Veszélyes tudatlanság: nem ismerjük a limfómát

HáziPatika

Noha a limfóma korántsem ritka betegség, rengeteg tévhit kering vele kapcsolatban. Egy 5000 fős kutatás eredménye például rámutat arra, hogy az emberek többsége valójában nem is tudja, miféle problémáról szó, ami az esetleges érintettség felismerését ugyanúgy nehezíti, mint ahogy a sikeres kezelést.

Rengeteg a tévhit a limfómáról

Megdöbbentő, de egy limfómával foglalkozó kérdőívet kitöltő európai válaszadók közel harmada azt sem tudja, hogy a limfóma rosszindulatú betegség, pedig a vérképzőrendszer rosszindulatú betegségei jelentik az ötödik leggyakoribb halálokot a rákbetegségek között. Ezeknek alapvetően három típusát különböztetjük meg: a leukémiát, a mielómát és a limfómát.

Sok tévhit kering a limfómáról, A limfóma világnapja okosgyógyszer limfóma non-Hodgkin limfóma leukémia mielóma
Sok tévhit kering a limfómáról

Non Hodgkin limfóma: lényeg az egyénre szabás

Korábban a non-Hodgkin limfómát elsősorban kemoterápiával kezelték. Mára ezt gyakran monoklonális antitest terápiával egészítik ki, mely esetenként önmagában is alkalmazható. A nagy dózisú kemoterápia egy további kezelési lehetőség, és egyes betegeknél hatásos is lehet. Azonban ez elpusztítja a csontvelőt, amely őssejt transzplantációval állítható csak helyre. A sugárterápia akkor lehet sikeres, ha a betegség a szervezet néhány pontjára...

A többség a betegség jellegével sincs tisztában: a válaszadók 70 százaléka nem tudta, hogy a probléma a vérsejteket és a csontvelőt érinti. Azt pedig végképp nem, hogy a kór konkrétan a fehérvérsejtek rosszindulatú betegsége. A válaszadók 30 százaléka olyannyira tévúton járt, hogy azt gondolta, a limfóma a hormonrendszer rákbetegsége. Ráadásul míg a non-Hodgkin limfóma (NHL) a kórkép leggyakoribb típusa, a betegségnek több mint 60 fajtája van, de öt betegből négy ezzel küzd - a válaszadóknak kevesebb, mint egynegyede ismerte csak ezt a kifejezést.

Számszaki tévedések a limfóma kapcsán

Az emberek a kórkép gyakoriságával sem voltak tisztában: 85 százalékuk úgy gondolta, hogy egy a százhoz annak az esélye, hogy élete során érintett legyen, a valós adat viszont egy az ötvenhez. Ennyi ugyanis a valószínűsége annak, hogy valaki élete során non-Hodgkin limfómás legyen. Utóbbi egyben azt is jelenti, hogy sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy valakit ezzel a betegséggel diagnosztizáljanak, mint mondjuk bőrrákkal, hasnyálmirigy-, vese- vagy agydaganattal. Ennek ellenére a válaszadók 55 százaléka azt hitte, hogy ezen betegségek kialakulásának rizikója a magasabb.


Ugyancsak téves elképzelések keringnek arról, hogy kik a leggyakrabban érintettek: a válaszadók 9 százaléka például azt hiszi, hogy a betegség leginkább csecsemőknél, gyerekeknél és serdülőknél fordul elő, miközben az NHL bármilyen korosztályt érinthet. Előfordulása 65 és 74 éves kor közötti férfiaknál a leggyakoribb. Az emberek a limfóma kockázati tényezőivel sincsenek tisztában: 50 százalékuk nem tudta megnevezni a valós rizikótényezőket. Pedig elég sok ilyen szóba jöhet: számít az életkor és a nem, a legyengült immunrendszer, esetleges vírusfertőzés, sugárfertőzés vagy vegyi ártalom.

Ismeretlen limfómatünetek

A betegségre figyelmeztető jeleket szintén nem ismerték a megkérdezettek: több mint 50 százalékuk nem tudta, hogy arra a nyaki, hónalji és ágyéki területek izzadása, a fáradtság, az ok nélküli fogyás, a láz, az erős viszketés az éjszakai izzadás hívhatja fel a figyelmet a kórra. A válaszadók a limfóma gyógyíthatóságával sem voltak tisztában: nagyjából harmaduk úgy vélte, hogy az NHL gyógyítható, ami a betegség bizonyos típusaira valóban igaz, de egyes fajtái sajnos még ma sem gyógyíthatók. Mindebből az is következik, hogy a limfómák területén még további kutatásokra van szükség, hogy azzal bővülhessenek a betegek kezelési lehetőségei. Szükséges továbbá, hogy a lakosság széles rétegei alapvető információkkal rendelkezzenek ezen rosszindulatú betegség tüneteiről.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait