Egyre több az új hatóanyag

Tavaly rekordszámban javasolták új gyógyszerek engedélyezését ritka betegségekre

Tavaly rekordszámban javasolták új gyógyszerek engedélyezését ritka betegségekre

Az Európai Gyógyszerügynökség 2014-ben rekordszámban javasolta olyan új, innovatív gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyének megadását, amelyek a ritka betegségekben szenvedőknek segítenek. A tavaly befogadásra javasolt 82 készítményből 17 volt ilyen. Köztük van az első olyan gyógyszer, amellyel kezelhető a Duchenne-izomsorvadás, valamint az a készítmény is, amely a Günther-kór esetén alkalmazható. Olyan gyógyszer is megjelent az elmúlt évben, amely egy vaksághoz vezető ritka szembetegség, az úgynevezett limbális őssejthiány kezelésére használható. Hepatitis új gyógyszerek A daganatterápia területén 8 új gyógyszer jelent meg, ezek közül több is a ritka, nehezen kezelhető karcinómák terápiájában alkalmazható. Olyan készítmény is van, amely a specifikus mutációval járó melanóma célzott kezelését teszi lehetővé. Általánosságban elmondható, hogy tavaly az új aktív hatóanyagok száma ugrott meg: minden második gyógyszerbe olyan új hatóanyag került, amely korábban a klinikai gyakorlatban egyáltalán nem volt használatos. Az új, innovatív gyógyszerek jelentősége azért is nagy, mert olyan betegségeknél alkalmazhatóak, amelyek korábban egyáltalán nem voltak kezelhetők. A ritka betegségek gyógyszereinél (orphan drugs) az Európai Gyógyszerügynökség tudományos bizottsága gyakran felgyorsított értékelési eljárásokat alkalmaz annak érdekében, hogy az érintettek számára hamarabb legyenek elérhetőek az új típusú terápiás készítmények. Ilyen esetben a kérelmezőnek bizonyítania kell a nem-klinikai és klinikai összefoglalásokban, hogy miért nem lehetséges a teljes dokumentáció benyújtása, illetve igazolnia kell a szóban forgó gyógyszert illetően az előny/kockázat arányt. A gyorsított eljárásnak köszönhetően az idiopátiás tüdőfibrózis gyógyszeres kezelése válik hazánkban is hamarosan elérhetővé.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait