Megelőzhetők a diabétesz szövődményei

Az Egészségügyi Világszervezet legújabb jelentése szerint világszerte 422 millióan szenvednek cukorbetegségben. Az érintettek rendszeres kezelésre szorulnának, mivel szervezetük nem termeli, vagy nem hasznosítja megfelelően az inzulin nevű hormont.

Az Egészségügyi Világszervezet legújabb jelentése szerint világszerte 422 millióan szenvednek cukorbetegségben. Az érintettek rendszeres kezelésre szorulnának, mivel szervezetük nem termeli, vagy nem hasznosítja megfelelően az inzulin nevű hormont.

A diabétesz nem csak gyakorisága miatt kiemelten kezelendő betegség, hanem azért is, mert az érintettek száma évente 5-10 százalékkal növekszik. Jó példa erre Magyarország is, ahol a betegek száma az elmúlt 20 évben megduplázódott.

A diabétesz a jövőben ? elsősorban az egészségtelen életmód miatt ? még gyakoribb lehet, annak ellenére, hogy bizonyos esetekben megelőzhető. A betegség megfelelő kezelésével jól karban tartható, az általa okozott szövődmények pedig elkerülhetők. Ez nagyon fontos, mert a probléma az egész szervezetre kihat: szív- és érrendszeri problémákat, veseelégtelenséget, vakságot is okozhat, sőt akár végtag-amputációhoz is vezethet.

Elkésett diagnózis

Sajnos a diabéteszről sokan csak akkor szereznek tudomást, amikor első szövődményei már megjelentek. Pedig jó lenne hamarabb diagnosztizálni, lévén a betegség kezdeti fázisban még visszafordítható életmódváltással, diétázással és súlycsökkentéssel. Viszont ha ez nem történik meg, és a 2-es típusú cukorbetegség már kialakult, akkor a betegeknek a megfelelővércukorszintbeállításához az életmódváltás mellett napi szintű gyógyszeres kezelésre is szükségük van. A már diagnosztizált diabétesz megfelelő kezeléséhez emellett elengedhetetlen a betegek felvilágosítása a szövődményekről, azok jeleiről és kezeléséről.

Ahhoz, hogy a káros következmények megelőzhetők legyenek, tisztában kell lenni azzal, hogy azok fokozatosan alakulnak ki. Tudni kell azt is, hogy minél kevésbé tartják egyensúlyban a vércukorszintet, annál nagyobb az esélye a szövődmények kialakulásának. Ez azonban fordítva is igaz: a kockázatot már minimális életmódváltás is képes csökkenteni. A lényeg tehát az, hogy az érintettek ne vegyék félvállról ezt az alattomos betegséget. Ha ugyanis nem kezelik megfelelően, akár életveszélyes állapot is előállhat, az életminőség jelentősen romolhat.

Sokféle szövődmény

A cukorbetegség szív- és érrendszeri megbetegedéseket, így például magas vérnyomást, szívinfarktust, sőt szélsőséges esetben akár stroke-ot is okozhat, ezért fontos, hogy felismerése után a beteg mielőbb változtasson életvitelén. Az érintettek állapota aktív életmóddal, egészséges táplálkozással és testsúlycsökkentéssel jelentősen javítható, orvos segítségével pedig meg lehet találni a beteg számára legmegfelelőbb gyógyszeres kezelési lehetőséget is.

A diabétesz kezelésére már számos modern gyógyszeres terápia áll a rendelkezésre, ezek mind képesek a biztonságos vércukorszint beállítására. Ezek a készítmények egyre inkább megkönnyítik az együttélést a betegséggel, a választék folyamatos bővülése pedig már lehetővé teszi a személyre szabott terápiát is. A megfelelő kezelés megválasztásánál tekintettel kell lenni a társbetegségekre, így például az egyidejűleg fennálló szív-érrendszeri problémákra vagy a vesefunkció milyenségére.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait