Tesztoszteron: nem csak férfidolog

Ha rákeresünk, milyen képeket dob ki a Google a "tesztoszteron" szóra, az esetek 99,99 százalékában férfiakat kapunk edzőteremben vagy dühös fiatalembereket összeszorított öklökkel. Pedig tesztoszteront a női szervezet is termel!

A tesztoszteron tehet a férfiak libidójáról, dührohamairól és kigyúrt testéről is. De mi a helyzet a nőkkel? Bár a két nem eltérő mennyiségben termeli ezt a hormont, a női szervezetben is megtalálható, olyannyira, hogy ha nem elegendő a mennyisége, különböző kellemetlen tünetekkel kell szembenéznünk. Melyek ezek?

Már nem érdekel a szex

Bármit mondjon is az internet, a normális tesztoszteronszint nem egyenlő azzal, hogy mindennap orgiákra vágynánk - mindössze annyit jelent, hogy rendszeresen kívánjuk a szexet, és örömünket leljük majd benne. Amikor tesztoszteronszintünk lecsökken, egyre kevésbé gondolunk a szexre, még akkor is, ha partnerünket vonzónak találjuk. Ha ilyenkor szexelünk, az nem lesz annyira jó és kielégítő, mint amit megszoktunk: a kutatások szerint ugyanis az alacsony tesztoszteronszint hatására a nők nehezebben érik el az orgazmust. Jelenleg nincsenek a piacon olyan libidófokozó készítmények, amelyek biztonságosak lennének és ne járnának valamilyen nem kívánt mellékhatással, ezért feltétlenül beszéljünk szakértővel, ha gondunk van a libidónkkal.


Nem tudunk fogyni

A tesztoszteron segít abban, hogy izmaink és zsírjaink jó helyekre kerüljenek testünkön. Ha hormonháztartásunk változik, inkább a zsír fog helyet kapni rajtunk - főként középtájékon. Emellett - ami rosszabb hír - a tesztoszteron tehet arról is, hogy tudunk-e izmokat fejleszteni magunkon, illetve még meglévő izmaink eltűnéséért is felelős. Egy japán kutatás például egyértelműen azt bizonyította, hogy a 40 és 79 év közötti nőknél az alacsony tesztoszteronszinthez köthető a végtagi izmok sorvadása.

Állandóan fáradtnak érezzük magunkat

Ha a nap 24 órájában fáradtak vagyunk és edzés közben könnyen elfáradunk, az nem azt jelenti, hogy több koffeinre lenne szükségünk. Több kutatás is kimutatta már, hogy az alacsony tesztoszteronszint összeköthető az enerváltabb, energiahiányos állapottal: nemcsak hogy nem vagyunk annyira aktívak ilyenkor, hanem a járásunk is lelassul. Egyesek tesztoszterontartalmú krémeket javasolnak: ezekről ugyanazt érdemes tudni, mint amit a libidóval kapcsolatban elmondtunk: legalább annyit veszíthetünk ezekkel a készítményekkel, mint amennyit nyerhetünk velük.

Az alacsony tesztoszteronszint a női libidóra is hatással lehet

Az alacsony tesztoszteronszint a női libidóra is hatással lehet


Depressziósak vagy ingerlékenyebbek vagyunk

Jóllehet az alacsony tesztoszteronszint nem okoz közvetlenül depressziót, van köze hozzá. Egy 25 és 46 év közötti nőkkel végzett kutatás például kimutatta, hogy az alacsony hormonszint fokozza a hajlamot a depresszióra, egy másik szerint pedig a hosszú ideig tartó tesztoszteronhiányban szenvedő nők általánosságban véve idegesebbek és depressziósabbak, mint azok a nők, akiknek normális a tesztoszteronszintjük.

Erőtlen a kézfogásunk

A csontritkulással kapcsolatban nem meglepő, ha női betegségnek tartják, ugyanis főként az alacsony ösztrogénszint magyarázza. Azt azonban már kevesebben tudjuk, hogy az alacsony tesztoszteronszint is felelőssé tehető az oszteoporózisért, mindkét nem esetében. Az alacsony tesztoszteronszint hatására ugyanis sokkal erőtlenebb lesz a kézfogásunk - ha pedig ez történik, az ösztrogénkúra garantáltan nem lesz elég.

Forrás: www.prevention.com

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait