Veszélyes tudatlanság: nem ismerik a fiatalok az innovatív módszereket

HáziPatika

Noha a fogamzásgátlók piacán már olyan innovatív eszközök is megjelentek, mint a fogamzásgátló tapasz, a fiatok jó részének fogalma sincs ezekről a biztonságos és korszerű lehetőségekről. Helyette a véletlenre bízzák, hogy sikerül-e elkerülni a terhességet.

Nem tudják a fiatalok, hogyan kell védekezni?

Noha már nagyon korszerű fogamzásgátlók állnak rendelkezése, a fiatalok jó részének fogalma sincs erről a témáról. Egy korábbi hazai kutatásból például kiderül, hogy a 16 és 25 év közöttiek harmada legalább hetente egyszer él nemi életet, ennek ellenére a korosztály negyede még soha nem használt semmilyenfogamzásgátlómódszert.

Van, aki semmilyen módon nem védekezik
Van, aki semmilyen módon nem védekezik

A felmérés alapján a felelőtlen viselkedés hátterében a szülői támogatás hiánya és a nem megfelelő felvilágosítás áll: az első együttlétnél a válaszadók fele azért nem védekezett, mert nem gondolta, hogy szükség lenne rá, minden tizedik pedig nem tudta, hogy milyen eszközök állnak a rendelkezésére. 

A következményeket jól tükrözik az adatok: hiába léteznek olyan alternatív, megbízható védekezési eszközök, mint például a hüvelygyűrű vagy a spirál, az elmúlt egy évben minden tizedik fiatalnak szüksége volt sürgősségi fogamzásgátlásra, a 19 éven aluliak körében pedig csaknem minden második terhesség abortusszal végződik.

A kutatásból kiderül az is, hogy a válaszadók csaknem fele semmilyen módon nem védekezik az első együttlétnél, közülük minden második azért, mert nem gondolja, hogy szükség lenne rá. Emellett minden tizedik nőt a párja győz meg, hogy nem kell védekezni. A statisztikák alapján az iskolázottság és a védekezéssel kapcsolatos tájékozottság között is szoros a kapcsolat: míg az alapfokú végzettségűek 65 százaléka nem védekezik első alkalommal, addig a felsőfokú végzettségűek 82 százaléka igen.

A gyógyszereket sem ismerik

Sajnos az információhiány és a nem megfelelő felvilágosítás nagy szerepet játszik a védekezés elhagyásában: "Sokszor szembesülök azzal, hogy a fiatalok egyáltalán nem tudják, milyen eszközök közül választhatnak. Pedig ma már léteznek olyan alacsony hormontartalmú gyógyszerek, amelyek hosszú távú védelmet nyújtanak, és nem törik meg az intim pillanatokat, mint adott esetben egy óvszer felhelyezése. A hüvelygyűrű például kíméletesen, a tápcsatornát és a májat kikerülve fejti ki a hatását, és csak havonta egyszer kell felhelyezni" - mondta afogamzásgátlás2017-es világnapja alkalmából dr. Szőnyi György, szülész-nőgyógyász szakorvos.

Séllei Györgyi szexedukátor kiemelte azt is, hogy a megfelelő védekezéshez hiányzik a szülők anyagi és a lelki támogatása is: tízből mindössze egy szülő támogatja anyagilag a gyermekét, ha fogamzásgátlásról van szó, egy megbízható védekezési eszközt pedig nem minden tinédzser tud megengedni magának. Sok családban a témáról egyáltalán nem beszélnek a szülők a gyerekekkel, sem az első szexuális élmény előtt, sem utána. Így maradnak a barátok és az online portálok, a valódi támogatás viszont, amire egy szexuális életét épp megkezdő serdülőnek szüksége van, a legtöbb esetben hiányzik.

Férfiaknál a döntés

A fogamzásgátló finanszírozását a szülők helyett sokszor a férfi partner vállalja magára: tízből négy fiatal nő nyilatkozott úgy, hogy a párja vásárolja a védekezési eszközt, így viszont az esetek döntő többségében (76%) csak az óvszeres pultig jutnak el. A férfiak többsége az óvszer mellett legfeljebb a fogamzásgátló tablettát ismeri, de az olyan alternatív eszközök, mint a spirál, a hüvelygyűrű vagy a tapasz ismertsége a nők körében is alacsony. És megdöbbentő, de a megszakításos közösülés a fogamzásgátló tablettánál is népszerűbb.


Bár a válaszadók csaknem kétharmada részt vett iskolai felvilágosító órán, a védekezéssel kapcsolatos ismereteik meglehetősen hiányosak és gyakran ellentmondóak is. Tízből kilenc fiatalnak az a legfontosabb, hogy az adott módszer minél megbízhatóbb legyen. Ennek ellenére a rendkívül kockázatos megszakításos közösülés a második leggyakoribb védekezési technika, messze megelőzve a tökéletes használat mellett közel 100 százalékos védelmet nyújtó méhen belüli eszközt vagy a hüvelygyűrűt.

Az ellentmondás hátterében az állhat, hogy minden második fiatal számára döntő szempont, hogy az adott módszer ne okozzon elhízást, ne tartalmazzon hormont és, ami még ennél is fontosabb: kényelmes legyen a partner számára, és ne zavarja a meghitt pillanatot.

Ártalmas tévhitek

A férfiaknak való megfelelési vágy és a hormontartalommal kapcsolatos tévhitek miatt sajnos sok nő lemond a megbízható, hosszú távú védekezési eszközökről. Pedig a mai modern fogamzásgátlók csökkentett hormontartalma messze elmarad a 60-as években alkalmazott tablettákétól, és súlygyarapodást sem feltétlenül okoznak. A hüvelygyűrűben például feleannyi ösztrogén származék van, mint számos tablettában - fejtette ki korábban dr. Szőnyi György.

Dr. Csutora Péter, az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója az is elmondta, hogy az elmúlt 5 évben ugrásszerű fejlődés tapasztalható a fogamzásgátlók piacán: olyan, a megszakításos módszernek alternatívát jelentő, innovatív eszközök jelentek meg, mint a hüvelygyűrű vagy épp a fogamzásgátló tapasz, amelyek a megbízhatóság mellett más fogyasztói igényeknek is megfelelnek, mert például alacsony a hormontartalmuk vagy kényelmes a használatuk.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait