Vakság mint szemet szúró probléma

Számmisztika Csaknem 40 millió vak ember él világszerte, további 245 millióan pedig súlyosan gyengén látók. A probléma hazánkban is komoly nagyságrendet ölt: nálunk évente több mint 6 ezren vakulnak meg. Történik ez úgy, hogy ez az állapot sok esetben elkerülhető, megelőzhető lenne. Ha figyelnénk a megelőzésre és előnyben részesítenénk a korszerű kezelési módszereket, injekcióként beadható innovatív gyógyszereket, a vakság vagy gyengén...

Számmisztika Csaknem 40 millió vak ember él világszerte, további 245 millióan pedig súlyosan gyengén látók. A probléma hazánkban is komoly nagyságrendet ölt: nálunk évente több mint 6 ezren vakulnak meg. Történik ez úgy, hogy ez az állapot sok esetben elkerülhető, megelőzhető lenne. Ha figyelnénk a megelőzésre és előnyben részesítenénk a korszerű kezelési módszereket, injekcióként beadható innovatív gyógyszereket, a vakság vagy gyengén látás nagyrészt elkerülhető lenne. Ez azért is fontos lenne, mert a vak ember rendkívül kiszolgáltatott, elvétve akar köztük olyan, aki korábbi feladatait maradéktalanul el tudja látni. Itt pedig nem csak a munkavégzésre kell gondolni, hanem arra is, amikor egy látását elvesztő nagymama képtelen ellátni az unokákat, képtelen sütni-főzni, mesét felolvasni. Sőt a kocka meg is fordul, hiszen a nagyszülőnek innentől kezdve még a bevásárlásban, az alapvető házimunkák ellátásában is segíteni kell, át kell alakítani, akadálymentessé kell tenni otthonukat. Egyszóval nem csak a vak ember, hanem a család mindennapjai is teljesen átalakulnak. Aki teljesen elveszti látását, annak kiegészítő eszközökre is szüksége lehet, például beszélő konyhai gépekre, vészhívóra, speciális telefonra, fehér botra, akár vakvezető kutyára. Az életmódváltás miatt az érintettek el is szigetelődhetnek korábbi környezetüktől, nem ritkán barátaikat is elvesztik, depresszióssá válnak. 516113879 Az előbbiekből jól látszik, mennyire fontos azon betegségek megelőzése, kezelése, amelyek vakságot okozhatnak. Ennek első lépése a szűrés, amivel fel lehet ismerni azokat a problémákat, betegségeket, amelyet tönkretehetik a szemet. E célból minden 45 év felettinek évente egyszer föl kellene keresnie egy szemészeti rendelőt, aki pedig már szemüveget hord, annak életkortól függetlenül szintén meg kellene tennie ezt évente egyszer. Ha pedig a látás romlik, akkor azonnal szemész szakorvoshoz kell fordulni, nem szabad legyinteni, mondván, csak ?öregszik a szem?. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy látásromlás alatt nem csak az olvasási nehézségek értendők, hanem az is, ha a tárgyak más színűnek látszanak, vagy picit elhomályosodnak, eltorzulnak. Vagy ha a mindennapi életben előforduló szokásos tevékenységek ? például a szomszéd felismerése az utca másik oldalán ? nem sikerülnek. Törődni kell más betegségekkel is, hiszen szemproblémát azok is okozhatnak. Tipikusan ilyen cukorbetegség, amelyet ha nem tartanak karban, vakságot is okozhat.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait