Új élet a rákbetegeknek

Rákbetegeket támogató, segítő betegszervezetek és klubok országszerte működnek, ilyen az Új Élet Klub is, amely főként Balatonszárszón, és annak környékén tevékenykedik. Munkájukról, illetve a többi szervezettel való együttműködésről a klub vezetőjét kérdeztük.

Az Új Élet Klub 2001 februárjában alakult, még a Rákellenes Liga égisze alatt. Később önállósodtak, azóta a balatonszárszói önkormányzat támogatásával dolgoznak. "Elsősorban a rákbetegek klubjaként működünk, minden érintettel foglalkozunk, függetlenül attól, hogy milyen rákbetegséggel küzd" - mondja Takácsné Marics Margit, aki a klubot 16 éve vezeti. Feladatuk elsősorban a betegek lelki segítése, hiszen a gyógyítás az orvosok dolga, de mellette a lelki oldal is nagyon fontos.

Munkájuk kiterjed arra is, hogy a már gyógyulófélben lévők, illetve azok, akik már több kezelésen is átestek, elmondják tapasztalataikat az új betegeknek, ezzel is nagy lelki segítséget adva a további kezelések eltűréséhez. A klubot felvették az egészségügy területén tevékenykedő betegszervezeteket összefogó civil érdekképviseleti fórumba, a Nemzeti Betegfórumba is, annak rendezvényein is rendszerint részt vesznek, továbbképzik magukat.

A rák gyógyítása az orvos dolga, de a lelki terhet is enyhíteni kell
A rák gyógyítása az orvos dolga, de a lelki terhet is enyhíteni kell

 Sokrétű összefogás

"Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megtudjuk, miként lehet segíteni betegtársainkon, ennek érdekében pedig képezzük is magunkat. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Nemzeti Betegfórummal és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel együttműködve 2016-ban például elindította a Betegszervezetek Akadémiáját, azt is elvégeztem két betegtársammal. A klubban nagyjából harmincan vagyunk tagok, a létszámunk hol csökken, hol emelkedik" - mondja Margit.

Erzsikénél kilenc évvel ezelőtt diagnosztizáltak emlőrákot, de a daganatos betegeket segítő Új Élet Klubnak már korábban tagja volt. Emiatt jól ismerte a másik oldalt, amikor maga került nehéz helyzetbe. A történet előzménye volt, hogy 2007 decemberében orvoshoz ment, mert csomót tapintott a mellében. Azt mondták neki: nincs semmi baja, ne képzeljen be magának betegséget. Pár hónappal később, februárban viszont már olyan érzésre ébredt, mintha a melléből folyna a tej. "Nem tej volt, hanem vér, nem folyt nagyon, csak mintha tényleg tej lenne, kicsit végigvérezte a ruhámat. Ez szombaton volt, én két nap múlva egyből mentem orvoshoz Siófokra. Ott vettek biopsziát, így kezdődött az egész" - emlékszik vissza Erzsike, aki Balatonszárszón él. Olvasson tovább!

Hozzáteszi, hogy a tagok mindig segítik egymást, a lelki támogatás és a tapasztalatok átadása mellett a lehetőségekről is tájékoztatják társaikat, beleértve a klinikai vizsgálatokat és a betegegyüttműködést is. Együttműködési megállapodást A rák ellen, az emberért, a holnapért! társadalmi alapítvánnyal is kötöttek, velük is kooperálnak.

Gyógyító apróságok

A klub központja Balatonszárszó, de egyebek mellett Balatonszabadiban és a közeli Szóládon is vannak tagjaik. Távolabb nem mennek, de a máshol dolgozó rákbeteg klubok és szervezek közül többel is kapcsolatban vannak, igyekeznek azoktól is tapasztalatokat gyűjteni. Zamárdiban, Komlón, Pápán és Budapesten is működik olyan betegszervezet, amellyel együttműködnek, amelyek egymás rendezvényein is részt vesznek. Ha utazniuk kell, akkor az önkormányzattól többször kisbuszt is kapnak, hiszen vannak olyan betegeik, akik másképp nem tudnak kimozdulni otthonról.


Ha elmenni így sem tudnak, otthonaikban, vagy éppen a kórházban is látogatják őket, rendszeresen tartanak klubnapot. Ez fontos, mert a rákbetegeknél nehéz elérni, hogy merjenek beszélni betegségükről, pedig az segíti a gyógyulást. Ugyan nem kisbusszal, hanem saját autójával, de Margit a beszélgetésünk előtti nap egy betegtársát a Balatonhoz is levitte fürdeni. Ezek olyan apróságok, amelyek a betegeknek rengeteget számítanak. A munkát elismerendő az önkormányzat 2015-ben külön oklevéllel is díjazta a klubvezető Balatonszárszó közösségéért végzett kimagasló tevékenységét.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait