Tüdőtől a nyirokig: több területen is van előrelépés

A folyamatos gyógyszerfejlesztéseknek köszönhetően egyre több ráktípus kezelhető a korábbinál jóval hatékonyabban. A korai stádiumban felismert limfóma és a prosztatarák csak kettő a sok közül: az okosgyógyszerek egyre több esetben jelentenek komoly segítséget.

A folyamatos gyógyszerfejlesztéseknek köszönhetően egyre több ráktípus kezelhető a korábbinál jóval hatékonyabban. A korai stádiumban felismert limfóma és a prosztatarák csak kettő a sok közül: az okosgyógyszerek egyre több esetben jelentenek komoly segítséget.


Nyirokrákról akkor beszélünk, ha a szervezetben a fehérvérsejtek egyszerre rákos sejtekként kezdenek el viselkedni, ellenőrizetlenül növekednek, osztódnak, illetve nem pusztulnak el kellő mértékben: a nyirokkeringéssel a nyirokcsomókba jutva szövetszaporulatot, tehát limfómát képeznek. Mivel a kórokozókon kívül a daganatsejtek is fennakadhatnak a nyirokrendszer szűrőin, a rosszindulatú daganatsejtek gyakran adnak áttéteket a test egészét behálózó nyirokrendszerben.

Mivel ennek a daganattípusnak számos különböző altípusa van, kezelése sem egységes: egyénenként határozzák meg a terápiás javaslatot. Ha a betegség néhány nyirokcsomóra korlátozódott, sugárterápiára épül a kezelés. A leggyakrabban kemoterápiát alkalmaznak, amit ma gyakran célzott daganatellenes kezeléssel ? úgynevezett monoklonális antitest terápiával ? egészítik ki. Utóbbi mellékhatások nélkül javítja a kezelések hatékonyságát, és önállóan is alkalmazható. Egyes betegeknél további kezelési lehetőség a nagy dózisú kemoterápia, amelyet követően csontvelő-transzplantációra van szükség. Ma már léteznek olyan hatóanyagok is, amelyek a többszörös kemoterápiára nem jól reagáló, kiújuló vagy csontvelő-transzplantáció után visszatérő nyirokcsomórák kezelésére is adnak lehetőséget. Azaz olyan betegeknek jelenthetnek hosszabb túlélést, akinek korábban erre nem volt esélyük.

ra?k 3

A prosztatarák terápiájában ugyancsak történtek komoly előrelépések, ami azért fontos eredmény, mert ez a betegség a férfiak leggyakoribb daganatos kórképe: csak itthon évente 1400-1500 emberéletet követel. Az új hatóanyagok ez esetben személyre szabott kezelést tesznek lehetővé, ami azt jelenti, hogy ha elérhetőek lesznek, akkor a terápiát mindig a daganat stádiumának, szövettani típusának, a beteg általános állapotának, a prosztatarák mellett meglévő esetleges más betegségek, valamint a PSA meghatározás eredményének figyelembevételével lehet meghatározni. Ennek köszönhetően a terápia a lehető leghatékonyabb lehet.

Hasonló a helyzet a melanómánál és a nem melanómás bőrráknál ? többek közt a bazál- vagy a pikkelysejtes karciómánál, ahol szintén léteznek már hatékony új hatóanyagok. Ezek az abnormális bőrsejtekből kiinduló daganattípusok egyre gyakoribbak és egyre fiatalabb korosztályt érintenek: a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint hazánkban minden 100 ezer lakosra 12 melanómás beteg jut. A halálozás 1975 óta folyamatosan emelkedik, és 2001-ben csaknem kétszer annyi beteg halt meg melanómában, mint 25 évvel korábban. Egyes esetekben ma már ez a betegség is kezelhető innovatív, immunterápiás gyógyszerekkel.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait