+10° - +26°
Nincs front

Pajzsmirigyhormonok: T4 és T3

Dr. Bérczy Judit

A pajzsmirigyhormonok a szervezet valamennyi sejtjének aktivitását szabályozzák. Milyen tünetek jelzik a hiányukat és melyek a túltengést?

Név

Tiroxin (tetrajód-tironin) és trijód-tironin

A T3 hormon felépítése

A T3 hormon felépítése

A T4 hormon felépítése

A T4 hormon felépítése

Más nevek

T4 (fT4) és T3( fT3)

Kémiai név

A két hormon közül a 3,5,3',5'-tetrajód tironin (T4), köznapi nevén tiroxin, tulajdonképpen az aktív pajzsmirigyhormon, a 3,5,3'-tijód tironin (T3) előanyaga.

Termelődésük helye

Pajzsmirigy, a nyaki tájékon elhelyezkedő, szimmetrikus szerv, belső elválasztású mirigy.

A pajzsmirigyhormonok hatásai

Pajzsmirigyhormon hatására az alapanyagcsere akár 60 százalékkal is nőhet. Ez elsősorban a keringési és légzési szervrendszerre gyakorolt serkentő hatásukkal magyarázható, azaz hatást gyakorolnak a szívre, a vázizmokra, de ezeken kívül pajzsmirigyhormonra érzékenyebb szövetek a máj, a vese és a bőr szövetei. A pajzsmirigyhormonok hatására nő a szervezet hőtermelése, fokozódik a szénhidrátforgalom, azaz nő a glükóz felszívódása a vérből. Hogy ez minél hatékonyabban megtörténjen, a hasnyálmirigy Langerhans-szigetei is több inzulint fognak kibocsájtani.

Nemcsak a szénhidrát-anyagcsere, hanem a zsír-és fehérje anyagcsere is felélénkül a pajzsmirigyhormonok hatására. A zsírraktárak leépülnek, hiszen a szervezet mozgósítja, elégeti őket, a vérplazma szabadzsírsav-tartalma pedig nőni fog az energiaszükségletek fedezésére. A fehérjék szintézise (azaz képzése) és lebontása is fokozódik, a szervezet többet használ fel a zsíroldékony-vitamin raktáraiból is.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy testünk anyagcseréje "felpörög" a pajzsmirigyhormonok hatására. Ezenkívül a normális nemi működéshez is ezen hormonok normál szintje szükséges. Az idegrendszer és a csontozat normális fejlődéséhez is pajzsmirigyhormonokra van szükség, valamint ezek támogatják a katekolaminok (adrenalin, noradrenalin) keringésre gyakorolt hatását, ezáltal közvetetten növelik pl. a szívfrekvenciát, a szívműködést, a szívizomszövet oxigénfogyasztását is.

Normálérték

T4: 50-110 µg/l (64-142 nmol/l), fT4: 8-18 ng/l (10-23 pmol/l)

Hiánytünetek

A pajzsmirigyhormonok csökkent termelődése vagy hiánya az alapanyagcsere 30-40 százalékos csökkenésével jár. Az illető elhízik, idegrendszeri működése is lelassul, ami szellemi lustasághoz, tunyasághoz vezet, a nemi tevékenység lelassul vagy teljesen megszűnik, a haj gubancos, fénytelen és erősen hullik, a bőr alatti kötőszövet püffedt, vizenyősen beszűrődik, ez főleg az arcon, a szem környékén jelentkezik jól láthatóan. Fejlődésben lévő szervezetben a pajzsmirigyhormonok hiánya aránytalan törpenövéshez vezet: a csontozat fejletlen, a lábak rövidek, görbék.

Az arckoponya és az orr eltorzulnak, fogak rendezetlenek, has izomzata petyhüdt, a köldök előredől. Veleszületett pajzsmirigyhormon-hiány az ún. kreténizmushoz vezet. A kretének igen nehéz felfogásúak, tanulási képességei csekélyek, szinte nincsenek, állandó apátiában vannak. Súlyosabb esetekben felismerő képességük is zavart. Míg a felnőttkorban kialakult pajzsmirigyhiány gyógyszerekkel jól pótolható, addig sajnos a veleszületett, azaz magzati korban kialakult hypothyreosison jelenleg az orvostudomány nem tud segíteni. Egy általánosan elterjedt tévhitet megcáfolva elmondjuk, hogy golyva, azaz a pajzsmirigy megnagyobbodása ugyanúgy kialakulhat, ilyenkor is, mint a szerv túlműködésénél.

Túlműködés

A pajzsmirigyhormonok fokozott termelődése esetén az anyagcserében a lebontási folyamatok kerülnek előtérbe. Azaz fokozódik a zsírégetés és a fehérjelebontás, a szervezet zsír-és fehérjeraktárai csökkennek, a testhőmérséklet a "túlfűtött" anyagcsere miatt megemelkedik, jelentősen fokozódik a szívfrekvencia, a keringés felgyorsul. Az illető szeme kidülled a szemgolyó mögötti kötőszövet túlburjánzása miatt, pajzsmirigye megnagyobbodik, azaz golyva alakul ki. Élénk reflexek és fokozott ingerlékenység jelentkezik, nyugtalanság, instabilitás jellemzi a beteget. A szexuális működés ugyanúgy zavart szenved, mint a pajzsmirigyhormonok alacsony szintjénél. Az emésztés felgyorsul, gyakori a hasmenés, jelentős súlyveszteség figyelhető meg.

Mikor kell vizsgálni?

Akár a túlműködés, akár a hiány tüneteit véli felfedezni magán, beszéljen gyanújáról kezelőorvosának, és ha lehetséges, kérjen hormonszintmérést.

Köszönjük dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus segítségét.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait