Rejtélyes urtikária

Az esetek kétharmadában rejtve marad a csalánkiütés oka

Az esetek kétharmadában rejtve marad acsalánkiütésoka

Ha valakin csalánkiütések jelennek meg, a legfontosabb, hogy kiderítsék annak okát. Akkor sincs veszve minden, ha ez nem sikerül: innovatív eszközökkel és kozmetikumokkal a tünetek egyre jobban elfedhetők. A csalánkiütés kínzó viszketéssel és égő érzéssel járó látványos bőrtünet, az arcon vagy más testtájékon megjelenő duzzanat. Krónikus esetben éveken, évtizedeken át fennáll, az esetek kétharmadában pedig alapos vizsgálatok után sem sikerül tisztázni az okát. A probléma kétszer annyi nőt érint, mint férfit, és bármikor lecsaphat, ugyanakkor egyáltalán nem fertőz. A krónikus urtikária alvászavarokért és lelki problémákért is felelős: a betegek a feltűnő bőrtünetek miatt sokszor nem mernek kilépni az utcára, vagy néha egyszerűen nem tudnak, például a lábon jelentkező tünetek miatt. Sokan arra kényszerülnek, hogy rendszeresen betegszabadságot vegyenek ki. Aki valaha szenvedett már bőrbetegségben, jól tudja, hogy a lelki megpróbáltatások gyakran sokkal rosszabbak, mint maga a betegség.

A lábon jelentkező tünetek miatt a betegek sokszor az utcára sem tudnak kimenniA lábon jelentkező tünetek miatt a betegek sokszor az utcára sem tudnak kimenni

Ha az érintettek szeretnék gyorsan elfedni az esztétikai problémát, van megoldás, hiszen professzionális, drogériás és gyógyszertári sminkszerek közül egyaránt választhatnak. Mivel a elfedendő kiütések sokfélék lehetnek, a készítményeket is ezektől függően kell megválogatni. Ha például a problémás terület krónikusan kiszáradt és repedt, akkor a legfontosabb teendő a bőr nedvességtartalmának, textúrájának visszaállítása, még a sminkelés megkezdése előtt. Ezt gyógyszertári kenőcsök vagy hidratáló krémek segítik, kiválasztásukkor érdemes orvos vagy bőrgyógyász véleményét kérni. Ha a bőr textúrája nagyban eltér a normálistól, nem szabad rá a szükségesnél több alapozót vagy korrektort tenni, attól ugyanis csak még jobban látszik a probléma.

Ha a bőr csak kipirosodott, viszonylag egyszerű dolga van a betegeknek, hiszen ilyenkor csak színkorrekcióra van szükség. A bőrön a pirosas árnyalatokat a zöld ?ellensúlyozza?, tehát az üzletek polcain is az ilyen színű korrektort kell keresni. Ezeket a készítményeket kizárólag a piros bőrfelületen kell alkalmazni, majd ujjbeggyel kell ütögetni. Ezután kerülhet rá bőr színével megegyező alapozó vagy korrektor, végül pedig színtelen púder. Utóbbi helyettesíthető olyan teljes fedésű alapozóval, ami egy lépésben képes elfedni a piros részeket.

Mivel még a legjobb alapozó is csak színben képes korrigálni, a térbeli elváltozásokat nem lehet teljesen elrejteni vele. Emiatt ha a bőrön hólyagok, kis göbök, duzzanatok találhatóak, egyedül szilikon bázisú sminkalapot (vagy más néven primert) lehet használni. Ezeket hidratálás után, de még az alapozót felvitele előtt kell fölhelyezni a problémás területre. Használatukkal némileg javítható a bőr textúráján, simábbá tehető a bőrfelszín. Léteznek már olyan innovatívabb technológiák is, amelyek megkönnyítik a sminkelést: ilyen az airbrush. Utóbbi egy olyan sminkeszköz, amellyel teljesen egyenletesen lehet elfedni a szépség- és bőrhibákat. Használatával makulátlan és retusált hatású, mégis teljesen életszerű és természetes bőrfelület hozható létre. Olyan, mintha új, egészséges bőrt fújnának fel az érintett testrészekre.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait