Mérget szórnak a repülők? Az igazság nem annyira izgalmas

Gyakorlatilag nem léphetünk ki úgy az utcára, hogy ne lássunk az égen repülőgépek húzta fehér csíkokat. De honnan eredhet a téveszme, hogy a repülők rákkeltő mérgekkel permeteznek bennünket? Mi az igazság?

A chemtrailjelenség a hazai összeesküvéselmélet-hívők egyik kedvenc témája: a Publicus Intézet 2016-os közvélemény-kutatása szerint minden negyedik megkérdezett gondolja úgy, hogy repülőgépek rendszeresen vegyi anyagokat permeteznek hazánk felett azzal a céllal, hogy mérgezzék a lakosságot. A magyarok kétségtelenül szeretnek hinni a konteókban, de vajon lehet bármi okunk rá, hogy rettegjünk az égen úszkáló fehér csíkoktól? Nyilván nem, de nézzük a részleteket.

Globális ördögi tervnek állítják be

Ha szétnézünk az interneten, néhány kattintás után tömérdek kifejezetten összeesküvés-elméletekkel foglalkozó fake news-oldalra bukkanhatunk, amelyek egyik kedvenc témája a chemtrail. Ezeken az oldalakon nemcsak a méregcsíkok mögött meghúzódó globális összeesküvésekről "rántják le a leplet", hanem például figyelmeztető jelleggel rendszeresen adnak közzé chemtrail-jelentést is arról, hogy az ország melyik része van éppen veszélyben. 

Mielőtt azonban az ablakon kinézve a szívünkhöz kapnánk a rengeteg, égen úszkáló "méregfelhő" láttán, fontos tisztázni, hogy a konteóhívők szerint melyik közülük a veszélyes és melyik az ártalmatlan kondenzcsík. Azt ugyanis a chemtrailesek is elismerik, hogy léteznek repülők okozta kondenzcsíkok, ám ezek száma szerintük elhanyagolható a chemtrailekhez képest. Kondenzcsíknak azokat a fehér sávokat tekintik, amelyek néhány percen belül eltűnnek, chemtrailnek pedig a vastag fehér vonalakat, amelyek jó néhány órán át megmaradnak az égen.

A permetezés fő célja kétségtelenül a népirtás
A konteóhívők szerint sem veszélyes mindegyik (Fotó: iStock)

"A permetezés fő célja kétségtelenül a népirtás" - ebben nagyjából minden chemtrail-hívő egyet ért. Arról azonban nincs egységes álláspont, hogy ezt hogyan is akarják megvalósítani. Az egyik népszerű elképzelés szerint a felettünk szálló gépek rendívül halálos alumínium-, bárium- és stronciumrészecskéket terítenek szét az égen, amelyek a légkörből lehullva bekerülnek az ivóvizünkbe és az élelmiszerekbe. A mérgek az emberi szervezetbe jutva aztán rákot okoznak - az önjelölt "szakértők" szerint gyengeimmunrendszeresetében akár már 4-6 hónap alatt is. Ezenkívül vannak olyan teóriák is, hogy a chemtrailpermetek a felelősek például az egyre gyakrabban előforduló allergiás megbetegedésekért, de sok hívő szerint a vegyi permet okozza a Morgellons-szindrómát is (amely egyébként jellegzetes pszichoszomatikus betegség).

A "népirtás" szerintük azonban nem merül ki annyiban, hogy rákot okozó részecskéket szórnak az emberekre: másik közkedvelt teória, hogy a furcsa fehér csíkokkal az időjárást is befolyásolják, és így idéznek elő halálos természeti katasztrófákat a világ különböző részein. Chemtrailes körökben gyakorlatilag tényként kezelik, hogy 2017-ben mesterséges időjárásmódosítással növelték a Texasra lecsapó Harvey-hurrikán intenzitását is.

Miért érezzük úgy, hogy régen minden jobb volt?

Szinte bármivel kapcsolatban, bármilyen élethelyzetben frappánsan elpufogtatható közhely, hogy "bezzeg régen minden jobb volt". De vajon tényleg ennyire tökéletes a múltunk, vagy csak az emlékezetünk játszik velünk? Részletek!

A chemtrailesek szerint a háttérhatalom mozgatja a szálakat. (Arról ismét csak megoszlanak a vélemények, hogy pontosan kiket is takar a háttérhatalom megnevezés.) A háttérhatalom célja pedig nem más, mint hogy az emberiség nagy részének kiirtásával egy olyan új világrendet hozzon létre, amelyben a Föld megmaradt lakosságát rabszolgasorba taszíthatja. A chemtrail ennek a titkos, katonai, nemzetek felett álló programnak a része.

A "chemtrailszakértők" szerint a mérgeket szóró, utasszállító gépeknek álcázott szuperszonikus repülőket a legtöbb esetben olyan pilóták vezetik, akik nem is tudják, milyen halálos parancsot teljesítenek éppen. De vajon a háttérhatalom emberei nem félnek, hogy ők és a családjuk is áldozatául esik a globális népirtásnak? Természetesen nem: sokkal ravaszabbak ők ennél! A konteóhívők szerint ugyanis akik a permetezést megrendelik és elvégzik, valamint hozzátartozóik és családtagjaik védőoltást kapnak a chemtrail ellen. (Más kérdés, hogy egyesek szerint a védőoltásokkal is az embereket akarja megtizedelni a háttérhatalom.)

Az igazság nem annyira izgalmas
A fehér csíkok apró jégkristályokból állnak (Fotó: 123rf)

Az igazság nem annyira izgalmas, mint a konteó

Hogy a kondenzcsíkok köré szőtt mítoszból mennyi a valóság? A hazai és nemzetközi szakértők egyöntetű állítása szerint semennyi. Az eget beborító fehér csíkoknak valójában meglepően egyszerű tudományos magyarázata van, amely azonban nem olyan izgalmas, mint a konteó. 

A repülőgépek húzta fehér csíkok - tartsanak ki egy percig vagy akár egy óráig - bizony mind kondenzcsíkok, létrejöttük pedig a zúzmara vagy a pehely (cirrus) felhők kialakulásához hasonlít. A repülőgépek üzemanyag-égetése során koromszemcsék, víz, különböző oxidok, kén, nitrogén és szén-dioxid kerül a levegőbe, ezek pedig úgynevezett kondenzációs (kicsapódási) magként szolgálnak - innen ered a kondenzcsík neve. A levegőben jelenlévő és az üzemanyagból a levegőbe kerülő víz ezekre a kondenzációs magvakra csapódik ki, és mivel a repülési magasságban meglehetősen hideg van, azonnal meg is fagynak és apró jégkristályokká alakulnak.

Az alacsony hőmérséklet miatt azonban ezek az apró jégkristályok nem tudnak elolvadni, legfeljebb szublimálni (ami viszont sokkal lassabb folyamat), így a kondenzcsíkok hosszú percekig és órákig is megmaradhatnak. A hosszan megmaradó fehér csíkok tehát semmivel sem veszélyesebbek, mint gyorsan eltűnő társaik. Hogy mennyire láthatóak a kondenzcsíkok, milyen sokáig maradnak fenn, és mennyire terjednek szét, csak attól függ, hogy az adott légréteg páratartalma, hőmérsékleti és szélviszonyai mit tesznek lehetővé.  És hogy az évek során miért lett egyre több és több fehér csík az égen? A válasz egyszerű: manapság már jóval több a légi járat, mint, mondjuk, 20 évvel ezelőtt.

Nem új jelenség a chemtrailőrület

Az egyik első kondenzcsíkot ábrázoló fénykép 1940-ben készült, a jelenség első tudományos leírása pedig 1953-ban jelent meg. Erre a tudományos magyarázatra valószínűleg azért is lehetett szükség, mert 1951-ben már történt rá utalás, hogy esetleg veszélyesek lehetnek a repülőgépek húzta csíkok. 

Az igazi őrület azonban az amerikai légierő 1996-ban megjelentetett tanulmányával kezdődött, amellyel akaratlanul is útjára indították a chemtrail évtizedek óta fennálló mítoszát. A jelentésben azt vizsgálták, miként lehetne az időjárás módosításával megnövelni az Egyesült Államok haderejét. Az írásban egyébként olyan kísérleti technológiákról volt szó, amelyeket azóta sem kezdtek el a gyakorlatban alkalmazni. Ez azonban nem zavarta a lakosság összeesküvés-elméletekre fogékony részét: szárnyra kaptak azok az elméletek, melyek szerint a légierő titokzatos vegyszerekkel permetezi a lakosságot, ezeket a permeteket pedig úgy lehet megkülönböztetni a szimpla kondenzcsíkoktól, hogy az előbbiek kontrasztosabb mintázatot hagynak az égen.


Az internet egyre gyorsabb terjedésének köszönhetően aztán az elmélet a különböző fórumok egyik kedvenc témája lett, az i-re a pontot pedig az tette fel, amikor 1999-ben egy William Thomas nevű újságíró "leleplező" cikket írt a témában. A cikk nagy részben a légierő tanulmányán alapult, de Thomas megemlített benne egy 1991-es szabadalmát is, amely a globális felmelegedés megfékezésére használná az égi permetezést, olyan részecskéket juttatva a felhőkbe, amelyek hatékonyabban vernék vissza a napfényt.

A chemtrailőrület tehát elszabadult, és hiába adott ki 2000-ben közös állásfoglalást az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal, a Szövetségi Repülési Hivatal, a NASA és a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal, a hivatalos cáfolat nem győzte meg az embereket. Sőt a legtöbb chemtrailhívő a tudományos állásfoglalást is a chemtrail újabb bizonyítékaként fogta fel, mondván, hogy a kormány ezzel is csak a titkos ügyeit akarja fedezni.

Forrás: chemtrail.hu, Conspiracy Theories in American History

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak, változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag