Psoriasis (pikkelysömör)

A pikkelysömör (psoriasis) az egyik leggyakoribb gyulladásos bőrbetegség. A népesség 1,5?2 százalékát érinti, így Magyarországon 150?200 ezer ember szenved ebben a megbetegedésben. A bőrön jellegzetes, pikkelyesen hámló, gyulladt foltok formájában jelentkezik. Legjellemzőbb a könyök és a térdtáj, továbbá a hajas fejbőr érintettsége, de súlyos esetekben az egész testfelszínre is kiterjedhet. A bőrtünetek mellett gyakori a körmök sárgás elszíneződése...

Apikkelysömör(psoriasis) az egyik leggyakoribb gyulladásos bőrbetegség. A népesség 1,5?2 százalékát érinti, így Magyarországon 150?200 ezer ember szenved ebben a megbetegedésben. A bőrön jellegzetes, pikkelyesen hámló, gyulladt foltok formájában jelentkezik. Legjellemzőbb a könyök és a térdtáj, továbbá a hajas fejbőr érintettsége, de súlyos esetekben az egész testfelszínre is kiterjedhet. A bőrtünetek mellett gyakori a körmök sárgás elszíneződése és megvastagodása. A psoriasis gyakran más betegségekkel társul. A betegek mintegy 10-30 százalékánál ízületi gyulladás is kialakul, mely nemritkán súlyos, akár rokkantsághoz vezető ízületi deformitást eredményez. Pikkelysömörös betegeken gyakrabban fordulnak elő anyagcsere-betegségek, úgymint cukorbetegség, a zsíranyagcsere zavarai és az elhízás, melyek növelik a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Nem ritka a depresszió sem. Fentieket figyelembe véve elmondható, hogy a psoriasis jelentősen rontja a betegek életminőségét.

PikkelysömörPikkelysömör

Más autoimmun betegségekhez hasonlóan a pikkelysömör sem gyógyítható, ugyanakkor különféle kezelésekkel teljes tünetmentességet lehet elérni. Az enyhe tünetekkel járó esetek általában helyi készítményekkel és fényterápiával kezelhetők. Súlyosabb, kiterjedt bőrtünetek, valamint ízületi gyulladás fennállása esetén azonban gyógyszerek alkalmazása indokolt. Azokra az esetekre is született megoldás, amikor a hagyományos gyógyszeres kezelések hatástalanok: ezek az elmúlt évtizedek innovatív eljárásainak köszönhető ún. biológiai terápiák.A korábbinál hatásosabb és célzottabb kezelések áttörést hoztak a súlyos tüneteket mutató betegek kezelésében. A biológiai terápiák nem csupán a pikkelysömör tüneteit enyhítik, hanem ízületi gyulladás társulása esetén jelentős mértékben képesek csökkenteni vagy akár megállítani az ízületi deformitás kialakulását, ezáltal lehetővé teszik a fizikai tevékenység és a munkavégző képesség megőrzését.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait