Fókuszban a méhnyakrák

Magyarországon hetente kilencen halnak meg méhnyakrák miatt, miközben egy megelőzhető, kezelhető daganattípusról van szó. Erre akarja fölhívni a figyelmet az Európai méhnyakrák megelőzés hete is, amelyre több ezt segítő programot, köztük szűrővizsgálatokat is szerveztek.

Magyarországon hetente kilencen halnak megméhnyakrákmiatt, miközben egy megelőzhető, kezelhető daganattípusról van szó. Erre akarja fölhívni a figyelmet az Európai méhnyakrák megelőzés hete is, amelyre több ezt segítő programot, köztük szűrővizsgálatokat is szerveztek.

Az Európai méhnyakrák megelőzés hetéhez ? ami idén január 23. és 30. közé esik ? a tavalyinál lényegesen több település csatlakozott: 2015-ben még csak negyvennégy volt ez a szám, 2016-ban viszont már hetven. A projektbe egészen kicsi falvak is bekapcsolódtak, ami azért nagy előny, mert ezeken a helyeken a legnehezebb a szűrővizsgálatok kivitelezése. Egyszerűen azért, mert helyben nem áll rendelkezésre nőgyógyász, sőt sokszor még orvos sem.

?Ezeken a településeken mindig nagyon rosszak a statisztikák, emiatt hatalmas előrelépés, hogy ilyen helyekre is el tudtunk jutni. Nagy lépés az is, hogy a méhnyakrák szűrővizsgálatát ma már védőnők is végezhetik, nem kell pusztán emiatt orvost felkeresniük a nőknek? ? mondja Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány alapítója. Civil szervezete a méhnyakrák megelőzésének, szűrésének és kezelésének fontosságára, az érintettekre történő odafigyelésre szeretné felhívni a figyelmet, kollégáival együtt maga is ezt segíti. Kiemeli, hogy a programok során már bizonyítást nyert, hogy a nők szívesen fölkeresik a védőnőket a szűrővizsgálat elvégzése végett, így van értelme az ilyen kezdeményezéseknek. Idén már sok olyan nő is részt vett citológián, aki 10-20 éve nem jutott el ilyesmire. Mivel a szűrések mellett a betegséggel kapcsolatos ismeretterjesztés is nagyon fontos, az alapítvány erre is kiemelten figyelt.

?Idei programunk címe Gyöngyre fűzve volt, és ugyanazt csináltuk, mint tavaly: az egyes településeken prevenciós előadásokat tartottunk, mellette pedig az ott élők gyöngyökből fűztek nyakláncokat és karkötőket, azokat pedig eljuttatták egy választott kórház nőgyógyászati osztályára, azoknak a nőknek, akik műtétre várnak, vagy már át is estek azon? ? mondja Tóth Icó. Hozzáteszi, hogy mindez azért fontos, hogy amikor a méhnyakrákról beszélünk, ne csak a megelőzést lássuk, hanem az érintetteket is. Ha ugyanis tisztában vagyunk azzal, hogy ez a betegség menyire komoly műtétet tesz szükségessé, és miatta mekkora életminőség-romlással kell számolni, jobban figyelünk a megelőzésre is.

A Mályvavirág Alapítvány sokat dolgozik együtt a védőnőkkel is, járt velük országos körúton is. A civil szervezet munkatársai ma már az egészségügyi főiskolai karokon is oktatják a leendő szakembereket: náluk a Méhnyakrákos nők című tantárgyat vezették be. Ez segíti azt, hogy a védőnő ne csak a szűrés elvégzésében segíthessen, hanem a betegséggel esetleg érintett, műtéten már átesett nőket is támogathassa. Ilyen esetben a nők ugyanis nagyon sok kérdéssel kereshetik meg az őket kiszűrő, és emiatt bizalmukat maximálisan élvező védőnőket. Erre pedig az egészségügyi szakembereket a főiskolákon is fel kell készíteni.

Az alapítványnak kézikönyve is debütál a rák idei világnapján: a 48 oldalas kiskönyv érintetteknek szól, internetről is letölthető, kórházakba is el szeretnék juttatni. Ebben gyakorlatilag minden szerepel, amit egy érintettnek érdemes tudnia. A civil szervezet általános és középiskolákban is tart foglalkozásokat, munkatársai a témáról közvetlenül is beszélgetnek a fiatalokkal. Ez is segíti azt, hogy a betegség megelőzését segítő HPV elleni oltás egyre ismertebb legyen, a fiatalok egyre nagyobb arányban kérjék azt. Nálunk ez az arány 80 százalék körüli, ami nagyon szép eredmény.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait