Cukorbetegség: a legrosszabb, ami történhet?

Rohamosan nő a cukorbetegek száma, terjednek a szájüregi daganatok és a tüdőrák, de egyre gyakoribb az Alzheimer-kór is. Miért van így, és mit tehetünk?

  • A cukorbetegek száma 2035-re meghaladhatja az 590 milliót a világon, terjedési sebessége a fertőző betegségekéhez hasonlít.
  • A nők körében a tüdőrák 20 évvel azután lépett a vezető halálokok közé, hogy a dohányzás körükben is elfogadottá vált.
  • A dohányfüstben lévő több ezer kémiai anyag közül hatvan bizonyítottan rákkeltő hatású.
  • Gyógyítani még nem lehet, de az egyre terjedőAlzheimer-kórfelismerésével és kezelésével akár évekkel is kitolható a leépülés.
     

Kétszer több a cukorbeteg

Megduplázódott a cukorbetegek száma 2001 és 2015 között. Meghaladta a 800 ezret a magyar cukorbetegek száma, ami a társadalom 8 százalékát jelenti. Nem jók az előrejelzések sem, melyek szerint a diabétesz előfordulása Európában 2030-ra 9,5 százalékosra fog nőni. A világon jelenleg 390 millióra becsülik az érintettek arányát, és úgy gondolják, hogy számuk 2035-re meghaladja majd az 590 milliót.

Nem hazai jelenségről van tehát szó, ráadásul a cukorbetegség terjedési sebessége hasonlít a fertőző betegségekéhez. Sokan nem veszik komolyan, pedig a probléma egyebek mellett végtag-amputációhoz és veseelégtelenséghez is vezethet, nem beszélve a stroke kockázatának növekedéséről. Pedig a betegséget sok esetben meg lehet előzni, ha pedig már kialakult, elejét lehet venni a szövődményeknek.

A cukorbetegség kialakulását helyes testsúllyal és rendszeres testmozgással meg lehet előzni, ha pedig már kialakult, nagyon fontos figyelni a diétára, és ha kell, a gyógyszeres kezelésre. Vannak olyan szövődmények is - ilyen például a láb amputálásához vezető diabéteszes neuropátia -, amelyeket nem a magas vércukorszint, hanem maga a cukorbetegség, illetve az annál fennálló anyagcserezavarok okoznak. Fontos, hogy kezelt és karbantartott cukorbetegeknél kisebb eséllyel alakulnak ki ezek a szövődmények is.

Ha eldobjuk a cigarettát, azonnal csökken a tüdőrák kockázata

A dohányzásnál a helyzet még jobb: a cigaretta elnyomása szinte azonnal és drasztikusan csökkenti a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Épp ezért a daganat megelőzését kampányokkal és tájékoztatással kellene segíteni, amit nem lehet elég korán elkezdeni, hiszen nálunk nemcsak minden negyedik felnőtt rendszeres dohányos, hanem már a 15 évesek közül is minden ötödik. A káros szenvedély és ezen ráktípus között az összefüggés egyértelmű, amit jól mutat, hogy a nők körében a tüdőrák akkor lett gyakoribb, amikor a cigarettázás körükben is elfogadottá vált.

A cigaretta miatt kialakuló daganat az egyik legalattomosabb betegség, ugyanis korai stádiumában gyakorlatilag teljesen tünetmentes, észrevenni pedig azért is nehéz, mert szinte bármilyen mellkasi panasz mögött meghúzódhat. Szűrése a dohányosok körében nagyon fontos lenne még akkor is, ha az alapvetően a TBC szűrésére kitalált röntgenvizsgálat - amely a kezdetleges állapotot még nem mutatja ki - nem a legjobb módja ennek. A szakemberek ennek ellenére úgy vélik, 40 év felett minden dohányosnak évente el kellene mennie tüdőszűrésre. Vannak olyan országok is, amelyekben a dohányosokat nem mellkasröntgennel, hanem CT-vel szűrik, mert azzal korábbi stádiumban ismerik föl a daganatot.

Alzheimer-kór: csak sejtéseink vannak

Az elmúlt években az idegrendszeri megbetegedések is gyakoribbá váltak, és egyre több az ezekkel összefüggő halálozás is: 2004 és 2013 között a férfiaknál 19 százalékkal, a nőknél 25 százalékkal emelkedett a számadat. Mindez persze abból is adódik, hogy nő az átlagéletkor, ezek a betegségek pedig jellemzően idősebb korban alakulnak ki. Az egyik legnagyobb problémát az Alzheimer-kór okozza, amelynek még a kiváltó okait sem ismerik, csak sejtések vannak.

A betegség kezelését jobb minél előbb megkezdeni, így szűrése, felismerése kulcskérdés. Mindezt rendelői körülmények között olyan rutin orvosi vizsgálatok segítik, mint például a memóriatesztek. A speciálisabb neuropszichiátriai tesztek felvétele már jóval bonyolultabb, elkészítésük 2-3 óráig is eltarthat.

A betegség szűrését segítő eljárások közül ki kell emelni a Szegedi Tudományegyetem korai felismerést elősegítő módszerét is, amelynél a beszédet vizsgálják és elemzik. A módszert még fejlesztik, célja pedig annak kiderítése, hogy vannak-e olyan jelek a beszédben, amelyek alapján géppel detektálható az Alzheimer-kórt jelző enyhe zavar. Ha ezek felismerését automatizálni tudják, akkor a módszer akár telefonos előszűrésre is használható lehet. Nagy segítség volna ez abban, hogy a korán megkezdett kezeléssel akár évekkel is kitolják a leépülést.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait