Így kaphatnának új szervet a vesebetegek

Szabó Emese

Sok vesebetegnek jelent problémát, hogy ugyan van barátja vagy rokona, aki egyik veséjét fölajánlaná a számára, amely viszont nem kompatibilis az ő szervezetével. Számukra jelenthet megoldást a keresztdonáció.

Gáti György végállapotú vesebetegséggel küszködik, ennek kapcsán találkozott a transzplantációs és később a keresztdonációs problémakörrel. Utóbbi azoknak jelenthet megoldást, akik nem megfelelő donorral rendelkeznek.

Így zajlik a dialízis

A dialízis egy vesepótló kezelés, amelynél a vért vagy közvetlenül tisztítják meg a méreganyagoktól, vagy pedig a hashártyát használják fel szűrőként, hogy a szervezetet megszabadítsák a toxinoktól. Kattintson a részletekért!

"Korábban nem volt megoldás arra, ha valakinek vércsoport-inkompatibilitás vagy más ok miatt nem volt megfelelő a fölajánlott vese, ma viszont már más a helyzet. Változás 2014-ben történt, a törvény azóta ad lehetőséget a keresztdonáció magyarországi alkalmazására. Ezt azt jelenti, hogy ha van két olyan pár, akiknek a saját donorjaik nem megfelelőek, de a másik vesére váró beteggel kompatibilisek, akkor az átültetésre lehetőség nyílhat. Ilyenkor az adott beteg nem a saját barátjának vagy hozzátartozójának a veséjét kapja meg, hanem betegtársa donorjáét, és ez a másik párnál is így történik. Ezáltal mindkét vesetranszplantáció megtörténhet" - magyarázza Gáti György. Erre akkor van lehetőség, ha a keresztdonáció a vizsgálatok szerint működhet, tehát a donorok kompatibilisek a másik vesére váró beteggel, a keresztdonációt pedig etikai bizottság is jóváhagyja.

Rendszer is kellene

Hogy a keresztdonáció a gyakorlatban is működhessen, információs rendszerre lenne szükség. Például ha valaki az esztergomi dialízisközpontba beállít azzal, hogy neki inkompatibilis donorja van, Budapesten pedig egy másik pár teszi ugyanezt, akkor a két információ összekapcsolható legyen: kiderüljön, hogy a két pár összekötésével mindkét transzplantáció sikeres lehet. Olyan hivatalos rendszer ugyanakkor nem létezik, amelyik az élődonoros felajánlásokat nyilvántartaná.

A keresztdonáció sok vesebetegnek adhat reményt
A keresztdonáció sok vesebetegnek adhat reményt

"Ennek oka talán az, hogy a szakma az élődonoros transzplantációt eleve óvatosan kezeli, mert nagyon félnek az esetleges visszaéléstől, szervkereskedelemtől. Úgy tudom, hogy pillanatnyilag csak Pécsett, adott esetben pedig Szegeden és Debrecenben végeznének ilyen műtéteket. Viszont a betegek nem feltétlenül tudnak a lehetőségről, ezért gondoltam, hogy a keresztdonációt népszerűsíteni kellene. Főleg, mert régebben az inkompatibilis donorral érkező betegeket elutasították" - emeli ki György, aki a koordinálást segítendő listát is készített. Ezt a személyiségi és egyéb jogok tiszteletben tartásával a Facebookon tette közzé. Jelenleg 14-15 olyan pár van, amely már jelezte szándékát, hogy részt venne keresztdonációban. Ha a felek között bármilyen egyezés mutatkozik, tehát alkalmasak lehetnek a keresztdonációra, akkor Gáti György a betegek kérésére megadja a koordinátorok elérhetőségét.

Hosszú út a sikerig

"Már történtek kivizsgálások is, de transzplantációra még nem került sor. De persze reménykedünk, hogy az első sikeres átültetés mihamarabb megtörténik. Másrészt bízunk abban is, hogy a lehetőségről még többen tudomást szereznek, így bővülhet azok köre, akik ily módon esélyt kaphatnak a transzplantációra - mondja. Inkompatibilis donorjelöltje neki is van, de még keresik azt a betegtársat, akinek a donorjával lehetségessé válna a keresztdonáció. Vizsgálatok esetében is történtek már, de a keresztdonorok nem voltak megfelelőek.


A rendszer, amelyet civilként itthon elindított, az Egyesült Államokban már remekül működik, sőt ott már tovább is fejlesztették. Úgynevezett dominóelvű transzplantációkat is végeznek: nemrég 90 résztvevős sorozat is volt ilyen műtétből. Ez azt jelenti, hogy mindenki más donorjától kap vesét, azt pedig, hogy kinek az önkéntes donorja kinek megfelelő, számítógépes program határozza meg. Ennek eredményeként tudtak összepárosítani 90 embert úgy, hogy mindenki kompatibilis legyen valamelyik betegtársa donorjával. A műtétsorozat három hónap alatt lezajlott. Európában sem ismeretlenek az ilyen rendszerek, országon belül az osztrákok is alkalmazzák, Csehország pedig más országokkal is együttműködik.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait