Gyulladásos bélbetegség (IBD)

Gyulladásos bélbetegség (IBD) néven foglaljuk össze a belek ismeretlen eredetű, krónikus gyulladásos betegségeit. Két fő formája a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa). Ezen betegségekben szenvedők száma hazánkban 20-25 ezerre tehető. A gyulladásos bélbetegségek a genetikailag fogékony emberekben alakulhatnak ki, tartós fennállásuk az immunrendszer működési zavarával áll összefüggésben. Mindkét betegség vezető tünete...

Gyulladásos bélbetegség (IBD) néven foglaljuk össze a belek ismeretlen eredetű, krónikus gyulladásos betegségeit. Két fő formája a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa). Ezen betegségekben szenvedők száma hazánkban 20-25 ezerre tehető. A gyulladásos bélbetegségek a genetikailag fogékony emberekben alakulhatnak ki, tartós fennállásuk az immunrendszer működési zavarával áll összefüggésben. Mindkét betegség vezető tünete a hasi fájdalom és a hasmenés, melyeket különböző mértékben véres széklet, felszívódási zavar, fogyás kísérhet. A két betegség sokban hasonlít, de számos tekintetben eltér egymástól. Míg a Crohn-betegség a tápcsatorna bármely részét érintheti a szájüregtől a végbélnyílásig, addig acolitis ulcerosakizárólag a vastagbélben lép fel. A Crohn-betegségre jellemző a nedvedző sipoly, tályog, más esetekben a belek heges szűkületének kialakulása. Colitis ulcerosaban a rákos elváltozás fokozott kockázatával kell számolni, és súlyosabb esetekben a betegek egy részénél szükség van a vastagbél teljes eltávolítására, nem ritkán sztóma (bélkihelyezés) kíséretében. Mindezek jelentősen rontják a betegek életminőségét.

Gyulladásos bélbetegség tünete lehet a hasfájásGyulladásos bélbetegség tünete lehet a hasfájás

Sajnos a gyulladásos bélbetegségek sem gyógyíthatók meg, ugyanakkor különféle kezelésekkel teljes tünetmentesség is elérhető. Az enyhe tünetekkel járó esetek általában hagyományos szerekkel kezelhetők. Súlyosabb, kiterjedtebb megjelenési formákban azonban a hagyományos terápiás eljárások hatástalansága esetén még erőteljesebb kezelésre van szükség. Az elmúlt évtizedek innovatív eljárásainak köszönhetően a terápiás lehetőségek sora kibővült az ún. biológiai terápiákkal. Ezek a korábbinál hatásosabb és célzottabb kezelések áttörést hoztak a súlyos tüneteket mutató betegek kezelésében. A biológiai terápiák nem csupán a betegség tüneteit mérséklik, de Crohn-betegeknél jelentős mértékben képesek csökkenteni az irreverzibilis (vissza nem fordítható) bélkárosodások kialakulását, megelőzni a műtétek szükségességét, ezáltal lehetővé téve az életminőség és a munkavégző képesség megőrzését.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

Mindig tájékoztassa orvosát, gyógyszerészét, ha a jelenleg szedett gyógyszereivel bármilyen problémája van (nem tudja előírás szerint szedni gyógyszereit)!