"Két videó között szoktam műteni"

Néhány éve egy újonnan megjelent betegségre hívta volna fel egy videós anyaggal a figyelmet, mára pedig az egyik legnépszerűbb egészségügyi tematikával foglalkozó youtuber lett: Dr. Simanovszky Zoltán Zállatorvos című csatornáját már több mint nyolcvanezren követik. De miért vált szakmát és áll videósnak egy állatorvos? Erről is beszélgettünk vele.

Két díjat is bezsebelhetett a Nekem Szól! Egészségértés pályázaton Dr. Simanovszky Zoltán, a Zállatorvos című YouTube-csatorna tulajdonosa. Az ismeretterjesztő videós tartalmakat készítő állatorvos a Média kategória fődíját és a Közönségdíjat nyerte el - erről, illetve a youtuberek mindennapjairól is beszélgettünk vele.

HáziPatika.com: Mi motivál egy állatorvost arra, hogy YouTube-csatornát indítson?

Dr. Simanovszky Zoltán: Hat évvel ezelőtt szerettem volna az itthon akkor még újdonságnak számító szívférgességről valamilyen vicces, könnyen befogadható információs anyagot feltenni az internetre, laikusok számára. Némi fejtörés után a YouTube tűnt a legkézenfekvőbb platformnak erre a célra. Persze a megvalósuláshoz az is kellett, hogy 2014-ben állás nélkül találjam magam és oltárira ráérjek. Ez az időszak hullámvölgy volt az életemben - azt is mondhatnánk, életközépi válság -, nem voltam benne biztos, hogy a továbbiakban praktizáló állatorvos szeretnék maradni, így álláskeresés helyett összeütöttem az első videómat. Produktívabb időtöltésnek tűnt a nyűglődésnél és az önsajnálatnál. Nem gondoltam akkor, hogy ez az alapvetően "döntéshalogató" lépés fogja majd kijelölni a követendő utamat, de cseppet sem bánom, hogy így alakult. Az első videó sikere után nem maradt bennem kétség, hogy a Zállatorvossal kell a továbbiakban foglalkoznom.

Nekem Szól!: taroltak a digitális megoldások

Életmentő applikációt, ismeretterjesztő YouTube-csatornát és elektronikus termékenységi naptárat is kitüntettek a Nekem Szól! Egészségértés pályázat díjátadóján. Idén taroltak az innovatív digitális megoldások. Kattintson a nyertesekért!

HáziPatika.com: A magyar csatornák között egyedülálló, hogy egy ilyen "kevésbé felkapott" témában, mint az egészségügy, átlagban 150-200 ezres nézettségű videók születnek. A könnyed, humoros hangnemnek köszönhető, hogy az ön legnépszerűbb videója (vírusok vs. baktériumok) már az egymillió megtekintést közelíti?

S.Z.: Minden bizonnyal. A visszajelzésekből legalábbis ezt a következtetést vonom le.

HáziPatika.com: Merített ihletet más hazai, esetleg külföldi (például az IflScience) ismeretterjesztő oldalból?

S.Z.: Az attól függ, milyen tágan értelmezzük az "ihletet". Nyilván, ha nem látok példát ismeretterjesztő YouTube-csatorna létezésére, akkor a Zállatorvos elindítása sem jutott volna eszembe, de a videók felépítésében, stílusában, tartalmában a saját ötleteimre támaszkodom. Természetesen a technológiai megvalósítás csínját-bínját - értsd: animáció, videószerkesztés - nekem is tanulnom kellett, és még most is folyamatosan tanulom. Van, hogy más youtubertől lesek el trükköket, de ezt nem nevezném "ismeretterjesztés-specifikus" ihletnek.

HáziPatika.com: Egy 2017-es kérdezz-felelek videóban is elmesélte, hogy a Zállatorvos csatorna már a hivatalos első számú munkahelyévé vált, orvosként tehát már egyáltalán nem dolgozik?

S.Z.: Rendelni nem rendelek, de két videó között időnként műtök: meghívott sebészként szoktam operálni egy ismerős állatorvosi rendelőben, ahol a doktorok elsősorban belgyógyász vénájúak, és a bonyolultabb műtéteknek nem szívesen állnak neki maguk.

Az állatorvosi rendelőből a YouTube csatornáján kötött ki a Zállatorvos. Fotó: Dr. Simanovszky Zoltán
Az állatorvosi rendelőből a YouTube csatornáján kötött ki a Zállatorvos. Fotó: Dr. Simanovszky Zoltán

HáziPatika.com: Milyen az élet youtuberként?

S.Z.: Vannak előnyei és hátrányai egyaránt. Akkor kelek-fekszem, amikor akarok, úgy osztom be az időmet, ahogy jólesik, és akkor veszek ki szabadságot, amikor a kedvem tartja. Ja, és a reggeli csúcsforgalom viszonylag kevéssé érinti a hálószoba és a nappali közti útvonalat, amikor munkába megyek. Szóval nem jellemző, hogy a mellékvesém kétkilósra dagadna az állandó stressztől. Persze a nagy szabadság nem mindig előnyös, ha az embernek van a vérében némi figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, viszont nincsen egyértelműen lefektetett munkarendje. Előfordul, hogy elpocsékolok napokat.

Introvertált alak lévén, nagyon szeretek otthon egyedül dolgozni, de az tény, hogy így kevesebb külső stimulus ér: kevesebb az érdekes, személyes élmény és jóval kevesebb a szociális interakció. Utóbbi miatt mintha a beszédkészségem is romlott volna kicsit.

Mindenesetre összességében remekül érzem magam youtuberként! Nem mellékesen a nézők és követők pozitív visszajelzése - időnként rajongása - is jótékonyan hat az önértékelésemre. Azért azt hozzáteszem, hogy nincsen egységes "youtuber életforma": erősen függ attól, hogy ki, milyen tartalmat gyárt és milyen rendszerességgel.

HáziPatika.com: Mennyit dolgozik egy-egy videóval?

S.Z.: Változó. Általában 1-3 hónapot hossztól és összetettségtől függően.

HáziPatika.com: Mely témák a legnépszerűbbek?

S.Z.: Alighanem azok, amelyek nem kizárólag állatorvosi témájúak, hanem átfedésben vannak a közegészségüggyel. A humán érintettség vonzóbbá teszi a videókat a nem állattartók számára is. Mintha a horror is népszerűségi faktor volna: a durvább vagy rettegettebb betegségekről szóló kisfilmek jobban teljesítenek.

HáziPatika.com: Angol nyelven is indított egy csatornát, ahol már egy jóval nagyobb "piacon", iszonyú sok tartalomgyártó között kell fennmaradnia. Mennyire váltotta ez be a hozzá fűzött reményeket?

S.Z.: A Zállatorvos hazai sikere után azt gondoltam, hogy az angol nyelvű csatorna - Else-Vetnek hívják - valószínűleg majd arányos (értsd: abszolút értékben jóval nagyobb) népszerűségnek fog örvendeni világviszonylatban, de ez az elképzelés nagyon nem jött be. Nem tudom pontosan, mi lehet az oka - talán riasztó a magyar akcentusom, vagy csak túl erős a konkurencia -, de néhány videó kivételével elég gyengécske nézettségi adatokat produkál a csatorna. Az sem segít valószínűleg, hogy az utóbbi időben lelohadt a lelkesedésem, ami az angol nyelvű filmek gyártását illeti - az élőszereplős videók angol változatát nem is szoktam elkészíteni -, így ritkábban érkezik új tartalom az Else-Vetre.

HáziPatika.com: A Nekem Szól! díjátadóján rögtön két elismerést - a Média kategória fődíját és a Közönségdíjat - is bezsebelhetett. Hogy fogadta az elismeréseket?

S.Z.: Természetesen mindkettőnek módfelett örültem! Azt sejtettem, hogy a közönségdíjat én fogom nyerni, ugyanis a jelöltek közül nekem volt a legnagyobb, szavazásra bírható, közönségbázisom. A kategórián belüli helyezés már más tészta - ott nem a követők száma volt a meghatározó, így nem tudhattam, hogyan fogok megmérettetni a többiekkel szemben. Erős optimizmusra adott okot, hogy tavalyelőtt második lettem, de a sorból kissé kilógó profilom miatt (értsd: nem elsősorban közegészségügyi) egyáltalán nem éreztem magam biztos befutónak. Az, hogy végül megkaptam ezt az előkelő díjat ettől az előkelő, szakmai szervezettől, azt üzeni nekem, hogy a tevékenységemet a tágabb értelemben vett szakmám is értékesnek tartja, ami igazán szívmelengető érzés.


HáziPatika.com: Mik a további tervei a csatornával?

S.Z.: Nos, a hosszú távú tervezés nem az erős oldalam. Feldolgozható téma van bőséggel, így annyit mondhatok, hogy amíg a lelkesedésem töretlen, és a csatorna üzemeltetésének feltételei biztosíthatók, addig nem áll szándékomban abbahagyni a videók gyártását. Már csak azért sem, mert rendkívül élvezem!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait