek a kampánynak titulálják a sikeres átoltottsági rátának a jó részét.

HáziPatika.com: Miért fontos, hogy a fiatalok már ebben a korban elsajátítsák az egészségértést?

Tóth Icó: Ha fiatal korban megtanulunk figyelni az egészségre, akár konkrétan a HPV-oltás kapcsán, akár egyéb témában, később sokkal fogékonyabbak lehetünk, sokkal jobban meg fogjuk érteni, hogy mire kell figyelnünk. Szerintem a gyerekeknél nagyon fontos a családi mintakövetés is, ami van, hogy szinte teljesen észrevétlen: ha egy kamasz például azt látja, hogy az édesanyja minden évben eljár rákszűrésekre, akkor teljesen magától értetődő lesz, hogy ő is el fog járni idősebb korban, mert ez a minta épül be a számára. Ha az egészségértést megtanulja már fiatalon, az már nem tudatos, hanem inkább automatikus dolog lesz. Ami fontos, hogy a mai világban nem mindegy, ezt hogyan tesszük. A Musical.ly-kampánynak például azért volt ekkora a sikere a gyerekek körében, mert az ő nyelvükön, hozzájuk szólt, nem adott túl sok inputot. Ma már sokkal inkább erre van szükség, az már nem elég, hogy elmegyünk egy iskolába, és elmondunk egy előadást, hogy mennyire fontos a prevenció, a fiatalabb generáció számára már nem ez az egészségértés - de szerintem már az idősebbeknek sem.

HáziPatika.com: A kampány sikerén felbuzdulva a jövőben is szívesen dolgoznának együtt fiatalokkal?

Tóth Icó: Nagyon szeretnénk a jövőben is fiatalokkal együtt dolgozni, van is egy új pályázatunk, amely keretében egy iskolai mintaprogramot dolgoztunk ki gyerekeknek. Az alapítványnak sok fiatal önkéntese is van - nemrég tartottunk egy 50 fős tréninget ennek a korosztálynak. Számunkra egy nagy tanulóút, ők hogyan látják ezt a témát, mire, hogyan reagálnak, és a jövőben is szeretnénk a velük való munkát folytatni.

HáziPatika.com: Hogyan érintette önöket az első helyezés híre, milyen jelentősége van annak, hogy megnyerték a Nekem szól! pályázat díját?

Tóth Icó: Már harmadik éve volt, hogy adtunk be pályázatot erre a díjra, az előző két évben lett egy harmadik, majd egy második helyezésünk. Természetesen ezeknek is örültünk, mert nagyon fontos dolog bármilyen helyezés, de bíztunk benne, hogy ez a kampány nagyon erős, és még jobb helyezést érhetünk majd el vele. Nagyon fontos volt számunkra a munkánk visszajelzéseképpen is a díj: már 2013 óta dolgozunk, és megyünk töretlenül előre, de időnként nekünk is szükségünk van rá, hogy visszajelzést kapjunk arról, hogy a munkánk jó, van értelme annak, amit csinálunk. A díj hatalmas büszkeség, amely óriási sikerélményt ad, és megerősít abban, hogy érdemes tovább haladnunk.


Másrészről a Nekem szól! és a hozzá hasonló egészségdíjak jelentősége, hogy segítenek az embereknek még jobban megismerni ezeket a pályázatokat, illetve az ügyeket, amelyek mellett kampányolunk. Mi azt szoktuk mondani, hogy a feladatunk, hogy Magyarországon minden nőhöz eljussunk, hogy minden nő tisztában legyen améhnyakrákmegelőzésének fontosságával: ezt úgy tudjuk megvalósítani, ha vannak hasonló pályázatok, díjak is, amelyek ezeknek a kampányoknak még inkább hangot adnak, és egyre többen ismernek meg minket, a munkánkat ennek köszönhetően. Ez pedig akár életet is ment, ha úgy nézzük: ugyanis sokszor azt látjuk, ha időben eljutunk egy nőhöz, ha időben megtalál minket, akkor sokkal nagyobb az esélye például egy jobb betegútra, könnyebben eligazodik a rendszerben, mert rengeteget segítünk, az orvos ajánlásától kezdve, műtéttől való felkészítésen át számos területen. Ez a díj, egy ilyen kezdeményezés pedig azért is nagyszerű, mert ennek köszönhetően sok helyre, sok nőhöz eljuthatunk.

2013-ban hozták létre a Mályvavirág Alapítványt, amely a méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a betegség megelőzéséért alakult, majd 2015-től csatlakoztak a petefészekrákos hölgyek, 2017-ben pedig a méhtest-rákosok és a szeméremtest-rákosok is. Foglalkoznak a méhnyakrák prevenciójával, több különböző síkon, a felnőttekkel és a gyerekekkel egyaránt - számos programjuk és kiadványuk van -, és természetesen a betegségekkel is. Nagyon erős a szakmai kapcsolatrendszerük, az alapítvány egyfajta összekötőkapcsot jelent a betegek, a lakosság, a szakmai intézmények és az állam között.

 

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait