Non Hodgkin limfóma: lényeg az egyénre szabás

Korábban a non-Hodgkin limfómát elsősorban kemoterápiával kezelték. Mára ezt gyakran monoklonális antitest terápiával egészítik ki, mely esetenként önmagában is alkalmazható. A nagy dózisú kemoterápia egy további kezelési lehetőség, és egyes betegeknél hatásos is lehet. Azonban ez elpusztítja a csontvelőt, amely őssejt transzplantációval állítható csak helyre. A sugárterápia akkor lehet sikeres, ha a betegség a szervezet néhány pontjára...

Korábban a non-Hodgkin limfómát elsősorban kemoterápiával kezelték. Mára ezt gyakran monoklonális antitest terápiával egészítik ki, mely esetenként önmagában is alkalmazható. A nagy dózisú kemoterápia egy további kezelési lehetőség, és egyes betegeknél hatásos is lehet. Azonban ez elpusztítja a csontvelőt, amely őssejt transzplantációval állítható csak helyre. A sugárterápia akkor lehet sikeres, ha a betegség a szervezet néhány pontjára lokalizálódott. Enyhébb eseteknél külön kezelésre nincs is szükség, elég a beteg megfigyelése.

A non-Hodgkin limfóma kezelése mindig személyre-szabott, mikéntjét az orvosok több szempontot szem előtt tartva határozzák meg. Mielőtt a kezelés elkezdődhetne, megállapítják, hogy a limfóma enyhe-e vagy agresszív, illetve meghatározzák a betegség stádiumát is. Ehhez laboratóriumi vizsgálatokra van szükség, és el kell végezni a beteg nyirokcsomó biopsziáját is. Meg kell várni, míg minden vizsgálati eredmény megérkezik, és csak azután lehet megtervezni a kezelést. Ez elsőre "időhúzásnak tűnhet", de nem az, mivel ezáltal a beteg a leghatékonyabb, legmegfelelőbb kezelést kaphatja.

Variációk kemoterápiára

A non-Hodgkin limfóma többféle kemoterápiás gyógyszerrel is kezelhető, az pedig, hogy melyiket érdemes választani, mindig esetfüggő. Számít, hogy a betegség lassan kialakuló vagy agresszív-e, ahogyan az is, hogy milyen a stádiuma. A gyógyszerválasztást az is befolyásolja, hogy a limfómát újonnan diagnosztizálták-e vagy kiújult betegségről van-e szó, ami egy korábbi kezelést követő átmeneti jó állapot után jelent meg újra. Nem mindegy az sem, hogy milyenek a tünetek, milyen a beteg állapota és kora.

Maga a kemoterápia állhat egyetlen gyógyszerből vagy több gyógyszer kombinációjából, melyeket egyidejűleg alkalmaznak. A kezelés gyakran ciklikus, például, 1 hetes kezelés után 3 hét pihenés következik, majd megint egy hét kezelés. Egy teljes kemoterápiás kúra több hónapig tart.

A kemoterápiás gyógyszerek a daganatos sejteket támadják, de eltérő módon. A non-Hodgkin limfómában alkalmazottak mind azon az elven működnek, hogy a rákos sejtek jóval gyorsabban osztódnak, mint a normális sejtek. Emiatt sok olyan gyógyszer van, amely a DNS normális működését zavarja, hogy megakadályozva ezzel a sejtosztódást.

A kemoterápiát gyakran kombinációban alkalmazzák, ahol a kombináció gyógyszerei a sejtosztódás különböző fázisait gátolják, megnövelve ezáltal a sejtpusztítás hatékonyságát.

Áttörés a monoklonális antitest

A monoklonális antitest-terápia határozott áttörést hozott a non-Hodgkin limfómás betegek ellátásában. Ezt általában kemoterápiával kombinálják, de bizonyos esetekben önmagában is adható. Lényege, hogy fokozza más kezelések ? általában a kemoterápia ? hatékonyságát, enyhe non-Hodgkin limfómában pedig növeli a tünetmentes periódus hosszát. Bebizonyosodott az is, hogy agresszív non-Hodgkin limfómában a monoklonális antitest kezelés növeli a standard kemoterápia sikerének, javítja a túlélési esélyeket az önmagában adott kemoterápiához képest.

Az ilyen terápia lényege, hogy a monoklonális antitest megtalálja és elpusztítja a non-Hodgkin limfóma sejtjeit, nem károsítva más sejteket. Magukat az antitesteket laboratóriumban állítják elő, feladatuk pedig az, hogy felismerjenek adott jeleket a rákos sejtek felszínén, majd ?rátapadjanak? ezekre a fehérjékre. Ettől a sejt vagy elpusztul vagy beindulnak azok az immunológiai folyamatok, amelyek a limfómás sejt pusztulását okozzák.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait