Mit sportoljon a gyerek?

A gyerekek többsége igényel valamilyen több-kevesebb rendszerességgel folytatott sporttevékenységet, a megfelelő sportág kiválasztása azonban nem mindig könnyű.

A legtöbb szülőnek van egy dédelgetett álma, melyben gyermekét híres focistának, teniszezőnek stb. látja, de nem helyes, ha a sport kiválasztásánál saját becsvágyunkat, kedvtelésünket erőltetjük a gyerekre. Vegyük inkább figyelembe a gyerek tulajdonságait, érdeklődési körét. A sporttal fejleszteni és kompenzálni egyaránt lehet, de a legfontosabb, hogy gyermekünk valóban örömét lelje a kiválasztott sporttevékenységben, ne erőszakkal kerüljön csapatba vagy egyesületbe. A különböző sportokat érdemes a következő kritériumok alapján értékelni:
 • Állóképesség: pozitívan értékelhetők az állóképességet, kitartást fejlesztő sportágak, mert erősítik a szívműködést, a vérkeringést, a légzést.
 • Erőkifejtés: milyen erőteljes és egyenletes az izomzat és a test egyes részeinek igénybevétele.
 • Ügyesség: fejleszti-e az illető sportág a koordinációs készséget, az érzékelést és az egyensúlyérzéket.
 • Kockázat: mekkora a sérülés és a tartós károsodás veszélye. Tudni kell, hogy a tartós sérülések a rendszeres edzés és a versenysport esetén kikerülhetetlenek.
 • Életkor: fontos pontos információt szerezni arról, hogy milyen életkorban szabad elkezdeni az adott sportágon belül a versenyekre való felkészülést. Ezzel sok felesleges sérüléstől, káros hatástól, kudarctól kímélhetjük meg gyermekünket. Kérjük sportorvos segítségét! Szabadidősportként szinte minden sport űzhető fiatalabb korban is.
 • Felszerelés: bizonyos sportoknál a szülőknek kell megvásárolni a sportoláshoz nélkülözhetetlen eszközöket. Jól át kell gondolni, hogy tudjuk-e hosszú távon is fedezni az emiatt felmerülő költségeket.
Népszerű sportok
 • A kerékpározás rendkívül egészséges sport, kitartásra nevel, növeli az erőnlétet, serkenti a szívműködést. Az 5-6 éves gyerekek egyensúlyérzéke már elég fejlett ahhoz, hogy forgalommentes területen biciklizzenek. Az edzéseket azonban csak 12-14 éves kortól érdemes elkezdeni, és csak azután, ha a gyermek már képes felmérni és elkerülni a forgalomban rá leselkedő veszélyeket.
 • A labdarúgás nemcsak az egyik legnépszerűbb sport, de a baleseti statisztikákat is vezeti, nagyon gyakoriak a lábsérülések. A gyerekek 10 éves kor körül már alkalmasak a szabályok elsajátítására, de okosabb, ha a kisebbek a sérülések elkerülése érdekében nem futballcipőben fociznak. Kitűnően fejleszti az állóképességet és az ügyességet, de elsősorban csak a lábizmokat dolgoztatja meg.
 • A kézilabda nagyon megerőlteti az ízületeket. Remekül fejleszti az ügyességet, de gyors és erőszakos játék, a mérkőzéseken gyakoriak a sérülések. Az edzést serdülőkorban érdemes elkezdeni.
 • A kosárlabda jól megdolgoztatja az izomzatot, egyaránt kell futni, ugrani, kézzel vezetni és dobni a labdát. Az ugrások eléggé megterhelik a bokát és a térdet. Nagyon sportszerű játék, a technika fontosabb, mint a labdajátékokban általában uralkodó erőszak. A tűzfalra szerelt kosár is remek lehetőséget nyújt a játékra és a gyakorlásra. 10-12 éves kortól ajánlható.
 • A röplabda kevésbé fejleszti az erőnlétet, mint a labdajátékok általában, elsősorban az ügyesség fejlődik. Az állandó nyújtott testhelyzet elősegíti a tartáshibák kialakulásának megelőzését, azonban gyakoriak a boka- és térdízület, a gerincoszlop sérülései. A komoly edzéseket 10-12 éves kortól lehet ajánlani.
 • A futás a gyerekek természetes életmegnyilvánulása, rövidtávon kimagasló eredményeket képesek elérni, de a hosszútávfutáshoz még nem elég fejlett a tüdejük, és igazság szerint sokszor unalmasnak is tartják a táv magányos teljesítését.
 • Az atlétikai edzéseket is 12-14 éves kortól ajánlott elkezdeni. Az atlétika nem csapatsport, nélkülözi a játékosságot, de erő-síti az egyéni küzdeni akarást és a kitartást.
 • A tenisz kitűnően fejleszti az állóképességet és az ügyességet, viszonylag kevés kockázattal jár, bár előfordulhatnak izomsérülések. Maradandó károsodás a teniszkönyök. 12-14 éves kortól ajánlott, előnyt jelenthet a magas növés és a nagy kartávolság.
 • Az úszás minden vízi sportnál alapkövetelmény. Eredményesen javítja a rossz testtartást, fejleszti az állóképességet, és szinte alig fordul elő sérülés.
 • A kajak és a kenu amellett, hogy erősít és kitartásra nevel, kiváló szórakozást is nyújt: a gyerekek sok időt tölthetnek a szabad levegőn és a vízen. Komolyabb sérülésektől sem kell tartani és a szívműködésre, a vérkeringésre e sportok valóságos jótétemények. 10-12 éves kortól ajánlható. Az egyre divatosabbá váló vadvízi evezés (rafting) azonban gyermekek számára veszélyes, nem nekik való.
 • A lovaglásról sok gyermek álmodozik, sajnos meglehetősen költséges sport. A lovaglás csodálatos természetélménnyel gazdagítja a gyermekeket, emellett erősíti a has-, a hát- és a combizmokat. Nem csak sport, kapcsolódik hozzá az állatok szeretete és gondozása, az állatért érzett felelősség kialakulása is.
 • A sziklamászást a gyerekek rendkívül élvezik, ha viszont nem mászófalon másznak, a magasság növekedésével a veszély is rendkívüli módon fokozódik. Csak a megfelelő szereléssel és tapasztalt felnőtt vezető kíséretében képzelhető el a sziklamászás, mert a gyerekek ebben a korban rendkívül vakmerőek, nem képesek igazán felmérni a veszélyt. 14-16 éves kor előtt nem érdemes elkezdeni az edzéseket, már azért sem, mert a mászófalakat többnyire a felnőttek méreteihez tervezik.
 • A küzdősportok szakszerű irányítás mellett már nagyon korán, akár 5 éves kortól űzhetőek. A gyerekek különben is szeretnek birkózni, összemérni erejüket, és a cselgáncs, a karate stb. emellett megtanítja, hogyan uralják a testüket és fejleszti a koncentráció- és reakciókészséget is.
A sportolás veszélyei
Egyes sportok (pl. talajtorna, body building, súlyemelés), ha korán kezdik intenzíven gyakorolni, befolyással lehetnek a gyermek későbbi magasságára. A túlzott izomerősítés hajlamos a növekedést gátolni, a csontváz csontjainak hosszában és a porc-kapcsolódások szintjén. A legtöbb veszélyt a sérülések, a csont- és ízületi bántalmak jelentik. a gyermek növekedési szakaszaiban a csont- és ízületi kapcsolódások különösen sérülékenyek. Mielőtt belevágnánk az edzésekbe, minden esetben nélkülözhetetlen az előzetes orvosi vizsgálat. A gyermek sportorvosi vizsgálatának mindenre kiterjedőnek kell lennie, különös hangsúlyt fektetve a felépítési rendellenességekre és a szívműködés ellenőrzésére. Az orvos arra is felhívja a jelölt és a szülők figyelmét, hogy milyen esetleges hátrányok miatt ellenjavallt a sportág a gyermek számára. A vizsgálatot gyakran kell ismételni.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+14, +23 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik a felhőzet, szórványosan kell záporokra készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag