Fiatalokat célzó programokat díjaztak a Nekem Szól! pályázaton

HáziPatika

Harmadik alkalommal adták át az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) által életre hívott Nekem Szól! Egészségértés Díjat. A kategóriagyőztesek munkája ezúttal mind gyerekekhez, kamaszokhoz kapcsolódik.

Napjainkban gyakran felmerülő téma hazánkban is, hogy a lakosság jó egészségi állapotának megőrzésében, illetve helyreállításában nem csupán az egészségügyi intézményekben nyújtott szolgáltatások minőségének van döntő szerepe, hanem annak is, hogy maguk az állampolgárok hogyan állnak saját egészségük gondozásához. Ebben a tárgyban kulcsfogalom az egészségértés, amelyet az egészséggel kapcsolatos, megbízható tudásanyaghoz való hozzáférés, illetve az elsajátítható információk értelmezésének szintje határoz meg. Vagyis például az, hogy tudjuk-e, milyen életkorban (és egészségi állapotnál) mely vizsgálatokra van elengedhetetlenül szükségünk, mikor és pontosan hova kell fordulnunk konkrét tüneteinkkel és/vagy kérdéseinkkel, illetve hogy a mindennapokban mit szükséges megtennünk a magunk és a családtagjaink egészségéért az ételválasztástól a lakás tisztántartási módjain át a testmozgásig.

A magyarok ezen a téren sajnos nem állnak jól az EU átlagához képest: az emberek fejében sok téveszme,félelemés féligazság él az egészségüket érintő témákkal kapcsolatban, megelőzés helyett a legtöbben még mindig inkább a már észlelhető problémák orvoslásában gondolkodnak, másfelől pedig sokan vannak, akik bár szeretnének megbízható egészségügyi tudáshoz jutni, érthető módon nehezen tudnak navigálni a manapság főleg az interneten keresett, nagyon vegyes minőségű információk tengerén. Kellő tájékozottság hiányában pedig végül többe kerül (mindannyiunknak) a gyógyítás, illetve sokkal több lesz a krónikus betegséggel élő embertársunk. Ezért érdemelnek tiszteletet mindazok a szervezetek vagy személyek, akik megkísérlik könnyebbé (sőt akár szórakoztatóvá) tenni a laikusok számára is a hozzáférést a folyamatosan bővülő egészségügyi tudásanyaghoz.

Díjat kapott, aki egészségre nevel

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) által életre hívott Nekem Szól! Egészségértés Díj éppen az ilyen erőfeszítéseket kívánta elismerni - idén immár harmadik alkalommal. A bruttó 200, illetve a fődíj esetén 400 ezer forintos díjakat idén is három kategóriában osztották ki. A fődíjat (az Egészségügyi intézmények és egészségügyi szakemberek kategória első helyezettjeként) az MRE Bethesda Gyermekkórház kapta Gyermek-egészség minden generációnak című programjával, amely arra kínál példát, hogy ma már érdemes többféle csatornán keresztül is kommunikálni, ha egy intézmény szeretné elérni, hogy biztosan eljussanak az emberekhez az átadni kívánt üzenetei. A gyermekkórház ennek szellemében vonatkozó mesekönyvet adott ki, blogot és YouTube-csatornát indított, illetve rádióműsort is készített többek között olyan témákat körbejárva, mint a gyerekek sürgősségi ellátása vagy a hálapénz jelensége.

A fődíjat az MRE Bethesda Gyermekkórház vehette át
A fődíjat az MRE Bethesda Gyermekkórház vehette át

Az érintettekhez vezető újfajta csatornák kiválasztása határozza meg a Betegszervezet kategória győztese, a Mályvavirág Alapítvány tevékenységét is: az alapítvány ugyanis elsősorban a zenés minivideók készítését lehetővé tevő Musical.ly applikáción keresztül igyekezett a célcsoport (vagyis a kiskamasz lányok és persze szüleik) körében beszédtémává formálni a HPV-oltás jelentőségét, a vele kapcsolatos tudnivalókat.

Alapvetően összeköti a harmadik kategória (Egyéb társadalmi/gazdálkodó szervezet) győztesét az előző kettővel, hogy a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara is a fiatalokat, esetükben a pályaválasztás előtt állókat kívánta megcélozni, hogy vonzóvá tegyék a számukra az egészségügyi szakmát, hivatást. Ennek érdekében a YouTube-on megnézhető videoanyagaikban különféle szakterületek, illetve egy beteg gyógyulásának bemutatását valósították meg - utóbbi Veled Másokért címmel kereshető.


Különdíjban a Női Liga részesült, amely 5 civilszervezet összefogásával jött létre, hogy minél hatásosabban, akár a döntéshozókat is befolyásolva tudjanak kommunikálni a nőket gyakran érintő betegségek (a mellráktól az endometriózisig), illetve a genetikai szűrésen át a terhesség alatt adódó nehéz helyzetek részleteiről.

A cikkünkben is kiemelt kategóriagyőzteseken túl pedig érdemes a további helyezettekkel is megismerkedni, mert a szervátültetéstől a babák hozzátáplálásáig egytől egyig lényeges témákban próbálják meg eloszlatni a tévhiteket és erősíteni a hiteles forrásokból táplálkozó, biztos egészségügyi tudást.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait