Egyre több oltóanyag segíti a megelőzést

HáziPatika

Ma már a humán papillómavírus (HPV), a meningococcus baktérium és az influenzavírus ellen is lehet oltással védekezni, és rengeteget jelent mindhárom lehetőség. A HPV elleni vakcinákkal a méhnyakrák rizikóját lehet minimálisra csökkenteni, a járványos agyhártyagyulladás elleni védelemmel komoly tragédiákat lehet megelőzni. Az influenza elleni vakcinákkal nagy eséllyel olyan fertőzés kerülhető el, amely minimum kellemetlen, időseknél pedig végzetes is lehet.

Ugyan a méhnyakrák megelőzésének egyik legfontosabb módja a rákmegelőző állapotot kimutató szűrés, pozitív teszt esetén már nincs oki terápia, csak sebészi beavatkozásra van lehetőség. Ezért legfontosabb a betegség primer prevenciója, ami a gyakorlatban a HPV-fertőzés megelőzését jelenti. Ennek módja az oltás, amellyel elejét lehet venni, hogy a vírus a sejtekbe jutva daganatot okozzon. Jelenleg három vakcina áll rendelkezésre. Az egyik a magas kockázatú HPV 16-os és 18-as törzset tartalmazza, a keresztvédelemnek köszönhetően azonban más rákkeltő HPV-típusokkal szemben is hatásos. Összességében HPV-típustól függetlenül 90% feletti hatásossággal rendelkezik a méhnyakrák-megelőzés tekintetében.

Európában és a tengerentúlon erősek az oltásellenes mozgalmak, ennek következtében pedig már-már elfeledett járványok bukkannak föl. Részletek!

A másik vakcina a HPV 16 és 18-as törzsek mellett a nagyon gyakori, szeméremtesti szemölcsöt okozó 6-os és 11-es törzset is tartalmazza. Mivel vannak még további, magasabb kockázatú törzsek, az oltóanyagok fejlesztése nem maradt abba, és 2016 óta Magyarországon is elérhető a 9 komponensű vakcina. Ez a típus a HPV 16 és 18 mellett a 31, 33, 45, 52, 58 törzseket is tartalmazza. Ez azért fontos, mert ez a hét magas kockázatú vírustörzs okozza a méhnyakrákok 92-93 százalékát. Ez a vakcina ráadásul a nem magas kockázatú 6 és 11 törzseket is tartalmazza. A szűrésre persze az új, kilenckomponensű oltóanyagnál is figyelni kell, lévén a garancia ez esetben sem 100 százalékos. Fontos kiemelni, hogy a forgalomban lévő védőoltások a szexuális életet még nem élő, azaz HPV-vel potenciálisan még nem érintett lányoknál alkalmazva mutatják a legmagasabb hatásosságot.

Érdemes azt is tudni, hogy a HPV-vakcinák nemcsak améhnyakrákmegelőzését segítik, hanem a végbélnyílási és több szeméremtájéki daganatét is. Ez utóbbit az eddigi ismeretek szerint 95 százalékban az a HPV 16 okozza, amely ellen valamennyi oltóanyag védelmet nyújt. Valószínűleg ez az egyetlen olyan törzs is, amely a méhnyakrák mellett egyéb daganatot is kivált, és így a férfiakra is veszélyt jelenthet.

Egyre több oltóanyag segíti a megelőzést
Egyre több oltóanyag segíti a megelőzést

Végzetes véletlen

Mivel a méhnyakrák lassan alakul ki, azon túl, hogy oltással nagy eséllyel meg lehet előzni, szűréssel is fölfedezhető. Ez nem mondható el a járványos agyhártyagyulladásról, amely nagyon gyorsan, akár egyetlen nap alatt is végzetes lehet. Emiatt az oltás kulcskérdés, hiszen ha már kialakul, gyakran nincs visszaút: afertőzéskomoly és gyors egészségromlást eredményez, ha pedig a kórokozó a véráramba jut, órákon belül hatalmas károkat okoz. Ez akkor is komoly veszély, ha amúgy a járványos agyhártyagyulladás nem gyakori: hazánkban az Országos Epidemiológiai Központ nagyságrendileg csak 50-70 esetet regisztrál évente.

Az ellene hatásos védőoltás beadatásának különösen zsúfolt környezetben, óvodában, iskolában van nagy jelentősége, hiszen ilyen közösségekben sokkal könnyebben kialakul a kórokozó hordozása. Ez pedig még akkor is veszélyt jelenthet, ha önmagában nem okozza a betegség megjelenését - garatflórájában viszonylag sok ember hordozza ezt a kórokozót, a fiatalok akár 5-50 százalékánál is előfordulhat. Az általa okozott betegséget megelőző oltást megkaphatják a csecsemők is, akik immunrendszere nehezebben alakít ki memóriaválaszt. Hazánkban csecsemőkorban a B típusú meningococcus okozza a megbetegedések nagyobb részét, emellett a C típusú formának van még fontos kóroki jelentősége. Az oltás másik, kiterjesztettebb típusát jellemzően azoknak ajánlják, akik külföldi utazást terveznek, különösen, ha Afrikába látogatnak el, illetve serdülő- és fiatal felnőttkorban van ennek az oltásnak jelentősége.

Évenként visszatér

Sokak életét évről évre megkeseríti az influenza, pedig ellene is van védelem. Az influenzavírus túlélési stratégiáját a változékonyságra alapozza. Amikor már adott típus ellen sokan védettek, változtat a szerkezetén, és újra rengeteg fogékony vírusgazdát fog találni. Emiatt az influenza elleni védekezés versenyfutás a vírussal. Az oltás ez esetben nem jelent garantált megelőzést, a vakcinát ugyanis minden évben az alapján készítik el, hogy várhatóan a vírusnak melyik típusa okoz majd járványt - az pedig sajnos megesik, hogy nem találják el. Az influenza elleni oltóanyagok összetétele évről évre változik, és a védőoltás beadása is ezért ajánlott minden szezonban.


Ma már tudják, hogy az A vírus felületi antigénjeiben folyamatos és kismértékű, időnként pedig kifejezett, hirtelen változás is bekövetkezhet - legjobban ez a típus képes átalakulni. Megesik az is, hogy az a vírus, amely alapján a vakcina elkészül, télen már nem ugyanazzal a struktúrájával van jelen. A vírus B szerotípusának változékonysága csak kismértékű, míg a C típus még annál is stabilabb antigén-szerkezettel rendelkezik. Utóbbi miatt változni is csak kevéssé tud, emiatt pedig csupán kisebb járványokat hozhat létre.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait