Ósdi eszközökkel gyógyítják a gyerekeket

A magyar gyermek-egészségügyi intézmények eszközparkja átlagosan 13 éves, de használnak 30-40 éves műszereket is. Mindeközben az intézmények 32%-a egyáltalán nem tud saját erőből eszközparkjának megújítására pénzt fordítani - derült ki egy felmérésből.

Az egészségügyi szolgáltatások körét, mennyiségét ma már a hagyományos felkészültség, szakmai hozzáértés mellett befolyásolja a műszerezettség, a korszerű diagnosztikai és terápiás lehetőségek elérhetősége. Az elavult műszerek használatának következményei - a javítási, üzemeltetési költségek növekedése mellett - az esetek egy részében az ellátás minőségében, eredményességében is jelentkeznek - olvasható a K&H Gyógyvarázs felmérésében.
A K&H gyógyvarázs program idén tizedik éve támogatja a gyermek-egészségügyi intézményeket a gyermekek egészségmegőrzését, betegség-megelőzését és rehabilitációját elősegítő csecsemő-, és gyermekgyógyászati eszközök, segédeszközök, berendezések, felszerelések beszerzésével. Az elmúlt kilenc év során összesen 451,5 millió forinttal járult hozzá a gyermekek gyógyításával, kezelésével foglalkozó 245 kórház és mentőállomás eszközparkjának fejlesztéséhez.

A mostani kérdőíves felmérésében 37 gyermek-egészségügyi intézmény - köztük 25 kórház - vett részt. A válaszok szerint az egyes kórházi osztályok és egyéb intézmények átlagosan 483 ezer forintot tudnak eszközbeszerzésre fordítani évente, de a válaszadók közel harmadának egyáltalán nem áll rendelkezésére saját forrás az elavult eszközök pótlására, vagy új műszerek beszerzésére. 16 százalékuk is alig 100 ezer forint alatti összeggel gazdálkodhat e téren.

A felmérésben résztvevő gyermek-egészségügyi intézmények átlagos eszközállománya 13 éves. A válaszadók által megadott legidősebb eszközök átlagéletkora 24 év, nem ritka, hogy egy-egy intézményben előfordulnak 30 évnél idősebb eszközök is.

A gyermek-egészségügyi intézmények eszközállományuk fejlesztésére, modernizálására leggyakrabban pályázati lehetőségeken keresztül igyekeznek forrást találni (62%), többen veszik igénybe különböző alapítványok segítségét, illetve adományokat gyűjtenek a szükséges eszközökre. Állami forrásból mindössze a válaszadók 16%-a tudja biztosítani az új eszközök beszerzését. Az intézmények 43%-a kap - rendszeres vagy eseti jelleggel - támogatást a vállalati szektortól.

"2004-ben azzal a céllal indítottuk útjára a Gyógyvarázs programot, hogy a támogatás révén vásárolt eszközökkel, berendezésekkel hozzásegítsük az orvosokat és az ápolókat, hogy pontos diagnosztika segítségével tudják meghozni döntéseiket" - mondja Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs igazgatója. "Az elmúlt évek során a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére is fenn tudtuk tartani programunkat, és dolgozóinkat, ügyfeleinket és partnereinket is bevonva évente több tízmillió forinttal tudunk hozzájárulni a magyar gyermekegészségügy működéséhez, hatékonyságának javításához."

"A technológia folyamatosan változik, a gyógyításban használt eszközök pedig nemcsak kopnak, de el is avulnak. Nehéz elképzelni, de bizonyos kórházakban ugyanazokkal az eszközökkel kezelik ma a gyerekeket, amelyekkel 30 évvel ezelőtt a szüleiket gyógyították" - mondja Horváth Magyary Nóra. "Bízunk benne, hogy a program révén más vállalatokat is ösztönözhetünk a felelősségteljes működésre, a hazai gyermek-egészségügy felkarolására, és ezzel közösen járulhatunk hozzá a jövő társadalmának teljesebb életéhez."
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag