Ilyen, ha a nők összefognak

HáziPatika

A Női Liga öt, női egészségmegőrzésért dolgozó civilszervezet összefogásával jött létre. A szervezet munkáját tavaly decemberben különdíjjal ismerték el a Nekem Szól! Egészségértés pályázaton.

"A Női Liga öt női szervezet (Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen, Mellrákinfó Egyesület, Női Egészségért Alapítvány, Mályvavirág Alapítvány, Babagenetika Egyesület) összefogása. Azért hoztuk létre, mert mind az öt szervezetnek vannak olyan közös pontjai, amelyekben együtt könnyebben tudunk eredményeket elérni" - mondja Salamon Adrienn, a Női Egészségért Alapítvány elnöke. A Női Egészségért Alapítvány azon kívül, hogy a Női Liga tagszervezete, jelenleg az egyetlen magyarországi hivatalos civil szervezet, mely az endometriózissal küzdő nőket támogatja.

Női Liga - Összefogás a női egészségért
Női Liga - Összefogás a női egészségért

Érintettségből alapítvány

"Azért hoztuk létre a Női Egészségért Alapítványt, hogy másoknak ne kelljen eljutni addig, ameddig mi, alapítók eljutottunk" - mondja Adrienn, akinél két bizonytalansággal teli év után, 2009-ben diagnosztizáltak negyedik stádiumú endometriózist. Mint mondja, a diagnózis előtti években orvostól orvoshoz járt panaszaival, ám senki nem tudta megállapítani, mi lehet a baja.

"Azt mondták, hogy minden rendben van, hogy majd ha szülök, elmúlik a menstruációs fájdalom. De olyan is volt, hogy annyit mondtak a panaszaimra, hogy szimplán csak változik a szervezetem."

Mikor aztán 2009-ben végre diagnosztizálták a betegségét, az is kiderült, hogy azendometriózismár a beleit is érinti, és hogy a gyógyuláshoz műtétre lesz szükség. Egy 7 és fél órán át tartó operáció során el kellett távolítani a nő bal oldali petevezetékét, egy 15 cm-es bélszakaszát és több más összenövést is. A műtét utáni gyógyulásához idő kellett, ám felépülése után szinte azonnal megszületett fejében az alapítvány gondolata.

"Megkerestem azokat az embereket, akik a betegségem során segítettek nekem, és elkezdtünk közösen gondolkodni. 2010 óta önszerveződő civil klubként, 2014-től pedig már alapítványként működünk. Én pedig három éve már csak az alapítvánnyal foglalkozom, mert annyi dolgunk van, hogy alig győzzük."

Amikor a nők összefognak

Adrienn és társai a Női Ligát 2018 tavaszán hozták létre, az alapítás óta pedig azért dolgoznak immáron összefogva, hogy a leggyakoribb női megbetegedések - az endometriózis, a mellrák, a méhnyakrák, a petefészekrák és a babagenetika - területén közösen támogassák a nők egészségét mind az érdekérvényesítés, az edukáció, mind pedig az egészségmegőrzés területén. Közös munkájuknak pedig már eredménye is van: közbenjárásuknak köszönhetően az említett betegségekben érintett nők 2019. január 1-től adókedvezményre jogosultak. Ez azt jelenti, hogy az érintettek súlyosan fogyatékos magánszemélynek minősülnek, így - ha erről orvosi igazolásuk van - a határozat alapján a fogyatékos állapot kezdőnapjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 %-ának megfelelő összeget kaphatják meg.

"December végén, karácsony előtt egy nappal sikerült átvinni a kormányrendelet módosítást, úgyhogy két hete most éjjel-nappal azon dolgozunk, hogy miként is lesz ez majd a gyakorlatban is megvalósítható. A díjnak azért is örültünk nagyon, mert amikor a Nekem Szól! Egészségértés Különdíjat megkaptuk, már sejtettük, hogy sikerült elérnünk az adókedvezményt."

Díjazták a Női Ligát

2018 őszén harmadik alkalommal hirdették meg a Nekem Szól! Egészségértés Díjat. Az elismerést az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) azzal a céllal hozta létre még 2016-ban, hogy feltérképezzék, díjazzák és széles körben is bemutassák az ország legsikeresebb, egészségértést fejlesztő programjait. A Nekem Szól! Egészségértés Díjra a Női Liga tagszervezetei már az első évtől kezdve rendszeresen pályáztak, és szinte minden évben szép eredményeket értek el. Ezek után nem is volt kérdés számukra, hogy idén közös egyesületükkel, a Női Ligával is megmérettetik magukat. A siker pedig nem maradt el, pályázatukkal különdíjat nyertek.


"Ez a díj egyrészt egy elismerés, jó visszacsatolás arról, hogy értékelik, amit csinálunk. Másrészt pedig nyilván a díjjal egyfajta médiamegjelenés is együtt jár, amelyen keresztül még több embert, érintettet tudunk elérni. Ha pedig több embert érünk el, akkor több embernek tudunk majd segíteni is" - mondja Salamon Adrienn.

Adrienn azt is elmondta, hogy már meg is van a Női Liga következő nagy projektje, amely nem más, mint a tiniedukáció. A közeljövőben az öt szervezet összefogva járja majd az ország iskoláit, hogy egészségtudatosságra oktassa a fiatalokat.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait