"Szülés után eltávolították a méhem"

HáziPatika

Aligha lehet drámaibb időpontban tudomást szerezni a méhnyakrákról, mint a terhesség időszakában. Mariannal ez történt, és bár a szülést követően azonnal kiterjesztett méheltávolításon kellett átesnie, másfél éves kislánya egészségesen született. Nehéz időszakon vannak túl, de nagy szerencse, hogy betegsége kiderült.

Mariann 19 hetes terhes volt, amikor 2016 októberében jelezte a citológiai vizsgálat, hogy nagy eséllyel méhnyakrákos. A szűrést azért ejtették meg, mert a terhességgondozáson a nőgyógyász megkérdezte, volt-e a közelmúltban rákszűrésen. Mariann tudta, hogy az elmúlt egy évben nem vett részt rajta (a vizsgálatot a hivatalos ajánlás szerint háromévente célszerű elvégeztetni), emiatt vették le tőle a kenetet, amely alapján az orvos először csak gyulladást valószínűsített, de biztosat nem tudott mondani. A vizsgálatot megismételték, és ekkor már egyértelműen bajt jelzett.

méhnyakrák, terhesség
A kép illusztráció

Nagyon rossz érzés volt, amikor a betegség kiderült, pláne hogy a daganatoktól mindig is féltem. Édesanyám is rák miatt halt meg, a családnak abban az ágában pedig amúgy is rengetegen vesztették az életüket ilyen betegség miatt

 - mondja Mariann.

A fiatalasszony decemberben nőgyógyász-onkológussal is konzultált, ez alapján hozták meg döntéseiket. A terhességnek abban a szakaszában semmit nem tudtak volna tenni, emiatt kivárták a legkorábbi időpontot, amikor lehetőség nyílhatott bármilyen beavatkozásra.

A szűrővizsgálatok életet is menthetnek, hiszen súlyos betegségek idejekorán történő felismerését teszik lehetővé.

Szövettani mintát a következő év januárjában tudtak venni: az már egyértelműen igazolta a rosszindulatú elváltozást. Mariann két héttel később - a terhesség 36. hetében - császármetszéssel hozta világra babáját, a beavatkozást pedig Wertheim-műtéttel kötötték egybe.

A műtőbe fél kilenckor vittek be, majd nagyjából fél óra alatt elvégezték a császármetszést. Ezt követően délután fél háromig tartott a Wertheim, amely tulajdonképpen kiterjesztett méheltávolítás. Ezt követően a nőgyógyászatra kerültem, a kislányom pedig a csecsemőosztályra, illetve mivel kis súllyal született, először a koraszülött osztályra. Hozzá két nap után mehettem le. 


Mariann hozzáteszi, hogy a történetnek ez a része kissé problémás volt, először ugyanis nem akarták beengedni az osztályra, mert úgy gondolták, hogy fertőző beteg. Orvosának külön telefonálgatnia kellett, hogy a kicsit ne csak az ablakon keresztül láthassa. Kislányával így három nap után tudott érintkezni, majd etethette is. Ezt követően mindennap felment hozzá: a kórházban összesen két hetet töltöttek, utána hazamehettek. A műtétet követően egyéb kezelésre nem volt szükség, csak kontrollokra kell járnia.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait