+13° - +31°
Nincs front

Tüszőérlelő hormon (FSH)

Dr. Bérczy Judit

A follikuluszstimuláló hormon szintjét nemcsak nőknél, hanem férfiaknál is vizsgálják meddőségi problémák esetén.

Név, szinonimák

folliculus-stimuláló hormon, tüszőérlelő hormon

Az FSH hormon felépítése

Az FSH hormon felépítése

Rövidítése

FSH

Típusa

gonadotrop hormon, glikoprotein

Hol termelődik:

Az agyalapi mirigy (hipofízis) elülső lebenyének gonadotrop sejtjei termelik (innen egyik elnevezése is)

Legfontosabb szerepeinek felsorolása:

a luteinizáló hormonnal (LH) együttesen vesz részt a női ciklus szabályozásában, felelős az ivarsejtek érési folyamatáért. A női ciklusban a három nagy szakaszából (follikuláris fázis, ovuláció, luteális fázis) az elsőben az FSH a tüsző érését és a petefészek hormonelválasztását serkenti, illetve majd a luteális fázisban a progeszteron-kiválasztást is serkenti. A férfiakban serkentőleg hat a spermiumok érési folyamatára és segíti az férfi nemi hormonokat megkötő fehérjék termelését.

Normálértéke

férfiaknál 1,5-12 IU/L (náluk a serdülőkor után viszonylag állandó szintet mutat), nőknél a korai follikuláris fázisban 2,5-12 IU/L, follikuláris fázisban: 3,5-14 IU/L, ovuláció szakaszban 4,5-25 IU/L, luteális fázisban pedig 1,7-8 IU/L. Mindenképpen érdemes az eredményeket szakorvossal megbeszélni és a többi hormon ismertében, azokkal való összefüggésében kiértékelni, és figyelembe venni, hogy az egyes laborokban más-más referenciatartomány lehet megadva!

Milyen tünetei lehetnek a túlzott/csökkent termelődésének?

meddőség, vérzészavarok, korai pubertás, késleltetett pubertás, korai menopauza.

Mikor kell vizsgálni?

A meddőségi kivizsgálás részeként (nőknél és férfiaknál egyaránt), szabálytalan női ciklus okának kivizsgálása során, az agyalapi mirigy betegségeinek felderítésében (hipofízis adenóma), a petefészkek vagy herék kóros elváltozása esetén, a menopauza beálltával. Gyermekkorban is lehet szükség a meghatározására, ha a gyermek nemi fejlődése késleltetett (pubertas tarda) vagy túl gyors (korai pubertás, pubertas precox).

Emelkedett értéket mutat a következő esetekben:

menopauza, policisztás ovárium szindróma (PCOS), a petefészkek (ovariumok) fejlődési rendellenessége esetén, a petefészkek külső tényező (kemoterápia, sugárterápia) hatására bekövetkezett károsodás, bizonyos gyógyszerek szedése (pl. levodopa, cimetidin, clomiphen (Clostilbegyt), digoxin), az ováriumok daganatos megbetegedése következtében, a mellékvesét érintő ún. kongenitális adrenális hiperpláziaban, Schmidt-szindróma esetén. Férfiaknál lehet emelkedett a szintje a herék fejlődési rendellenessége, a heréket károsító baleset, a kemoterápiás vagy sugárterápiás kezelés, illetve a hereszövet károsítása következtében és a here rosszindulatú daganatos megbetegedése miatt.

Ha értéke alacsony

Ez összefüggésben állhat a fogamzásgátló tabletták, a női és férfi hormonpótló készítmények, tesztoszteron-számrmazékok, illetve phenotiazon szedésével, de az agyalapi mirigy vagy hipotalamusz működési zavarának, illetve az anorexia nervosának következménye is lehet.

Köszönjük dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus segítségét.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait