Magyar felfedezés segíthet a vesebetegeken

Szabó Emese

Magyar kutatók jöttek rá, hogy a vese akut szöveti károsodásának kivédését egy olyan receptor segítheti, amelyről korábban úgy gondolták, hogy elsődlegesen a tanulásban játszik szerepet. Gyógyszeres serkentése új kezelési lehetőséget jelenthet a nagy halálozással járó akut vesekárosodás kezelésében.

A felnőttkorban kialakuló végállapotú veseelégtelenség több százmillió embert érint szerte a világon, aminek hátterében az áll, hogy a vesére nagyon rosszul hatnak olyan civilizációs betegségek, mint a cukorbetegség és a magas vérnyomás. Ezek egyre gyakoribbak lesznek, így pedig egyre elterjedtebb a vesekárosodás is.

Mitől alakulhat ki akut veseelégtelenség?

Az akutveseelégtelenség- a vesefunkciók hirtelen leállása, amely akár pár óra alatt is kialakulhat - a kórházban fekvő betegek 10, az intenzív ellátásban részesülők akár 22 százalékát is érintheti világszerte. Miért lett olyan gyakori jelenség? Kattintson!

Ha bekövetkezik a végstádiumú veseelégtelenség, vesepótló kezelésre van szükség, amely a gyakorlatban rendszeres dialízist vagy vesetranszplantációt jelent. Utóbbi ugyan mindenképp előnyösebb, de a donorok hiánya, illetve az átültetendő szerv szállításával, illetve a műtéttel járó akut oxigénhiány nagyban befolyásolja a transzplantáció sikerét és az átültetett szerv hosszú távú működését.

A végállapotú veseelégtelenség több százmillió embert érint világszerte
A végállapotú veseelégtelenség több százmillió embert érint világszerte

Magyar felfedezés segíthet a vesebetegeken

Ha minden jól megy, akkor az akut vesebetegség kezelését, illetve a transzplantációt teheti hatékonyabbá az a felfedezés, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia és a Semmelweis Egyetem Lendület Diabétesz Kutatócsoportja tett, és amelynek eredményét nemrég publikálták az egyik legrangosabb nefrológiai szaklap, a Journal of the American Society of Nephrology hasábjain. A kutatás középpontjában a szigma-1 receptor áll, amelyet mindeddig a központi idegrendszer dajkafehérjéjeként tartottak számon, és úgy gondolták, hogy elsődlegesen a tanulásban, a memóriában játszik szerepet.


A Fekete Andrea által vezetett kutatócsoport arra jött rá, hogy ugyanez a receptor a vesében is segíthet az akut szöveti károsodások kivédésében. A felfedezés azért jelentős, mert jelzi, hogy a szigma-1 receptor gyógyszeres serkentése új kezelési lehetőséget jelenthet a nagy halálozással járó akut vesekárosodás kezelésében, illetve sikeresebbé teheti a transzplantációkat is.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait