Fejlesztések, melyek cukorbetegek millióin segítenek

Egyre ritkábban kell inzulint beadniuk a cukorbetegeknek. Az Egyesült Államokban már olyan szerek is elérhetőek, amelyet nem kell többször alkalmazni a nap folyamán. Hasonlóképpen hatalmas segítséget jelentenek a modern inzulinpumpák is.

Egyre hosszabb időn keresztül tartó és egyre stabilabb vércukorszint-kontrollt eredményeznek az újfajta inzulinok. Ráadásul alkalmazásukkor kisebb arányban fordulnak elő egyéni és napi vércukorszint-ingadozások. Az ilyen jellegű fejlesztéseknek köszönhetően avércukorszintmár úgy szabályozható hatékonyan, hogy a 2-es típusú cukorbetegek esetében a hipoglikémia kockázata lényegesen alacsonyabb.

Új fejlesztések a nap alatt

A cukorbetegség kezelését a gyógyszeripari innovációk mellett a technológiai fejlődés is egyre könnyebbé teszi. Például már egyre több az olyan intelligens, hordható eszköz is, amely megkönnyíti a betegek életét. Ezek az inzulinpumpák különösen azoknak az 1-es típusú cukorbetegeknek jelentenek nagy segítséget, akiknek labilis az anyagcseréje, nehezen beállítható a vércukorszintje. Ők az ilyen eszközökkel jóval szabadabban, kötetlenebbül élhetnek és jelentősen javulhat az életminőségük. Erre az ad lehetőséget, hogy az elektronikus készülék folyamatosan juttatja a bőr alá a gyors vagy extragyors hatású inzulint, így biztosítva az egyedi, változó igényeknek megfelelő mennyiséget.

diabetes_2

Könnyebb lehet a mérés

A vércukorszint folyamatos mérése is egyre könnyebb lesz. Például már létezik olyan hordható eszköz is, amely vezeték nélkül tudja monitorozni ezt az értéket. Ez esetben a betegeknek egy fél milliméter átmérőjű, nagyon vékony kanült kell a bőrük alá helyezniük. Ehhez csatlakozik egy apró szenzor, amelyről vezeték használata nélkül olvasható le a vércukorérték.

A betegség kezelésében, menedzselésében nagy előrelépést jelent majd az intelligens kontaktlencse is. Ez az eszköz valós idejű adatok küld a vércukorszint-változásról a beteg mobilkészülékére, szintén jelentősen javítva ezzel a diabétesszel élők életminőségét. A lencsével gyakorlatilag egyetlen tűszúrás nélkül lehet folyamatos kontroll alatt tartani a betegséget.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait