Újfajta szűréssel nagyobb lehet a biztonság

A méhnyakrák az egyetlen olyan daganatos megbetegedés, amely kiszűrhető, és még rákmegelőző állapotban ? tehát még nem a valódi méhnyakrákként ? felfedezhető. Ha ezt az állapotot észlelik, akkor a betegség kialakulása egy nagyon pici beavatkozással megelőzhető. Emiatt ma már nők könnyen elejét vehetik a rák kialakulásának. Ráadásul újfajta szűrővizsgálattal a betegség szinte 100 százalékosan megelőzhető.

Améhnyakrákaz egyetlen olyan daganatos megbetegedés, amely kiszűrhető, és még rákmegelőző állapotban ? tehát még nem a valódi méhnyakrákként ? felfedezhető. Ha ezt az állapotot észlelik, akkor a betegség kialakulása egy nagyon pici beavatkozással megelőzhető. Emiatt ma már nők könnyen elejét vehetik a rák kialakulásának. Ráadásul újfajta szűrővizsgálattal a betegség szinte 100 százalékosan megelőzhető.

A méhnyakrák rákmegelőző állapotát kimutató szűrővizsgálat az 1940-es évek óta a méhnyaksejtek kenetének elemzésén alapult. Ennek során azt nézték meg, hogy a levett mintában találtak-e kóros sejtet, és ha igen, akkor időben fel tudták fedezni a rákmegelőző állapotot ? tudjuk meg dr. Koiss Róberttól. A nőgyógyász-onkológus kiemeli, hogy az 1990-es évek óta már tudják azt is, hogy mi a méhnyakrák oka: egy vírusfertőzés. Azért ugyanis egyértelműen a HPV egyes törzsei a felelősek, hogy a méhnyak sejtjei kórosan burjánzani kezdenek. Ez a felfedezés indokolta azt, hogy innentől kezdve a vírus örökítőanyagát is elkezdték keresni: ennek eredményeként derült ki, hogy ha az örökítőanyagot ki tudják szűrni a méhnyak sejtjeiből, akkor sokkal pontosabb prognózist lehet adni a betegeknek, mintha csak a sejtkenetet néznék.

me?hnyakra?k 2

Mint Koiss doktortól megtudjuk, az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság már 2014-ben elfogadta azt, hogy a szűrővizsgálatnál HPV DNS-tesztet és a sejtkenet mintavételt együttesen alkalmazzanak. Ezzel lehet ugyanis a legnagyobb biztonságot nyújtani.

?Ma már tudjuk, hogy ha valakinek a méhnyakról levett mintájában a HPV DNS-teszt negatív eredményt ad, azaz nincs benne ez a vírus, akkor a méhnyakrák vagy azt megelőző állapot kialakulásának valószínűsége szinte nulla. Azaz 100 százalékos a negatív kórjósló tényező. A negatív sejtkenetnél ez az érték csak 70 százalékos, tehát ez a vizsgálat nem maximálisan megbízható: 30 százalékos eséllyel még mindig jelen lehet méhnyakrák vagy súlyos fokú rák előtti állapot? ? magyarázza a szakorvos. Hozzáteszi, hogy ezért érdemes kiegészíteni a vizsgálatot HPV DNS-teszttel. Ez az oka annak is, hogy az Egyesült Államokban, illetve Hollandiában és Olaszország egyes tartományaiban ma már elsődleges szűrővizsgálati módszerként javasolják a HPV DNS-tesztet, méghozzá kenetvétel nélkül. Ha ugyanis a HPV-teszt negatív, utóbbira már nincs is szükség.

Mint megtudtuk, a Magyar Méhnyakkórtani és Kolposzkópos Társaság már Magyarországon is szorgalmazza az újfajta szűrővizsgálat bevezetését: 2015-ben már be is adtak egy olyan indítványt, melyben azt javasolják, hogy 25 és 67 éves kor közötti nőknél a HPV-teszt és a sejtkenet vizsgálatát együttesen alkalmazzák a népegészségügyi szűrés keretében. Ha ez esetben a két eredmény negatív, akkor elég lenne a szűrést ötévente ismételni, szemben a jelenleg ajánlott három évvel.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait