+17° - +39°
Nincs front

Hogyan készüljünk fel a plasztikai műtétre?

A műtét előtt állók számára fontos, hogy a beavatkozás elképzeléseik szerint alakuljon, sikeres kimenetelű legyen, vagyis ne lépjenek fel fertőzések, nem várt komplikációk, a gyógyulás gyors és szövődménymentes legyen.

Nincs ez másként a szépészeti beavatkozásoknál sem. A homeopátia szelíd gyógymód lévén azimmunrendszerösztönzésével indítja be a gyógyulási folyamatokat, jelentősen lerövidítve ezzel a műtét utáni lábadozási időt.

A homeopátiás gyógymód nem helyettesít semmilyen műtéti beavatkozást, ám hatékonyan segíti a gyógyulást és a szervezet regenerálódását. Figyelembe veszi a beteg testi és lelki alkatát, a betegség egyéni tüneteit, a probléma kialakulásának körülményeit, így e szerek számos előnyt nyújtanak, hasznosak lehetnek plasztikai műtét előtt és után is. A homeopátiás medicina biztonságos gyógymódot kínál, hatékony, nincsenek mellékhatásai, a műtét után segíti szervezet öngyógyító erőinek mozgósítását, a gyors, komplikációmentes felépülést. Bizonyos szerek csökkentik a műtét után kialakuló ödémát, a vérzés mértékét, fájdalomcsillapító hatásúak. Ugyanakkor a homeopátia a testi tünetek mellett a pszichés nyomás enyhítésére is alkalmas. Holisztikus gyógymód lévén nem csupán fizikailag, de lelkileg is felkészíti a szerzetet a műtétre, csökkenti a szorongást, az ijedtséget, az aggodalmat. Óriási előnye, hogy nincs befolyással a hagyományos orvoslásban használt gyógyszerekre.

 

Hogyan készíthető fel a szervezet a műtétre homeopátiával?

Az Arnica montana a homeopátiás elsősegély legfontosabb alapszere. A hegyi árnika kedvező hatásai évszázadok óta a népi gyógyászatban is ismertek. Virágai gyulladáscsökkentő és regeneráló hatásúak. Homeopátiás hígításban gyógyhatása fokozódik, sérülések, traumák alapvető szere, alkalmazása rendkívül sokrétű, kitűnő vérzéscsillapító, sebgyógyító hatása mellett enyhíti az izomfájdalmakat, de feszültségoldására is nagyszerűen használható. Bár belsőleg csak homeopátiás hígításban alkalmazzák, külsőleg viszont számos izomlazító, sebgyógyító krém alapanyaga is. Az Arnica montana hasznos a duzzanatok, kék foltok, horzsolások kezelésére is, enyhíti azizomlázokozta kellemetlenségeket. Csökkenti a fájdalmat, a műtét alatti vérzés mennyiségét, megakadályozza a hematoma kialakulását, meggyorsítja a már kialakulóban lévő vérömleny felszívódását.

A plasztikai műtétek folyamatában is segít a homeopátia
A plasztikai műtétek folyamatában is segíthet a homeopátia

 A plasztikai beavatkozások gyakori velejárói a véraláfutások, e bevérzések nagyon lassan szívódnak fel, akár hetekig is gyógyulhatnak. A beavatkozás következtében a bőr alatti kötőszövet hajszálerein vérzés keletkezik, és ez a környező szövetek közé áramlik. Amennyiben kemény csont van alatta, akkor púp alakul ki, ha puha szövet, akkor pedig bevérzés jön létre.  Az Arnica montanával azonban felgyorsítható a kék foltok, zúzódások felszívódása, nincs szükség hosszadalmas jegelésre, smink trükkökre. Használatával nemcsak a gyógyulás ideje rövidülhet le, de a szövődmények nagy része is elkerülhető. Szedését legalább 2 nappal a műtét előtt érdemes elkezdeni, de ajánlott a műtét napján is alkalmazni.


 

Műtét előtt a testi tünetek kezelésére hasznos szer lehet még Phosphorus, amely vérzéssel járó beavatkozások, a vérzéses szövődmények csillapítására alkalmas. Az Echinacea angustifolia pedig az immunrendszer működését támogatja a fertőzéses szövődmények megelőzésére ajánlott. E két utóbbi szer szedését is legalább 2 nappal a műtét előtt érdemes elkezdeni, de alkalmazása műtét napján is lényeges. A műtét előtt állók számára fontos, hogy minden az elképzeléseik szerint alakuljon, a beavatkozás kimenetele sikeres legyen, vagyis ne lépjenek fel fertőzések, nem várt komplikációk, a gyógyulás gyors és szövődménymentes legyen. Ezek az elvárások sokszor szorongással töltik el az érintetteket.

A műtét előtti lelki tüntetek enyhítésére négyféle homeopátiás szer alkalmazható

 

  • Gelsemium: csökkenti a beavatkozás előtti szorongást, nyugtalanságot, aggodalmat, félelmet. 
  • Argentum nitricum: enyhíti a stressz okozta gyomorbántalmakat és félelemérzést. Sokaknál az izgalom,félelemfokozza a vegetatív idegrendszer működését, ez pedig hasmenéses állapotot idéz elő.
  • Ignatia: mérsékli az operációtól való félelem kellemetlen tüneteit, amely sokaknál okoz gombócérzést a torokban, mellkasi nyomást, fulladásérzést.
  • Aconitum napellus: a szorongás, félelem, pánik egyik legfontosabb szere, enyhíti a felfokozott izgalmat, a halálfélelmet.

Műtét utáni homeopátiás kezelés lehetőségei

Becslések szerint itthon évente 15-20 ezer plasztikai műtétet végeznek. A mell korrekciók, a has és orrplasztika a legnépszerűbb szépészeti beavatkozások között szerepelnek. Bár az esztétikai beavatkozások rutinműtétnek számítanak, nem teljesen kockázatmentesek, 2-3 százalékuk szövődményekkel járhat. Ugyanakkor egy-egy operáció után komolyabb lábadozási idővel is számolni kell, homeopátiás szerekkel azonban a felépülés ideje lerövidíthető, elkerülhetők a nem kívánt komplikációk. Ezt támasztja alá egy klinikai vizsgálat is, amely Arnica montana és a kortikoszteroidok (erős gyulladáscsökkentő gyógyszerek) hatékonyságát hasonlította össze orrplasztika után. A véraláfutások mértékét, intenzitását, és az ödéma súlyosságát vizsgálták háromszoros vak teszttel.

A víz- vagy folyadékvisszatartás, ödémásodás rendkívül kellemetlen tünetekkel járó betegség, melynek lényege, hogy a kötőszövetekben felgyülemlik a folyadék, így az a többszörösére dagadhat. Mit tehetünk a tünetek enyhítése ellen otthon?

Negyvennyolc, plasztikai műtéten átesett beteget véletlenszerűen három csoportba osztottak. A "P" csoport 10 mg dexametazont, majd 6 napon keresztül, csökkenő adagban, metil-prednizolont kapott. Az "A" csoport  Arnica-t szedett naponta háromszor 4 napig; míg a "C" csoport nem kapott kezelést, csupán kontrollként szolgált. A műtétet követő 2. napon nem volt szignifikáns különbség a bevérzés kiterjedése és intenzitása között. Viszont jelentős különbség volt az ödéma mértékében (p <0,0001). A "C" csoport esetében nagyobb kiterjedésű volt a duzzanat, mint az "A" és "P" csoportban. A műtétet követő 8. napon, a "P" csoport mutatta a legnagyobb mértékű és intenzitású bevérzést (p <0,05) ill. (p <0,01). A tanulmány tehát azt bizonyította, hogy az Arnica és a kortikoszteroidok egyaránt hatékonyan csökkentik az ödémát az operációt követő időszakban.

 

Nem véletlen hát, hogy az Arnica montana az operáció előtt és után is a homeopátiás kezelés legfontosabb alappillére. Szedése műtét után 5-7 napig javasolt. Ugyanakkor számos más homeopátiás szer is hatékony a műtéti utókezelésben. Ilyen például a Bellis perennis, amely olyan sebészeti beavatkozások után ajánlott, ahol a műtéti vágás mélyebb szöveteket is érintett (mélyebben fekvő izomrétegek, mellkasi, hasi, kismedencei operációk, császármetszés). Segíti a sebgyógyulást, csökkenti az összenövéseket, fájdalomcsillapító hatású. Az Apis mellifica: akkor alkalmazzák, ha a műtét területén és a környező kötőszövetben méhcsípésre emlékeztető érzés jelentkezik: égő, szúró fájdalom, mely hideg vizes/jeges borogatásra enyhül. A beavatkozás következtében kialakuló ödémát is kiválóan csökkenti. Az Atropa belladonna: a lüktető fájdalommal járó műtéti terület gyulladása esetén javasolható. Staphysagria: metszett, vágott sebszélek hegmentes gyógyulását segíti elő és gyorsítja, fájdalomcsillapító hatású is. Húgyúti műtéteknél a katéterezés szövődményei ellen véd.

A plasztikai műtétekről a legtöbb embernek nincs túl jó véleménye - annak ellenére, hogy a felmérések szerint nagyon sokat szívesen változtatnának a külsejükön. Az esetek legnagyobb részében a plasztikai műtétek ára igen borsos, de van lehetőség az államilag támogatott beavatkozásokra is. Mit lehet ingyen plasztikáztatni?

Az Arnica montana szedése mellett a Hypericum is elengedhetetlen abban az esetben, ha a beavatkozás idegeket, idegpályákat is érintett. Beidegzési zavarokban, az idegek regenerálódásában, működésük visszaállításában kimondottan hatékony a Causticum is. Ugyanakkor agyi, gerincvelői műtéteknél, gerincérzéstelenítésnél, lumbalpunctionál a szövődmények megelőzésére és kezelésére hatásos kombináció a Hypericum-Helleborus-Natrium sulfuricum hármas. 

 

A homeopátia a hegek eltüntetését is segíti

Sokaknak okoz problémát, fejtörést a műtéti hegek eltűntetése, hisz a vágással járó szépészeti beavatkozások után ezzel is számolni kell. A sikeres műtéti utókezelés része a sebhelyek halványítása, eltüntetése is. Ebben is jó eredményeket mutat a homeopátia legyen szó akár friss vagy akár régebbi műtéti hegekről. A Causticum a szabálytalan, fájdalmas, esetenként viszkető forradásoknál, hegeknél javasolható.   A Fluoricum acidum viszkető, érzékeny, vörös, kemény sebhelyekre gyógyír. A Graphites pedig a korai stádiumú, de keloidos, kemény tapintatú, vastag, esetenként fájdalmas hegesedés vagy forradások esetén ajánlott. 

 

A műtéti beavatkozás után a szervezetnek regenerálódnia kell. A legtöbb operáció, így az esztétikai műtétek is kisebb-nagyobb vérzéssel járnak, ami megviseli a szervezetet. A roboráló hatású China rubra - Ferrum metallicum kettőse azonban segít abban, hogy a szervezet ismét önmagára találjon, visszanyerje vitalitását. 

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +39 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag