"Jóindulatúból lett rosszindulatú daganatom"

Az önsegítő betegcsoportok komoly szerepet töltenek be az emlőrákkal küzdők életében, fontosságukat jól mutatja Báródi Edit példája is. A korábbi beteg felépülve is részt vesz a csoportok életében, ezzel is segítve mások gyógyulását.

Jó tudni

  • Az emlőbetegségek nagy része jóindulatú. Az idejében felismert, és idejében kezelt rosszindulatú daganatok jól gyógyíthatóak.
  • Az önvizsgálat nem helyettesíti az akkreditált, megbízható helyen végzett mammográfiás szűrést.
  • Bár azemlőráklegtöbbször a középkorú nők betegsége, előfordul fiatalabb korban is, tehát ne hagyjuk figyelmen kívül a figyelmeztető jeleket

Edit a harmincas évei eleje óta járt évente mammográfiára, amire azért volt szükség, mert a mellében találtak egy jóindulatú elváltozást, úgynevezett masztopátiát. A folyamatos kontroll miatt derült ki időben, hogy emlőjében rosszindulatú daganat jelent meg.

"Négy évvel ezelőtt, 49 éves koromban diagnosztizálták nálam a mellrákot. A mammográfiát a kerületi szakorvosi rendelőben, a radiológián végezték, és amikor gyanús jelet láttak a felvételen, egyből végeztek ultrahangvizsgálatot is. Ezt követte a biopszia, az igazolta a daganat rosszindulatúságát" - mondja Edit, akit nagyjából 7 héttel később műtöttek meg. Emlőmegtartó operáción esett át, betegségének súlyossága pedig szerencsére nem indokolt kemoterápiát.

Edit sokáig egyedül volt betegségével
Edit sokáig egyedül volt betegségével

"Csak sugárkezelést láttak indokoltnak, amit több évig tartó antihormon terápia követett. Ez azért fontos, mert a mellrákok döntő többsége, mintegy 80 százaléka olyan típusú, amelynek kiújulását, áttétképzését ily módon lehet gátolni. Mint minden kezelésnek, ennek is vannak mellékhatásai, de könnyebb azokkal együtt élni, mint azt kockáztatni, hogy a daganat visszatérjen" - mondja a korábbi beteg.

Edit sokáig egyedül volt betegségével, nem tudott arról, hogy léteznek betegcsoportok. Teljesen véletlenül ismert meg egyet, az egyik betegtársán keresztül került kapcsolatba velük. Sok hasznos információt kapott tőlük, olyasmit is, amit az onkológián és a sebészeten idő hiányában nem tudhatott meg az orvosoktól, asszisztensektől. Elsősorban lelki és gyakorlati kérdésekről volt szó, a betegeknek az ilyesmi rengeteget segít. Edit szerint ezek a dolgok még akkor is fontosak, ha a betegcsoportok csak ritkán tudnak összeülni, inkább csak internetes fórumokon tartják a kapcsolatot.

A biopszia egy fontos mintavételi eljárás, amellyel többféle daganattípus és betegség azonosítható. Ennek során egyes szervek gyanús területéről kimetszenek egy kis szövetdarabot, amelyet szövettanilag feldolgoznak. Általában olyan citológiai vizsgálat előzi meg, amely nem hozott egyértelmű eredményt, ezért az orvosoknak pontosabb képet kell kapniuk a beteg állapotáról. A részletekért kattintson!

"Az ilyen jellegű támogatás nagyon fontos a diagnózis után is, akkor, amikor a beteg ott áll egy egészségügyi intézményben, kétségek között. Ilyenkor kell felhívni a figyelmét arra, hogy problémájával nincs egyedül, mások is vannak, van segítség" - emeli ki Edit. Mint mondja, már gyógyulása során elkezdett önkénteskedni egy önsegítő csoportban, egyre többet olvasott a témáról, egyre tájékozottabb lett. Azt vallja, a betegedukációra nagy hangsúlyt kell fektetni, nagyban segíti ugyanis a gyógyulást. Önkéntes munkája során ismerte meg a Női Egészségmegőrző Programot és az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Programot, a szervezet munkájában tavaly ősz óta vesz részt.


Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait