Szervezetünk fizikai teherbírása

Kiss Éva

"Sok minden van, mi csodálatos, de az embernél nincs semmi csodálatosabb" - ünnepli már az ókori irodalom is az emberi teljesítőképesség, a tudás és az akarat határtalanságát.

A teljesítményt az agy és a mozgatórendszer összehangolt működése hozza létre, az emberi szervezet tartós terhelését pedig az alkalmazkodóképessége teszi lehetővé. A teherbírás, a teljesítőképesség fejlesztésének vágya (munkában, sportban egyaránt) gyakorlatilag az emberiséggel egyidős.

Mozgás és munka

Az egyszeri és a rendszeres fizikai tevékenység - a munkavégzés - szervezetre gyakorolt hatását mennyiségi adatokon keresztül vizsgálják.
A fizikai munkavégzés mozgással valósul meg, amelyet a mozgatórendszer hajt végre. Az izmok - ellentétben más belső szervekkel - csak mozgatóidegükkel együtt képeznek mozgásszervet, enélkül működésképtelenek.
A különböző izomcsoportok összetett mozgásai két alapvető, a dinamikus és a statikus izomtevékenységre vezethetők vissza. Az előbbiben a megrövidülés, az összehúzódás, az utóbbiban a megfeszülés az izom-összehúzódás uralkodó formája. Dinamikus jellegű munka például a futás, az úszás, a kerékpározás, míg a statikus izomtevékenység legjellemzőbb példája a súlyemelés. E kétfajta izomműködés ismerete segíti megérteni a fáradtság, illetve a terhelhetőség határának kérdését.
A statikus munkavégzés közvetlenül az izmok erejétől függ. Nagyobb súly felemeléséhez, viteléhez nagyobb erő szükséges. Más a helyzet a különféle dinamikus munkákban, ahol is szintén lényeges tényező az izomerő, de bizonyos intenzitás mellett a munkavégzést a szervezet oxigénfelvevő képessége határozza meg. A munkavégzés energiát igényel. Az energia termeléséhez a szervezetnek oxigénre van szüksége, melyet a légzőrendszer vesz fel, majd a szív és a vérkeringési rendszer juttat el a sejtekhez.

Kell egy kis energia

A szervezet munkavégző képességét élettani oldalról legjobban az oxigénfelvevő képességgel jellemezhetjük. Ugyanakkor meghatározott összefüggés van az oxigénfelvétel és az energiatermelés között is. Nyugalomban a szervezet oxigénfelvétele 250 ml/perc. Egy liter oxigén belégzésével a szervezet - vegyes táplálkozás esetén - kb. 20 kilojoule-t (5 kcalt) szabadít fel az energiatartalmú táplálékokból. A 250 ml/perc oxigén belégzése tehát kb. 5,2 kilojoule-t (1,25 kcalt) jelent. Az ember tartósan a nyugalmi oxigénfelvétel három-négyszeresét igénylő, közepes nehézségű munkát képes végezni, ami 4-5 kcal/perc, azaz kb. 20 kilojoule energiaforgalmat jelent. Könnyű munka alatt a nyugalmi érték kétszeresére, míg nehéz munka esetében 4-8 szorosára emelkedik az oxigénfelvétel. Nyugalomban 314 kilojoule (75 kcal), a könnyű munkánál 628 kilojoule (150 kcal), közepes munkánál 628-1256 kilojoule (150-300 kcal) a szervezet energiaigénye óránként. A lakosság többsége (figyelembe véve a gépesítést, automatizálást) ez utóbbi kategóriához tartozik.

A teljesítmény határai

Egészséges, fiatal férfiak egy műszak alatt a közepes munka felső határát tudják fenntartani, tehát 8 óra alatt az energiaszükséglet 10,024 megajoule - (2400 kcal). Ez a munka kb. 6 km/óra sebességgel való járásnak felel meg sík terepen. A nap többi részében végzett tevékenységet is figyelembe véve tehát ezeknek a fizikai dolgozóknak a napi energiaszükséglete 16,76-18,855 megajoule (4000-4500 kcal). Ennél nagyobb energiaigény a mezőgazdaságban, a nehéziparban és a bányászatban is egyre ritkább. Olyan munkaintenzitással, amely a nyugalmi 1,5-2 liter/perc oxigénfogyasztásnak a 6-8-szorosát igényli, a nem edzett ember kb. 30 percet meghaladó munkavégzésre nem képes. Ennél is nagyobb igénybevétel esetén csak egy-két percig végezhető a tevékenység. Nem edzett ember maximális munkavégző képességét jellemző maximális oxigénfelvevő képesség - az aerob kapacitás vagy vita maxima érték - kb. 2,5 l/perc. Vizsgálatok sora igazolta, hogy a sejtek oxigénfelvevő képességét egy évezredek óta ismert és használt gyógynövény, a ginseng jelentős mértékben javítja - és nem csupán a fizikai terhelhetőséget növeli, hanem javítja a szellemi teljesítményt és a koncentrálóképességet is.

A fáradtság foka lelkiállapotunktól is függ

A statikus és a dinamikus munka alatti fáradtságérzést idegrendszeri tényezőkön kivül az ember erkölcsi-akarati tulajdonságai is befolyásolják. Mivel az izomerő illetve az aerob kapacitás megfelelő eljárásokkal jól mérhető, megállapíthatjuk, hogy az azonos élettani képességekkel rendelkezők - a pszichikai adottságaiktól illetve a munkával való kapcsolatuktól függően - azonos feladat végzésekor előbb, vagy később jelzik a fáradtságot. Egészen mindennapos példával élve: tapasztalhatjuk, hogy olyan súlyt vagy csomagot, amit egyedül csak sűrű pihenők beiktatásával cipelünk haza, barátunkkal beszélgetve "észrevétlenül" tudunk vinni. A fáradtságérzés először a központi idegrendszerben jelentkezik, amikor még a különböző szervek jelentős tartalékokkal rendelkeznek.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag