Nem győzhet a tüdőrák: áttörés a betegség kezelésében

Bár a tüdőrák leggyakoribb kiváltó oka ismert, a dohányzás elleni küzdelem pedig folyamatos, nem ez az egyetlen módja annak, hogy a betegség ellen felvegyük a kesztyűt. A tüdőrák gyógyulását a terápiák kombinált alkalmazása a hagyományos kemoterápiánál jobban segítheti, általa elkerülhetőek a komoly mellékhatások is.

  • Magyarországon a tüdőrák a férfiak leggyakoribb megbetegedése: évente több mint 6 ezer új esetet fedeznek fel.
  • A tüdőrák fő oka a dohányzás, amit jól mutat az is, hogy a nők körében húsz évvel azután lett vezető halálok ez a betegség, hogy körükben is elfogatott lett a nyilvános dohányzás.
  • A dohányfüstben több ezer kémiai anyag van, ezek közül hatvan bizonyítottan rákkeltő.

Magyarországon évente 8-9 ezer betegnél diagnosztizálnak tüdőrákot, 85 százalékban úgynevezett nem-kissejteset. Ez a szám közeljövőben aligha csökken jelentősen, hiszen a betegség fő oka a dohányzás, amit a kampányok, illetve cigarettás dobozokon megjelenő riasztónak szánt fotók ellenére továbbra is rengetegen űznek. Ma hazánkban minden negyedik 15 éven felüli ember dohányzik, és már 15 évesek közül is minden ötödik rendszeresen fújja a füstöt. Az emiatti halálesetek száma hazánkban - szemben az unióssal - még nő is: 2004 és 2013 között 21 százalékkal emelkedett tüdőrákban, a légcső és hörgőrákban elhunyt férfiak száma, mellette 72 százalékkal nőtt a nők ezen mutatója is.

Magyarországon évente 11-12 ezer betegnél diagnosztizálnak tüdőrákot
Magyarországon évente 8-9 ezer betegnél diagnosztizálnak tüdőrákot

Új eszközök, új módszerek

A nem-kissejtes tüdőráknál az esetek 10−15 százalékában egy speciális genetikai eltérés, az úgynevezett epidermális növekedésifaktor-receptor (EGFR) mutációja mutatható ki. Az érintettek már kaphatnak olyan gyógyszert, amely ezek receptorára hat, azzal támogatja a kezelést.

A betegeknek komoly segítséget jelenthet a rákellenes terápiák ötvözése is, ami a kezelés hatékonyságát nagyban növeli. Ily módon a nem-kissejtes tüdőrák előbb-utóbb kordában tarthatóvá, vagy akár gyógyíthatóvá is válhat. Az ilyen kezeléseknél használt gyógyszerek különböző hatásmechanizmusúak: lehet köztük olyan immunterápia, ami javítja a beteg saját immunválaszát, illetve olyan célzott kezelés, amely elpusztítja a daganatos sejteket, illetve meggátolja azok szaporodását.

Egyénre szabott kezelés

A rákellenes készítmények kombinált alkalmazása várhatóan sokkal hatékonyabb lesz, mint az egyes gyógyszerek önmagában történő használata. Jobban növelhetik a betegek várható élettartamát, jobb életminőséget tesznek lehetővé, sőt akár gyógyulást is jelenthetnek olyan érintetteknek, akiket jelenleg nem tudnak megmenteni. A túlélési arányok jelenleg nem túl fényesek: a diagnózis felállítását követően csupán a betegek 15 százaléka marad életben 5 évnél tovább. A kombinált kezelések elterjedésével a jövőben ez javulhat, ráadásul kevesebb embernek kell olyan hagyományos kemoterápiát kapnia, amely komoly mellékhatásokkal jár.


A kombinált terápiák elterjedése mindenképp egyénre szabott kezelést igényel, a módszerek hatékonysága pedig folyamatosan növekszik. Ez azért van így, mert az orvosok az ilyen módszerek alkalmazása és terjedése által egyre többet tudnak meg a daganatok és az immunsejtek jellegzetességeiről.

tüdőrák

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

Vigyázzon: bizonyos gyógyszereknél fontos lehet, hogy étkezés előtt, közben vagy utána kell bevenni, mert az étkezés befolyásolja a gyógyszer felszívódását, ezáltal hatását is.