Sok betegség rizikóját növeli a kezeletlen diabétesz

A szemészeti betegségek, a diabéteszes neuropátia következtében kialakuló végtagproblémák és az azok miatt szükségessé vált amputáció, sőt még a rosszindulatú szájüregi daganatok kockázatát is növeli a cukorbetegség. A veszélyes szövődmények megelőzése miatt kulcsfontosságú lenne a betegség mihamarabbi felismerése és megfelelő kezelése.

A szemészeti betegségek, a diabéteszes neuropátia következtében kialakuló végtagproblémák és az azok miatt szükségessé vált amputáció, sőt még a rosszindulatú szájüregi daganatok kockázatát is növeli a cukorbetegség. A veszélyes szövődmények megelőzése miatt kulcsfontosságú lenne a betegség mihamarabbi felismerése és megfelelő kezelése.

Minden ötödik diabéteszes betegnél jelentkezik szemészeti szövődmény ? derült ki abból az országos, reprezentatív felmérésből, amelyet a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának kutatócsoportja készített több mint 3500 ötven év feletti érintett bevonásával. Az eredményekkel kapcsolatban dr. Németh János egyetemi tanár, a kutatócsoport vezetője kiemelte, hogy ha a cukorbetegek évente részt vennének szemfenék-vizsgálaton, akkor jelentősen csökkenteni lehetne esetükben a látásproblémák kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor a vizsgálatban résztvevő betegek több mint negyede még sosem volt ilyen jellegű szűrésen. Pedig ez hasznos lenne, mivel ennek során a szemészek idejekorán észrevehetik azokat az apró értágulatokat, majd kis bevérzéseket, amelyek egyértelműen jelzik a problémát. Emiatt ajánlott, hogy a cukorbetegeknél évente, ha pedig már szövődmény is jelentkezett, akár 3 havonta végeztessenek szemfenék-vizsgálatot.

A cukorbetegség szemészeti szövődményeinek kialakulását mindenképpen csökkenti a szoros vércukor, vérnyomás és vérzsír kontroll, így az érintetteknek ezekre mind ügyelniük kell.

Veszélyben a végtagok

A kezeletlen diabétesz nem csak a szemre, hanem a végtagokra nézve is komoly veszélyt jelent: a betegség miatt világszinten percenként három lábat amputálnak. Történik ez úgy, hogy ma már egyetlen végtagot sem szabadna amputálni a cukorbetegség szövődményeként megjelenő neuropátia miatt. Ráadásul ez nem csak az elmaradottabb országokban van így: mint azt dr. Kempler Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára elmondta, évente 3-4 ezer cukorbetegnek Magyarországon is amputálni kell a lábát. Az ezt eredményező diabéteszes neuropátia diagnosztizálása azért is nehézkes, mert a betegség kicsit olyan, mintha a senki földjén lenne: a belgyógyászathoz is tartozik, miközben idegrendszeri károsodás lévén akár a neurológiához is sorolhatjuk.

A cukorbetegség szövődményeként jelentkező neuropátia érintheti a mozgásrendszer működését, emellett negatívan hat a szív-és érrendszerre, és bizonyos élettani funkciók is zavart szenvedhetnek. A betegek gyakran azzal keresik fel az orvost, hogy égő, szúrásra emlékeztető fájdalmat éreznek akkor, amikor alváskor a takaró a lábukhoz ér, vagy éppen szédülnek, járásuk pedig bizonytalanná válik. Előfordul, hogy sebekkel, talpi fekélyekkel mennek el a rendelőbe, de az is árulkodó lehet, ha a beteg nem érzi a lábát, így a fájdalmat, a hideget vagy a meleget sem. Ez azért is veszélyes, mert akár balesetekhez is vezethet, ha a páciens nem érzékeli pontosan, hogy mennyire nyomja a gázpedált, vagy el is eshet, ha séta közben nem érzi megfelelően a talajt a lába alatt. Neuropátiás betegek gyakran esnek át tünetmentes szívinfarktuson is.

A szövődmény diagnózisának felállítását jelentősen megkönnyíti, ha az érintettek precízen be tudnak számolni a tüneteiről, majd háziorvosuk továbbküldi őket belgyógyászhoz vagy diabetológushoz. Az országban ma már 11 olyan neuropátia centrum működik, amelyekbe az orvosok továbbirányíthatják pácienseiket. A betegség kezelés több komponensű: egyrészt minél optimálisabb módon be kell állítani a vércukorszintet, emellett pedig fontos a további kockázati tényezők, például a hipertónia és a magas vérzsírszint kezelése. Gyógyszer adása is indokolt lehet, részben patogenetikai alapon nyugvó oki, részben tüneti kezelés formájában.

A daganat is gyakoribb

Sajnos cukorbetegeknél nagyobb eséllyel alakul ki rosszindulatú szájüregi daganat is ? erről már dr. Ujpál Márta, az Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinikája egyetemi docense számolt be. A Semmelweis Egyetem munkacsoportja az elsők között vizsgálta a szájüregi rákok és a cukorbetegség epidemiológiai összefüggéseit, eredményeik pedig azt jelzik, hogy a cukorbetegeknek javasolt szájüregi klinikai szűrővizsgálatokon is rendszeresen részt venniük. Az ajánlás szerint fogorvosukat célszerű évente kétszer felkeresni, mert így már a daganatot megelőző kórképek is felismerhetőek.

10606621_10152869276598746_2322815426326982941_n

Az egyetem kutatásából kiderült az is, hogy nemcsak a rosszindulatú szájüregi rákos megbetegedések, de már a daganatot megelőző elváltozások is nagyobb arányban fordultak elő a cukorbetegeknél a kontrollcsoporthoz képest. A szövettani vizsgálatok arra is rámutattak, hogy diabétesz esetén agresszívebban terjednek a rosszindulatú szájüregi daganatok, a legmegdöbbentőbb eredmény pedig az, hogy halálozási arány is rosszabb ezeknél a betegeknél: míg a szájüregi daganatok ötéves túlélése átlagosan 50-55 százalékosra tehető, addig a diabéteszes betegek a műtétek és az utókezelések után is mindössze 2-2 és fél évig maradnak csak életben.

A kezelés kapcsán Dr. Ujpál Márta elmondta, hogy a cukorbeteg daganatos pácienseknél a diabétesz karbantartása, a rendszeres orvosi és gyógyszeres kontroll a daganatterápiához is kedvezőbb körülményeket teremt.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait