Az egészségügyben mindennaposak a túlórák

Nehéz, ám nagyon fontos és hősies feladatot vállal magára, aki az egészségügyi pályát választja. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara egy formabontó kampányfilmben mutatja be az orvosok és ápolók mindennapi küzdelmét.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) 2016-ban indította útjára a Nekem Szól! Egészségértés pályázatot, mely a legsikeresebb egészségértést fejlesztő hazai programokat díjazza. Az pályázat "Egyéb társadalmi/gazdálkodó szervezet" kategóriájának győztese idén a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara volt, amely egy kampányfilmmel népszerűsítette az egészségügyi szakmát a pályaválasztás előtt álló diákok számára. A kamara elnökével, Dr. Balogh Zoltánnal beszélgettünk.

HáziPatika.com: A díjnyertes kampányfilm újszerű perspektívából közelítette meg az egészségügyi szakma sokszínűségét. Hogyan jött az ötlet?

Balogh Zoltán: Nagy örömmel vettük át a díjat, nagyon megtisztelő az elismerés ezért a némiképp formabontó ötletért! Az egészséges magatartás és életvitel helyett a kampányfilmünk elsősorban az egészségügyben dolgozók helyzetére, áldozatos munkavégzésük fontosságára szerette volna felhívni a figyelmet. Nem titkolt cél volt az is, hogy népszerűsítsük a filmben bemutatott szakmákat, ezért könnyen értelmezhető és "beszédes" módon próbáltuk bemutatni azokat a valós élethelyzeteket, amelyeket az itt dolgozók nap mint nap átélnek. Örülünk neki, hogy a pályázók nagy száma ellenére is fel tudtuk kelteni a zsűri érdeklődését, és jutalmazták a videót.

HáziPatika.com: Mentőtiszt, sürgősségi szakápoló, radiográfus és gyógytornász munkájába is belepillanthattunk a filmnek köszönhetően. Miért fontos kiemelni ezen szakmákat?

B.Z.: Ahhoz, hogy az egészségügyi ellátást megfelelő színvonalon biztosítani lehessen, megfelelő számú és képesítésű szakemberre van szükség. Ez a kampányfilm elsősorban a pályaválasztás előtt álló fiatalokhoz szól: akár az általános iskolában tanulók, akik középiskolát vagy gimnáziumot választanak, vagy a középiskolás éveik végén járók, akik valamilyen felsőoktatási intézményben szeretnének elhelyezkedni. Sokuknak ugyanis nincs megfelelő információjuk az egészségügyi rendszer működéséről és azokról a fantasztikus hivatásokról, amelyeket a képzések során el lehet sajátítani. Sok más ágazathoz hasonlóan az egészségügyben is óriási gondot jelent a létszámhiány, számunkra ezért is volt fontos, hogy a filmmel közelebb hozzuk ezeket a szakmákat a fiatalokhoz.

HáziPatika.com: Valós történetet dolgoz fel a film?

B.Z.: A filmben szereplő egészségügyi dolgozók mindegyike valós személy, aki a saját munkáját mutatja be a filmben. A beteg szintén valós szereplő, aki valóban gerincvelősérült, csupán a családját játszották el más személyek. A történetét viszont kicsit átírtuk: a filmben a magasból zuhant alá, míg a valóságban egy szerencsétlen balatoni vízbeugrás miatt szorult ellátásra. Minden más valóságos folyamatot mutat be az életveszély elhárításától az akut ellátáson át a rehabilitáció lezárásáig. Próbáltunk a rengeteg eset közül egy olyat kiválasztani, amellyel a lehető legtöbb egészségügyi szakdolgozói munkaterületet lehet bemutatni.

HáziPatika.com: Hogyan lehet még vonzóbbá tenni az egészségügyi szakmát a fiatalok számára?

B.Z.: A valóban súlyos gondot jelentő szakemberhiány megoldása a kormányzati szervektől is átfogó intézkedéseket kíván. Szerencsére a bérek és a munkakörülmények javítására számos jelentős lépés megtörtént már, több jövőbe mutató, építő folyamat is megkezdődött. Ugyanakkor egy olyan szakmai köztestületnek, mint amilyenek mi is vagyunk, kötelessége minden eszközzel rávilágítani a társadalom figyelmét erre a területre, ezért is döntöttünk úgy, hogy megcsináljuk ezt a rövidfilmet, amellyel tovább népszerűsíthetjük a hivatásunkat. Meg kell ismertetni a fiatalokkal az egészségügy zárt, misztikus világával. Érzelmekkel kell hatni azokra, akik fogékonyak az érzelmek fogadására és közvetítésére. Kampányfilmünk zárómondata is ezt sugallja: a legszebb a hivatásunkban, hogy érzelmek szemtanúi lehetünk. Hivatásunk sajátossága, hogy a komoly szakmai tudás mellett a lelki harmóniára és egészséges érzületre is szükség van.

Dr. Balogh Zoltán szerint fontos, hogy a fiatalok is megismerjék az egészségügy sokszínű világát
Dr. Balogh Zoltán szerint fontos, hogy a fiatalok is megismerjék az egészségügy sokszínű világát

HáziPatika.com: Önök szerint milyen a társadalmi megbecsülése ezeknek a dolgozóknak?

B.Z.: Ez nagyon nehéz kérdés, amelyet nem egyszerű egyetlen dologgal kézzelfoghatóvá tenni. Általában ha a laikusokat kérdezzük, hogy milyen egy adott szakma társadalmi megbecsülése, ők elsősorban a fizetés és a munkakörülmények felől közelítik meg a kérdést. Ezen a területen az egészségügyi szakmák jelentős részének nagyon komoly lemaradása van más ágazatokhoz képest.

De nem ez az egyetlen nehézség. Mostanában sokat szerepel a sajtóban, hogy a Munka Törvénykönyve szerint mennyi túlórát lehet vállalni. Nálunk, az egészségügyben a heti 48 órás munkarend már évtizedek óta bevett gyakorlatnak számít, a 40 órán felül ugyanis 8 óra kötelezően elrendelhető munkaóra van, ezen felül pedig további 12 órát önként vállalhatnak. A túlhajszoltság sajnos ebben a szakmában általánosnak mondható, és akkor még nem is említettük azokat a lelki terheket, amelyeket az okoz, ha az ember mindennap halállal, reménytelenséggel találkozik.

A társadalom tagjai ez utóbbiakat viszont nem látják egészen addig, amíg ők vagy valamelyik hozzátartozójuk nem kerül be a kórházba. Azok viszont, akik már látták, egy kicsit talán másképpen állnak az egészségügyi dolgozókhoz. Bízom benne, hogy az ott szerzett tapasztalataik az egészségügyi dolgozók megbecsülését is erősítik.


HáziPatika.com: Nem a Nekem szól! az egyetlen díj, amellyel az egészségügyben, egészségügyért dolgozókat kiemelik, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara maga is rendszeresen elismeri a legkiválóbb szakembereket. A szakmán belüli elismerés talán még többet jelenthet a dolgozóknak.

B.Z.: Hogy egy kicsit visszakanyarodjak az előző kérdéshez: az elismerés, megbecsülés nemcsak forintban mérhető, hanem abban is, ahogy köszönetet mondunk, megdicsérjük, megjutalmazzuk a kollégákat. Emiatt 2005 óta tudatosan alapítottunk olyan díjakat, amelyekkel elismerhetjük a legjobb munkatársainkat. A kampányfilmünkben egyébként több olyan személy - például Szávu Dalma, Horváth Balázs vagy Böjte Attila - is szerepelt, akit a korábbi években a kamara már elismerésben részesített. Fontos, hogy ezeknek az kollégáinknak is időnként köszönetet mondjuk azért az áldozatos munkájukért, amellyel az egészségügyi ellátást egy kicsit jobbá teszik.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait