+10° - +25°
Nincs front

Harcművészet, tánc, sport, játék: capoeira

Kiss Éva

Több száz éve brazil ültetvényeken kezdődött: a rabszolgák kört alkottak, és játékos tánclépésekkel álcázták a kemény harcművészeti elemeket, az önvédelmi edzést, hogy uraik ne szerezzenek tudomást a tiltott testgyakorlásról.

Történelmi emlékeket őriz

A capoeira az Afrikából Dél-Amerikába hurcolt néger rabszolgák sorsához kötődik. A napi munka után szálláshelyeikre térve, énekelve, esetleg hangszeres zene kíséretében ezzel a speciális körtánccal, ügyességi játékkal, akrobatikus elemekben bővelkedő harcművészettel töltötték az időt. Mivel az ültetvényesek nem engedélyezték a testi erőt (és az öntudatos ellenállást) fejlesztő küzdősportok, harcművészet gyakorlását, a zene, a játék, a tánc szolgált álcázásul.

Hogy ettől a sajátos edzésformától a valódi küzdelem sem állt távol, az akkor bizonyosodott be, amikor a rabszolgák a XVII. században fellázadva uraik ellen, kis autonómiákat hoztak létre, amelyek közül egy-kettő közel száz évig fennmaradt, és - a capoeira harcosok segítségével is - megőrizte önállóságát a portugál ültetvényesek uralmával szemben. Az 1882-es rabszolga-felszabadítás után akadtak, akik ezt a harcművészetet a bűnözés világában hasznosították, ez időben el is fajult a capoeira annyira, hogy évtizedekig tiltották, elzárással büntették a művelőit. Csak 1937-ben engedélyezték az edzőtermi oktatását, azóta lehet újra gyakorolni.

Egymásra figyelve

Egy kemény küzdelem, amelyben a felek nem törekednek egymásnak sebet, fájdalmat okozni, amely egymás kölcsönös védelmén, tiszteletén alapul - lehetséges ez? Igen, a capoeira ilyen küzdősport: itt nem verekednek, hanem a ritmusos ének, zene ütemére táncolnak, játszanak, nem a nyers erőt, hanem a furfangot, a hajlékonyságot, az ötleteket díjazzák. A cél, hogy a másik kibillenjen egyensúlyi helyzetéből, átmenetileg "harcképtelenné" váljon. Rúgások, ütések, földre vitelek vannak benne, de legjobban a technikásan kivitelezett elmozgásokat, hajlékony eltáncolásokat, akrobatikus elemeket ismerik el, a harc maga inkább imitált, "nem vérre megy a játék".

Körben állva, zenére, ritmusra végzik, miközben a "harcos" csoport mindegyik tagja átérzi és erősíti is a koncentrált figyelemmel követett, művészien kidolgozott, ritmusra végzett mozdulatsorokból felszabaduló energiát. Művelői szerint a test és a lélek teljes összhangját igényli ez a mozgásforma, így szellemi felfrissülést, pozitív gondolkodást, harmonikusabb életszemléletet is nyújt a test edzésén kívül. Erősíti a megfigyelőképességet, a gyors reflexeket és a kreativitást. Nem utolsó sorban pedig lélekgyógyító, testvéries közösségi élményt, hagyományőrző öntudatot is kínál ez a harcos, zenés, énekes, összetett tevékenység. Így gyógytornaként, sérült gyermekek mozgáskoordinációjának fejlesztéséhez is ajánlják.

Régi mozgásforma új köntösben

Ez az afro-brazil küzdősport mára egyre népszerűbb mozgásformákká alakult. Aerobik jellegű változata ötvözi a táncos és a harcművészetre jellemző gyakorlatokat, növeli az állóképességet, ruganyos testalkatot, szálkás izmokat formál. Leginkább a hát-, a comb-, a has-, és a farizomra hat, de a teljes testet megdolgoztatja, így például fogyókúra mellett is hatékony edzésformának bizonyult.

Világszerte számos olyan capoeira közösség, iskola, csoport működik, amely a harcművészeti jelleget domborítja ki: a tudás, a kor tiszteletén alapuló belső hierarchiával, tudatos kultúra-, hagyományőrzéssel műveli ezt a sportot. Ma már Magyarországon is elérhető, edzőtermekben, dvd-ken hatékony mozgásformaként is elsajátítható, aki pedig az igazi capoierát, annak művészetét, filozófiáját szeretné megismerni, találhat itthon is ezzel foglalkozó klubokat, csoportokat.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag