Klinikai vizsgálatok: a rák a fő ellenség

Rettegett betegségek gyógyítását, kezelését segítik azok a klinikai vizsgálatok, amelyekkel az új gyógyszerek hatékonyságát nézik.

A jövő ígéretes gyógyszereit egyre több beteg kaphatja meg, aminek nem csak a hatékonyabb kezelésre nézve van jó hatása.

 

  • Magyarországon 2015-ben több mint 17 ezer beteg vehetett részt új gyógyszer klinikai vizsgálatában.
  • A legtöbb klinikai kutatás rákos betegség gyógyszerét vizsgálta.
  • Az onkológiai gyógyszerek vizsgálata betegenként évente átlagosan 3 millió forintba kerül.
  • A klinikai gyógyszervizsgálatok évente közel 100 milliárd forintos nemzetgazdasági bevételt jelentenek.


 

Magyarországon egyre több klinikai vizsgálat segíti új gyógyszerek kifejlesztését. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (korábbi GYEMSZI) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatai szerint 2015-ben már 349 klinikai vizsgálati kérelmet nyújtottak be, míg 2014-ben háromszázharminchat, 2013-ban háromszázhuszonöt, 2012-ben pedig háromszázhét. Ez átlagosan évi 329 vizsgálatot jelent, és fontos az is, hogy az átlagos éves növekedés 13 százalékos. Ennek jelentősége azért komoly, mert az új gyógyszerek sokaknak új esélyt is jelenthetnek.

A daganat a fő ellenség

A 2015-ös adatok szerint messze olyan gyógyszerkutatásból van a legtöbb - nagyságrendileg 90 körüli - amely onkológiai betegségre keres megoldást, de 30 fölötti az idegrendszeri és pszichiátriai betegségek gyógyszereit kutató vizsgálatok száma is. Hasonló nagyságrendben vizsgálják gyomor és bélrendszeri betegségek gyógyszereit.

A legtöbb gyógyszerkutatás az onkológiai betegségre keres megoldási lehetőségeket
A legtöbb gyógyszerkutatás az onkológiai betegségre keres megoldási lehetőségeket

Az elmúlt másfél évtizedben nőtt a várható élettartam és több betegség esetében javultak a mutatók. Összességében azonban az EU legtöbb országához képest még igen rossz statisztikákkal bírunk. Összeszedtük azt a három betegségcsoportot, amely a legtöbb életet követeli itthon.

A harmincat közelíti azon vizsgálatok száma is, amely a légzőszervi és mellkasi betegségek gyógymódját keresi, de szép számban végeznek olyan vizsgálatokat is, amelyek reumatológiai kórképekre, metabolikus és táplálkozási betegségekre, kardiovaszkuláris problémákra, fájdalomcsillapításra és bőrgyógyászati panaszokra jelenthetnek megoldást. Jól látszik tehát, hogy a legnagyobb arányban a legveszélyesebb betegségek gyógyszereit kutatják, de a teljes paletta gyakorlatilag minden területet lefed.

 


Egyre több a vizsgálat

A vizsgálatokba egyre több beteget tudnak bevonni, 2015-ben például már összesen 17415 páciens vett részt ilyen kutatásokban. A legnagyobb betegszámmal légzőszervi és mellkasi betegségek gyógyszereit vizsgálják, de sokan vesznek részt olyan kutatásokban is, amelyekkel a metabolikus és táplálkozási betegségek hatékonyabb gyógyszereit nézik. Mindkét területen 100 fölötti az átlagos betegszám, a nagyságrend pedig a kardiovaszkuláris problémák gyógyszervizsgálatainál is közelíti ezt az értéket.

Az onkológiai betegségek gyógyszereinek kutatásába egyszerre átlagosan 30 körüli beteget tudnak bevonni. Mindennek komoly költségvonzata is van: a vizsgálói költség 2015-ben közel 35 milliárd forint volt. Viszont a betegeknek semmibe nem kerül az, hogy a jövő gyógyszereit a lehető legkorábban kapják meg, a társadalombiztosítást pedig szintén nem terheli az, hogy a betegek kezelését a legígéretesebb gyógyszerjelölteket segítik.

 

Mivel a klinikai kutatások globális szinten is egyre versenyképesebbé válnak, az európai régióhoz lassan felzárkóztak más országok is. Új szabályok vonatkoznak a klinikai kutatásokra

Több milliós kiadás

A teljes éves költés mellett beszédes, és talán könnyebben érthető adat az is, hogy az onkológiai gyógyszerek vizsgálata évente betegenként 3 millió forintba kerül, a számok tehát ilyen olvasatban sem kicsik. A rákbetegségek kezelését segítő gyógyszerek vizsgálatánál többet csak azon gyógyszerek vizsgálatára kell költeni, amelyek fájdalomcsillapításra valók. A gyógyszervizsgálatoknak a nemzetgazdasági bevételre is jelentős hatása van: a kalkulált adatok szerint 2015-ben 98 milliárd forint nemzetgazdasági bevételt jelentettek a klinikai vizsgálatok. Mindez a társasági adón, az áfán, a munkáltatói járulékokon, a személyi jövedelemadón, egyéb adókon és járulékokon keresztül éves szinten 35 és 39 milliárd forint közötti költségvetési bevételt jelent az államnak is.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait