Hitek és tévhitek az emlőrákról

Magyarországon minden hetedik nőt érintheti a rettegett kór, az emlőrák. Mivel a legtöbb emlőrákban szenvedő nő egyben családanya is, közvetve és közvetlenül több ezer család mindennapjait változtatja meg egy ilyen diagnózis. Ennek ellenére a statisztika azt mutatja, hogy bár Magyarországon az emlőszűrés szervezettebb és elérhetőbb, mint egyes európai országokban, a veszélyeztetett korú nőknek csak kevesebb mint fele jár el rendszeresen mammográfiás...

Magyarországon minden hetedik nőt érintheti a rettegett kór, az emlőrák. Mivel a legtöbb emlőrákban szenvedő nő egyben családanya is, közvetve és közvetlenül több ezer család mindennapjait változtatja meg egy ilyen diagnózis. Ennek ellenére a statisztika azt mutatja, hogy bár Magyarországon az emlőszűrés szervezettebb és elérhetőbb, mint egyes európai országokban, a veszélyeztetett korú nőknek csak kevesebb mint fele jár el rendszeresen mammográfiás vizsgálatra. Emlőrák szempontjából a legveszélyeztetettebbek a 45-60 év közötti hölgyek, de sajnos ma már egyre több fiatal nőt is érint ez a betegség. Rendkívül fontos, hogy az emlőszűrés és a rendszeres önvizsgálat a nők egészségtudatos életének éppúgy részévé váljon, mint a rendszeres testmozgás vagy az egészséges táplálkozás.

Az időben felfedezett emlőrákok egy része gyógyítható. Ilyenkor a gyógyszeres terápia mellett a sebészi beavatkozás és a sugárterápia együttese szükséges ahhoz, hogy a későbbi kiújulás elkerülhető legyen, illetve minél később következzék be.

Ám ha későn fedezik fel a daganatot, a gyógyulás esélyei drasztikusan lecsökkennek. Ezekben az esetekben viszont a jelenleg alkalmazható terápiák segítségével azemlőrákkrónikussá tehető, azaz ezek a betegek hosszú évekig, jó életminőségben közöttünk maradhatnak.

A gyógyszerkutatások talán legaktívabban vizsgált területe az ún. HER2-pozitív emlőrákokkal kapcsolatos. Minden negyedik emlődaganatos nőnél ez a típus fordul elő. Jellemzően agresszívebb, gyorsabb lefolyású ez a betegség, és sokkal hamarabb okoz távoli áttétet, mint az egyéb típusú emlődaganatok. A tudomány fejlődésének köszönhetően ma már több ún. biológiai célzott terápia érhető el ennek a tumortípusnak a kezelésére. Ha szemléletesen szeretnénk a mai modern terápiák lényegét megragadni, azt mondhatjuk, hogy míg a hagyományos kemoterápiás gyógyszerek mind az egészséges, mind a daganatsejteket megtámadták, és emiatt a hatásosság mellett számos komoly mellékhatás is előfordult, addig a mai célzott kezelések specifikusan csak a daganatsejteket támadják, az egészséges sejteket érintetlenül hagyják. Ezáltal a célzott kezeléseknek nem csak a hatékonyságuk növekedett meg, de a mellékhatásaik is sokkal enyhébbek.

A gyógyuláshoz azonban nem elég pusztán a gyógyszeres teápia. A lelki egyensúly, a szociális kapcsolatok, az egészséges életmód ugyanúgy hozzátartozik, mint a hatékony gyógyszerek használata. Napjainkban, az információk forgatagában az is nagyon fontos, hogy minél jobban megismerjük a betegséget, hogy tisztán lássunk, és hogy különbséget tudjunk tenni hitek és tévhitek között.

A TV2 Egészség Klinika című műsora egy fiatal rákbeteg esetén keresztül ismerteti meg a nézőt az emlőrákkal, hívja fel a figyelmet a szűrés fontosságára, valamint mutat rá arra a fejlődésre, ami ennek a betegségnek a kezelése kapcsán az elmúlt 20 évben végbement.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait