Napi 30 percet kell sétálni ruhában

Szabó Emese

Míg a túlzásba vitt napozás egyértelműen növeli a bőrrákok, így a melanoma kockázatát, addig a naptól való teljes elzárkózás olyan D-vitamin-hiányt okoz, amely ugyanezen rákok rizikóját emeli. Az arany középút nem a "kicsi" sütkérezés, hanem az, ha valaki ruhában sétál napi 10-30 percet.

gyermekkori leégés

Legyen szó akármilyen bőrtumorról, annak kialakulásában fontos rizikófaktor a napsugárzás. A laphámrák esetében a napsugárzás kumulatív mennyisége a meghatározó, tehát az, hogy valaki összesen mennyi időt tölt a napon, míg a bőr alapi (bazális) sejtjeiből kiinduló bazalióma esetében inkább a bőrleégéseknek van oki szerepe. A mindennapi gyakorlatban a napvédő krémek használata csak a laphámrák kockázatát csökkenti lényegesen, ugyanakkor a nagyobb D-vitamin-szint csökkent laphámrák és bazaliómakockázattal is együtt jár - derül ki a D-vitamin-hiány következményeivel küzdő legnagyobb magyarországi orvostársaságok által kiadott D-vitamin konszenzusból.

Veszélyes a gyermekkori legégés

A tanulmány kitér arra is, hogy a melanoma esetében a genetikai rizikófaktorok, az anyajegyek megjelenése mellett (a legtöbb melanoma újonnan keletkezik, de legalább 30 százalékuk meglévő anyajegyből fejlődik ki) a gyerekkori bőrleégéseknek van kóroki szerepe. Ismert az is, hogy a nagy halálozási kockázattal járó melanoma progresszióját, halálozását és a visszaesések számát előnytelenül befolyásolja a D-vitamin-hiány. Magyarán a bőrrákok kockázatát mind a kis D-vitamin-szint, mind a túlzásba vitt napozás növeli. Ezért mondják azt, hogy a D-vitamin és a bőrrák kockázata egy U alakú függvénnyel írható le.


Utóbbi jól szemlélteti, így viszonylag könnyen érthetővé teszi, hogy is néz ki az összefüggés. Arra mutat ugyanis rá, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján erősségtől függően napi 10-30 perces, a testfelszín 15 százalékát (az arcot, a karokat és a vállakat) érintő napsugárzás szükséges ahhoz, hogy meglegyen a kellő mennyiségű D-vitamin-szintéziséhez szükséges UV B sugárzás, ugyanakkor ne növekedjen a bőrrákok kockázata. Az ennél hosszabb idejű, védelem nélküli, főleg a bőr leégéséhez vezető napozás mindenképp rizikónövelő.

Azimmunrendszerképes felismerni és elpusztítani a tumorsejteket, ezt használja ki az újfajta megközelítést képviselő immunonkológia. A néhány éve zajló kutatások többek közt melanoma esetében hoztak kiemelkedő eredményeket, és jelenleg is zajlanak más daganatokat érintő ígéretes kutatások. Ennek köszönhetően a jövőben sorra jelenhetnek meg újabb okosgyógyszerek.

A fokozódó bőrrákkockázaton felül a túlzott napozás azért sem szerencsés, mert az egyszeri nagyobb napfénybehatás nem jár együtt lényegesen több D-vitamin-termeléssel. A konszenzus kiemeli azt is, hogy Magyarországon a beeső napfény szöge miatt az UV B besugárzás körülbelül október végétől március elejéig nem alkalmas D-vitamin szintetizálására, ebben az időszakban mindenképp szükséges olyan gyógyszert vagy étrend-kiegészítőt szedni, ami D-vitamint tartalmaz. Már csak azért is, mert az emberi szervezet legfőbb D-vitamin-forrása a bőrben UV B sugárzás hatására kialakuló D-vitamin.

 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait