Díjat kap, aki egészségre nevel (x)

HáziPatika

Idén is keresik azokat a személyeket és szervezeteket, akik a legtöbbet tették a lakosság egészségértésének fejlesztéséért. A Nekem Szól! Egészségértés Díjra meghosszabbított határidővel, október 29-ig várják a pályázatokat!

Ahhoz, hogy hosszú és egészséges életet éljünk, nem elég a jó génekben bíznunk - nekünk is tennünk kell érte. De hogyan étkezzünk megfelelően, és milyen mozgásforma lenne ideális a számunkra? Hogyan ismerhetjük fel már korai stádiumban a leggyakoribb betegségeket, mit tehetünk a megelőzésért és a mielőbbi gyógyulásért? Az interneten már számos forrásból tájékozódhatunk, ezek jelentős része azonban tévhiteket és álhíreket tartalmaz - nem mindegy ezért, hogy milyen forrásból szerezzük be az információkat! Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) azért indította útjára a Nekem Szól! Egészségértés Díjat, hogy kitüntesse a lakosság egészségértését leginkább fejlesztő személyeket és szervezeteket. A programra meghosszabbított határidőig, október 29-ig lehet pályázni!

Mennyire vagyunk felelősek a saját egészségünkért?

Ha a családunk több tagjának voltak szívproblémái, nekünk is jobban oda kell figyelnünk magunkra, alapvetően azonban az egészséges életmóddal a legtöbb betegség kialakulásának a kockázata csökkenthető. Kattintson!

A lakosságnak és a gazdaságnak is fontos az egészségértés

"Egy néhány éve végzett, reprezentatív kutatás szerint minden második embernek problémája van az egészségével. Ez nyilvánvalóan sok problémával jár, de az egyén szempontjából a legrosszabb az, hogy nem tud gyorsan meggyógyulni, nem tud időben visszailleszkedni a társadalomba. Ez nem csak a munkahelyen de a családi életében is problémákat okozhat" - mondta el Dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója.

Hozzátette: ha valaki egészségtudatosan, a betegségére vonatkozó információkat megfelelően értékelve tudja élni az életét, az nem csak számára gyümölcsöző, de társadalmi és gazdasági szempontból is előnyös. Minél kevesebbet betegszik ugyanis meg, illetve minél gyorsabban sikerül meggyógyulnia, annál kisebb nyomás nehezedik az egyébként is túlzott teher alatt működő egészségügyi ellátórendszerre. A megfelelő egészségértés tehát jó az egyénnek, az ellátórendszernek, és társadalmi-gazdasági szempontból is kiemelt szerepe van - foglalta össze Dr. Holchacker Péter. Az egyesület igazgatója az alábbi videóban beszélt az egészségértés fontosságáról.

Ismét díjazzák azokat, akik a legtöbbet tették a lakosság egészségértésének fejlesztéséért
Ismét díjazzák azokat, akik a legtöbbet tették a lakosság egészségértésének fejlesztéséért

A pályázaton természetes személyek és szervezetek (jogi személyiségtől függetlenül állami intézmények, gazdálkodó szervezetek, egyéb társadalmi szervezetek) indulhatnak olyan programokkal, amelyek segítik a magyarok egészségügyi tájékozottságát.  A tavalyi díjazottak között volt például Balavány György újságíró, aki személyes tragédiák bemutatásával hívta fel a figyelmet az öngyilkosok növekvő számára. Elismerték az Aprónép Alapítvány munkáját is, amely  a monori cigánytelep lakóinak szervezett egészségnevelő programokat. Az Egészségügyi szakemberek kategória 2017-es fődíjasa pedig Dr. Dér Péter volt, aki a mogyoródi patika közösségi oldalán vette fel a harcot a legnagyobb egészségügyi tévhitekkel.

A három kategória minden győztese 200 000 forintos, míg a második helyezettek egyenként bruttó 100 000 forintos, a harmadik helyezettek pedig egyenként 50 000 forintos pénzdíjban részesülnek. A fődíj a kategóriagyőztest megillető 200 000 forinton felül további 200 000 forint, azaz összesen 400 000 forint, illetve idén külön elismerésben részesül a legjobb népegészségügyi fókuszú pályázat is.


A pályázatra 2018. január 1. és 2018. október 29. között Magyarországon futó, egészségértést támogató projektekkel lehet nevezni. A részletes pályázati kiírás és a további feltételek az alábbi oldalon érhetőek el.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait