Újabb mérföldkő a gyógyszeres terápiában

Ugyan a méhnyakrák kialakulása oltással, a HPV-fertőzöttség, illetve a rákmegelőző állapot időben történő kiszűrésével megelőzhető, sokan ma is megbetegednek. Kezelésük az esetek többségében műtéttel is sikeres lehet, ám akiknél ez nem elegendő, azoknál kemoterápiát és sugárterápiát is alkalmazni kell. Náluk különösen nagy jelentősége van annak, hogy az orvosok már a daganat érújdonképződését gátló célzott molekuláris terápiával...

Ugyan améhnyakrákkialakulása oltással, a HPV-fertőzöttség, illetve a rákmegelőző állapot időben történő kiszűrésével megelőzhető, sokan ma is megbetegednek. Kezelésük az esetek többségében műtéttel is sikeres lehet, ám akiknél ez nem elegendő, azoknál kemoterápiát és sugárterápiát is alkalmazni kell. Náluk különösen nagy jelentősége van annak, hogy az orvosok már a daganat érújdonképződését gátló célzott molekuláris terápiával is élni tudnak.

Ha a méhnyakrákot nem sikerül megelőzni, és a betegség már kialakult, akkor maga a daganat az esetek 85 százalékában csak a méhnyakra lokalizálódik. Ennek köszönhetően egy radikális műtéttel ? ami a gyakorlatban egy kiterjesztett méheltávolítást és nyirokcsomólánc-eltávolítást jelent ? a betegek többsége meggyógyítható. Az érintettek fennmaradó 15 százalékánál ez nem elegendő, esetükben a betegség a méhnyakon túlterjed, érinti a méh körüli kötőszövetet, ráterjed a húgyhólyagra és a végbélre, esetleg távoli áttétet is ad. Ezen betegek esetében nem újabb műtét következik, hanem kemoterápia és sugárterápia.

ra?k 7

?Az elmúlt két-három évben a kemoterápia kiegészült célzott molekuláris terápiával is, amely gátolja a daganat érújdonképződését? ? mondja dr. Koiss Róbert nőgyógyász-onkológus. Hozzáteszi, hogy az ilyen kezelés miatt egyrészt javul a betegek életminősége, másrészt túlélésük is hosszabb lesz. Magát a kezelést az érintettek infúziósan kapják, ugyanúgy, mit egy kemoterápiát, viszont hatása azoktól eltérően célzott lesz, nem pedig általános. Ennek köszönhető az, hogy ezeknek az úgynevezett target terápiáknak nincs jelentős mellékhatása. A hagyományos kemoterápiáról ez nem mondható el, azok ezzel szemben okozhatnak komoly mellékhatást is.

Az onkológus kiemeli, hogy bár a méhnyakrák egyre jobban kezelhető, még ma is van, aki belehal. Pedig tipikusan olyan rákfajtáról van szó, amelynél ennek nem szabadna megtörténnie. Ennek oka, hogy egyrészt oltással idejekorán megelőzhető, másrészt a betegség még rákmegelőző állapotban könnyen kiszűrhető. Ráadásul az újfajta szűrési móddal ? amikor nem csak a méhnyaksejtek kenetét vizsgálják, hanem a HPV-fertőzöttséget is nézik ? végképp időben fel lehetne ismerni a betegség rizikójára utaló jeleket.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait