Az egészségtudatosság fél egészség

HáziPatika

A kutatók nagy része ma már egyetért abban, hogy az életmód nagyobb hatással van az általános egészségi állapotunkra, mint a genetika. Mire figyeljünk oda, ha szeretnénk elkerülni a komoly betegségek kialakulását?

Bár az egészségügy soha nem látott mértékű fejlődésben van az utóbbi évtizedben, számos civilizációs betegség előfordulása is jelentősen megnőtt, ami nagyrészt a megváltozott életmódunk eredménye. A számítógép előtt töltött ülőmunka, a mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás és a stressz miatt számos komoly betegség diagnózisa is megszaporodott. Amerikai orvos-kutatók szerint egészségünket legnagyobb arányban (43 százalékban) az életmódunk határozza meg. Genetikai hátterünk 27 százalékban felel a jólétünkért, 19 százalékban környezeti tényezők, 11 százalékban pedig az egészségügyi viszonyok befolyásolják azt.

egészségtudatosság

Daganatok is megelőzhetőek megfelelő életmóddal

A Rákkutatási Világalap (World Cancer Research Fund, WCRF) néhány éve végzett kutatása szerint a 12 leggyakoribb ráktípus 39 százaléka megelőzhető azoknak, akik betartják a legfontosabb egészségügyi előírásokat. Bizonyos ráktípusok esetében különösen nagy szerepe van az életmódnak: a vastag- és végbélrákos esetek 43 százaléka, míg azemlőrák42 százaléka elkerülhető, hogyha egészségesen élünk. A száj, garat és gégerákos esetek 67 százaléka megelőzhető úgy, hogy nem cigarettázunk és nem iszunk alkoholt, illetve nagy mennyiségben fogyasztunk zöldségeket és gyümölcsöket. A nyelőcsőben kialakult daganatok kialakulásában még ennél is nagyobb, 75 százaléknyi az életmód szerepe - írja cikkében a The Guardian.

Csak nyugodtan!

A stressz romboló hatásait már számos kutatás kimutatta. Feszült állapotban a felszabaduló hormonok (adrenalin, a noradrenalin és a kortizol) felgyorsítják a szívverést, az erek pedig kitágulnak, hogy több vért szállíthassanak az izmokba. Ez a bizonyos "üss vagy fuss" állapot hosszú távon megnöveli a stroke és a szívinfarktus kialakulásának esélyét.

Fontos a megfelelő táplálkozás is, hiszen testünk a bevitt élelmiszerekből nyeri az energiát és regenerálódik. A zsíros vörös húsok helyett válasszuk a szárnyasokat, illetve a halhúst, a zsírokból pedig inkább a növényi eredetűt. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a napi ajánlott sóbevitel nem jó, ha meghaladja az 5 grammot - ezt azonban kutatások szerint a legtöbb magyarnak nem sikerül betartani, az átlagos napi sófogyasztásunk elérheti a 15-20 grammot. Ez pedig számos keringési betegség kialakulását elősegíti.

Az egészséges étrend alapja a bőséges gyümölcs, illetve zöldségfogyasztás. Egy közelmúltban végzett, brit kutatás szerint ezek már kis mértékben is pozitív hatással vannak az egészségünkre, minél többet fogyasztunk ugyanakkor belőlük, annál nagyobb eséllyel kerülhetünk el néhány súlyos betegséget. A zöld és sárga színű zöldségek, illetve a káposztafélék fogyasztása elsősorban a daganatos betegségek megelőzésének kedvez, míg az alma, a körte és a citrusfélék fogyasztásával a szívbetegségek kialakulása ellen tehetünk. A kutatás szerint már napi 200 gramm gyümölcs és zöldség is 4 százalékkal csökkenti a daganatok, 13 százalékkal pedig a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Ennek a négyszeres mennyiségét, vagyis 800 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztva viszont már 13 százalékkal védettebbek lehetünk a rák, 28 százalékkal pedig a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásától.

A WCRF szerint az egészséges életmódot követőknek az alábbi tanácsokat javasolt megfogadni:

  • Fontos a testsúlykontroll, azelhízásugyanis a daganaton túl sok más betegség kialakulását is elősegíti
  • Ne gyújtsunk rá, és csökkentsük minimálisra az alkoholfogyasztás mértékét is
  • Naponta legalább ötször fogyasszunk zöldséget és gyümölcsöt
  • Fordítsunk napi fél órát valamilyen testedzésre
  • Ne fogyasszunk cukros üdítőitalokat
  • Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, főleg ha magas a cukor- és zsírtartalmuk, rostban viszont szegények
  • Csökkentsük a vörös húsok (disznó-, marha- vagy bárányhús) fogyasztásának mértékét
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait