Kínzó viszketés

Fontos lenne a csalánkiütéssel szembeni félelmek csökkentése Tabutéma az urtikária, az érintettek rendszerint szégyenlik amúgy nem fertőző kiütéseket, a körülöttük élők pedig tele vannak előítélettel, félelemmel. Van olyan beteg, akinek mindez az állásába kerül, míg másoknak a párkapcsolata válik emiatt problémássá. Sokat segítene az érintetteknek, ha enyhülnének a tünetekkel kapcsolatos...

Fontos lenne a csalánkiütéssel szembeni félelmek csökkentése Tabutéma az urtikária, az érintettek rendszerint szégyenlik amúgy nem fertőző kiütéseket, a körülöttük élők pedig tele vannak előítélettel, félelemmel. Van olyan beteg, akinek mindez az állásába kerül, míg másoknak a párkapcsolata válik emiatt problémássá. Sokat segítene az érintetteknek, ha enyhülnének a tünetekkel kapcsolatos előítéletek. Az urtikária (csalánkiütés) enyhe formájával minden harmadik ember találkozik élete során, de vannak olyan betegek is, akiket hosszú évekig gyötörnek a kínzóan viszkető bőrtünetek, és minden nap szembe kell nézniük a kirekesztő magatartással is. Utóbbi nem csak az érintettek szubjektív véleménye, mindezt egy 1200 fős reprezentatív kutatás is alátámasztja: eszerint honfitársaink 83 százaléka úgy véli, csak vonzó külsővel lehet igazán érvényesülni. Ennél is többen vannak azok, akik kirekesztők a bőrbetegekkel szemben. A kutatásból kiderül, hogy egy feltűnőkiütésa munkahelyen is komoly hátrányt jelenthet: részben az előítéletek miatt, részben azért, mert a bőrbeteg tünetei miatt gyakran lehet távol munkahelyétől. Erre az érintettek sokszor rákényszerülnek, minden tizedikkel előfordult már, hogy beteget jelentett vagy hosszabb ideig nem ment dolgozni átmeneti szépséghiba vagy súlyosabb bőrbetegség miatt. Az érintettek fele 5 napnál is hosszabb időre, sok esetben akár hetekre kiesett, 10 százalékuk pedig több mint húsz napig maradt távol a munkahelyétől. Nem minden munkaadó tolerálja ezeket a hiányzásokat: a bőrbetegek 9 százaléka az állását is elvesztette a hosszabb távollétek miatt, és nagyjából ugyanennyien figyelmeztetésben részesültek.

Sokakkal már szakítottak is amiatt, mert előnytelenül változott meg a külseje például egy makacs bőrbetegség miattSokakkal már szakítottak is amiatt, mert előnytelenül változott meg a külseje például egy makacs bőrbetegség miatt

A tünetek a magánéletben is okozhatnak gondot. Ezt jól mutatja, hogy tízből kilenc embert valamilyen mértékben zavarnak a pöttyök, a válaszadók 40 százalékánál pedig a vonzalom is csökkenne, ha partnere arcán csúnya kiütéseket látna. A férfiak jóval elfogadóbbak: kétharmadukat nem akadályozná egy ilyen szépséghiba, miközben a nők majdnem felének egyértelműen csökkentené a vonzalmát, ha egy bőrbeteggel randevúzna. A külsőségek nem csak a kapcsolat elején számítanak: minden tizedik válaszadóval szakítottak már azért, mert előnytelenül változott meg a külseje például egy makacs bőrbetegség miatt. Ez sokaknál ? jellemzően a nőknél ? nagyon komoly önértékelési problémákat okozott, amelyet hosszú időbe telt feldolgozniuk. A megkérdezettek kétharmada szerint egy bőrbetegség a párkeresést eleve ellehetetleníti, és több mint a felük abban is egyetért, hogy megnehezíti a sportolást és a társadalmi életet. A bőrbetegekkel szembeni tolerancia a válaszadók szerint a társadalom legfeljebb 15 százalékára lehet jellemző. A felmérésben résztvevők 59 százalékát nyugtalanítja, ha a közvetlen környezetében valakin kiütéseket lát, és az illető vakarózik. Minden második ember ? a fertőzéstől valófélelemmiatt ? egyenesen kerüli az érintkezést a bőrbetegségben szenvedőkkel, és ha tehetik, elhúzódnak tőlük a tömegközlekedési eszközökön. A válaszadók 53 százaléka megbámulja őket, különösen a nők, akik az átlagosnál nagyobb arányban reagálnak feltűnően. Van, amikor az idegenek ennél is továbbmennek: az érintettek majdnem ötöde volt már szóbeli vagy fizikai bántalmazás áldozata bőrproblémája miatt. Közel kétharmaduknak hetekig vagy hónapokig tartott, amíg túltette magát ezen. Acsalánkiütéskínzó mivoltát videónk is bemutatja


Döbbenetes számarány

A lakosság 7 százaléka jelenleg is szenved valamilyen gyakori bőrbetegségtől, ekcémától, csalánkiütéstől, bőrgombától, nem szájon jelentkező herpesztől, pikkelysömörtől, rozáceától, lázhólyagtól vagy bőrdaganattól. Az érintettek 8 százalékának semmilyen kezelést nem tudnak nyújtani a problémájára. Ilyen bőrbetegség a krónikus urtikária, vagyis a csalánkiütés súlyos változata is: a betegek akár évekig szenvedhetnek a kiszámíthatatlan és kínzó bőrtünetektől, de az esetek többségében a probléma okát sem sikerül beazonosítani. A betegek úgy érzik magukat, mintha naponta száz szúnyogcsípést kellene elviselniük, és sokszor az otthonukat sem hagyják el a kínzóan viszkető kiütések miatt. Nem fertőznek, mégis szégyellik magukat a folyamatos vakarózás, a feltűnő tünetek és az emberek reakciói miatt. A 2014. október 1-én első alkalommal megrendezett Urticaria Világnap az érintettek rendkívül hátrányos helyzetére akarja fölhívni a figyelmet. A kezdeményezéshez számos európai ország, köztük hazánk is csatlakozott.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait