A magyar beteg vár a legtöbbet

HáziPatika

Egy magyar betegnek nem csak egy német, de egy lengyel vagy román sorstársánál is többet kell várnia a legújabb gyógyszerek befogadására. Pedig sok páciensnek az élete múlhat azon, hogy időben megkaphassa ezeket az innovatív készítményeket.

Napjainkban a gyógyszerfejlesztés soha nem látott tempóban zajlik, jelenleg is nagyjából 7000 olyan ígéretes molekulán dolgoznak világszerte, amelyből potenciális gyógyszer lehet. Ezeknek a készítményeknek köszönhetően az emberek egyre tovább élnek, és a súlyos betegségek is mind nagyobb arányban válhatnak kezelhetővé. A korábban halálos ítélettel felérő HIVfertőzéspéldául a modern gyógyszereknek köszönhetően szelídült krónikus betegséggé, de a rákgyógyításban is óriási áttörést hoztak a tumorsejteket támadó, célzott terápiák. Az ezredforduló óta a fejlett országokban több mint három évvel nőtt a születéskor várható élettartam, amely legnagyobbrészt az innovatív gyógyszeres terápiáknak köszönhető. Ennek azonban ára van: a gyógyszerfejlesztés egy rendkívül hosszú és költséges folyamat.

Lassan jutnak el a gyógyszerek a magyarokhoz

A gyógyszereket a világ legdrágábban előállított termékei között tartják számon, mivel a legjobb szakemberek is hosszú évekig dolgoznak rajta, hogy mindenki számára biztonságosak és hatékonyak legyenek. Sok idő és még több munka, mire egy molekula gyógyszerként a patikák polcaira kerül. A laboratóriumi kutatást egy hosszas kísérleti fázis követi, melynek során először állatokon (jellemzően kistestű rágcsálókon), majd egészséges önkéntesek kisebb csoportján tesztelik a készítményt. Ezt követően az adott betegségben szenvedő emberek egy kis csoportja kapja meg a hatóanyagot, majd szélesebb körű klinikai tesztek következnek. Átlagosan 12-13 évig tart, mire az összes szigorú előírásnak megfelelő gyógyszer forgalomba kerülhet.

Lassan jutnak el az új gyógyszerek a magyar betegekhez. Fotó: 123rf
Lassan jutnak el az új gyógyszerek a magyar betegekhez. Fotó: 123rf

Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy egy gyógyszerre mennyit kell várniuk a betegeknek. A legjobb persze az lenne, ha a már engedélyezett készítmények a lehető leggyorsabban eljutnának azokhoz, akiknek szükségük van rájuk, ez viszont a gyakorlatban sajnos nem ilyen egyszerű. Egyes esetekben a már engedélyezett gyógyszer évekre elakad a bürokrácia átláthatatlan útvesztőjében, ezek az évek pedig a betegek gyógyulása, és életminőségük javítása szempontjából létfontosságú. Bizonyos gyógyszerek csak akkor kerülhetnek be a gyógyítási rendbe, hogyha azokat a társadalombiztosítás is támogatja, ez a folyamat pedig Magyarországon túlszabályozott és jóval bonyolultabb az európai átlagnál. A gyakran évekig húzódó folyamat során megvizsgálják például azt, hogy az újabb, költségesebb készítménnyel érdemes-e lecserélni a már forgalomban lévő gyógyszert, illetve hogy a gyógyszer támogatása hasznos lesz-e a társadalom számára. Ezek az egyébként fontos döntések a kelleténél jóval több időt vesznek el a betegektől, akiknek sokszor az életük múlik a kezelés mielőbbi megkezdésén.

Emiatt a magyar betegeknek nem csak a nyugati országokban élő sorstársaikkal szemben kerülnek hátrányba, de a környező országokban élőkhöz is gyorsabban jutnak el a készítmények. Míg a cseh, lengyel, román vagy szlovák betegek számára kevesebb, mint egy éven belül elérhetőek a legújabb innovatív készítmények, Magyarországon a legutolsó befogadási körben ez az érték 635 nap volt. Sőt, volt olyan készítmény is, amelynek a befogadása 1038 napot váratott magára. Ez a késlekedés a befogadott gyógyszerek számában is tetten érhető: 2016 óta Bulgáriában 71, Szlovákiában 69 új gyógyszer vált elérhetővé a betegek számára, a magyaroknál ez a szám viszont csupán 48.

Hosszú idő alatt jut el a beteghez a gyógyszer

A gyógyszerbefogadási rendszer akadályainak lebontását szorgalmazzák az innovatív gyógyszergyártók. Kattintson a részletekért!

Rövid élethossz, hosszú betegeskedés

Többek között ez is közrejátszhat abban, hogy a születéskor várható élettartam Magyarországon 76,2 év, ami közel öt évvel alacsonyabb az EU átlagánál. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2017-es tanulmánya szerint a 23 vizsgált ország közül nálunk a legnagyobb az alacsony és magas iskolai végzettségűek várható élettartama közötti különbség is. Míg egy diplomás férfi átlagosan 79 évet élhet, egy érettségivel sem rendelkező nem éri meg a 65-öt sem. Súlyos gondot okoznak nálunk a daganatos megbetegedések is, az Európai Unió Statisztikai Hivatalának (Eurostat) adatai szerint évente több mint 32 ezer magyar hal meg rákban, a betegség férfiak esetében minden harmadik halálesetért felelős, nőknél pedig a 23 százalékáért.

Az egész társadalom érdeke tehát, hogy a gyógyszerbefogadások üteme gyorsabb és kiszámíthatóbb legyen. Megfelelő állami források biztosításával, kiszámítható és átlátható társadalombiztosítási döntésekkel jelentősen rövidebb idő alatt is eljuthatnának az innovatív gyógyszerek a betegekhez, így segítve a gyógyulásukat és javítva az életminőségüket.


Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait