Mi köze a testsúlynak a bőrrákhoz?

Szabó Emese

A melanóma és a túlsúly között érdekes összefüggést találtak svéd kutatók. Azt fedezték fel, hogy a testsúlycsökkentő műtétek a gyors és tartós fogyás mellett csökkentik a melanóma kialakulásának rizikóját is. Mindez alátámasztja azt az elméletet, mely szerint az elhízás is a melanóma kockázati tényezői közé tartozik.

melanoma, elhízás

Tizennyolc év adatait összesítették a Göteborgi Egyetem kutatói, akik megállapították: a testsúlycsökkentő műtétek 61 százalékkal mérséklik a melanóma kockázatát. A vizsgálatban olyan önkéntesek vettek részt, akiken úgynevezett bariátriai műtétet hajtottak végre. Utóbbi azelhízássebészi kezelése, két leggyakrabban alkalmazott műtéttípusa a csőgyomor képzés és a gyomoráthidalás. Előbbinek az a lényege, hogy a gyomor körülbelül 85 százalékát eltávolítják, és csak egy szűk cső marad vissza. A beteg így csak kisebb mennyiségű ételt tud megenni, mert az hamar és hosszabb ideig okoz teltségérzetet, ugyanakkor nem érez éhséget, mert az eltávolított gyomorrészlettel együtt a ghrelin nevű éhséghormont termelő sejteket is eltávolítják.

A gyomoráthidalás komolyabb beavatkozás, annak során egyszerre csökkentik a gyomor térfogatát, illetve változtatják meg a tápanyag útját, és azzal együtt annak felszívódását. A műtét során a sebészek bélvarrógépek segítségével készítik el a gyomor áthidalását. Ezeket a beavatkozásokat laparoszkóposan, apró bemetszéseken keresztül a hasüregbe vezetett eszközökkel végzik el. Elődjük a gyomorgyűrű volt, amely ma már perifériára szorult a magas visszahízási arány és gyakori szövődmények miatt.


A testsúlycsökkentő műtétek hozadékára vonatkozó kutatás eredményeit múlt hónapban mutatták be Bécsben, az Európai Elhízástudományi Kongresszuson. Erről írt a Los Angeles Times, amelynek cikkét a Medical Press szemlézte. Az összefoglalóból kiderül, hogy a kutatásba több mint 2 ezer olyan svéd beteget vontak be, aki elhízott volt, és aki a fent említett műtéteken esett át. A kontrollcsoport tagjai koruk, nemük, testméreteik, szív- és érrendszeri paramétereik alapján hasonlatosak voltak hozzájuk, még a társadalmi helyzetük is stimmelt. A vizsgált csoporttól csak abban különböztek, hogy nem estek át gyomorműtéten.

Azt a kutatók nem tudják pontosan, hogy az operáción átesett személyeknél miért csökkent a főleg a napozáshoz köthető melanóma rizikója, ám úgy gondolják, hogy a súlycsökkenésnek mindenképpen hatása volt erre. Magyarán az eredmények azt az elméletet támasztják alá, mely szerint az elhízás is a melanóma kockázati tényezői közé tartozik. Ez egyben azt is jelenti, hogy az elhízott embereknél a testsúlycsökkentés, túl azon, hogy egyéb jótékony hatása is van, nagy eséllyel a festékes bőrrák rizikóját is csökkenti.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait