A magyarok felének nincs pénze nyaralni

Az Európai Unió lakosságának több mint egyharmada nem utazott el nyaralni 2016-ban. Az otthon maradók csaknem fele pénzügyi okokra hivatkozott - ezt közölte a tavalyelőtti adatokat összesítő jelentésében az unió luxembourgi központú statisztikai hivatala.

Az uniós lakosok harmadának nincs pénze nyaralni

Az Eurostat felmérése szerint az EU lakosságának 37,9 százaléka nem utazott sehová a vizsgált időszakban. Ennek okaként 47,8 százalékuk pénzügyi, 19,5 százalékuk egészségügyi, 13,3 százalékuk családi okokra hivatkozott és 20,2 százalékuk nem kívánt egyáltalán elutazni. A turisztikai célú utazás elmaradásának legfőbb akadályaként a pénzügyi problémákat említette valamennyi korosztály. kivéve A 65 év felettiek viszont egészségügyi okokat említettek a leggyakoribb akadályként.

A magyarok felének nincs pénze nyaralni, utazás nyaralás szervezett nyaralás nyár magyarok pénzhiány
A magyarok felének egyáltalán nincs pénze nyaralásra

A jelentés kiemelte, hogy a pénzügyi korlátokat legtöbben Görögországban (a lakosság 75 százaléka), Portugáliában (a lakosság 66 százaléka) és Horvátországban (a lakosság 62 százaléka) jelölte meg utazásuk elmaradásának legfőbb okaként. Az utazás iránti érdeklődés hiánya legnagyobb mértékben, 60 százalékban Svédország lakosságára volt jellemző, őket Szlovákia (57 százalék), Portugália (53 százalék), majd Belgium (44 százalék) és Ausztria (38 százalék) követte.

Így betegíthet meg a nyaralás

A nyaralás nemcsak a láblógatás, hanem az utazás, az új ízek és az ezzel járó stressz időszaka is. A magasvérnyomás-betegeknek külön is érdemes felkészülniük ezekre a hetekre.

Egészségügyi problémákra legtöbben Németországban (39 százalék) és Csehországban (40 százalék) hivatkoztak. Munkára, vagy tanulmányi kötelezettségekre legtöbben Portugáliában (31 százalék), Belgiumban, Németországban és Ausztriában (mindhárom országban 25 százalék) hivatkoztak.

A magyarok fele nem tud utazni

Az uniós lakosság 62 százaléka legalább egyszer áldozott turisztikai célú utazásra. A lakosság ötven százaléka megengedett magának legalább egy éjszakát is magában foglaló belföldi utazást, és közel egyharmaduk legalább egyszer külföldre utazott.

A statisztikai hivatal adatai szerint a magyarok 48,8 százaléka nem utazott sehová 2016-ban. Ennek indokaként 46,4 százalékban pénzügyi nehézségeket, 22,1 százalékban egészségügyi, 3,5 százalékban családi okokat és egyéb kötelezettségvállalásokat jelöltek meg. Az otthon maradók 15,2 százaléka munkára, vagy tanulásra hivatkozott és 2,9 százaléka nem kívánt semmilyen utazást tenni.


Védik a nyarlók érdekeit

A július elsejétől hatályba lépő új uniós szabályok hatékonyabb védelmet biztosítanak a turisták számára, a szervezett utazásokat foglaló nyaralók érdekeit szigorúbb fogyasztói jogok fogják védeni - közölte pénteken az Európai Bizottság.

Probléma esetén az utazási csomag szervezőjét terheli a felelősség, függetlenül attól, hogy ki nyújtja a szolgáltatásokat - tájékoztatott a brüsszeli testület.

Az utazási irodáknak ezentúl egyértelműbb tájékoztatást kell adniuk, ismertetniük kell az utazókat megillető legfontosabb jogokat, és információt kell nyújtaniuk az utazási csomag összetevőiről, jellemzőiről, áráról és az esetleges többletköltségekről. A szervezett utazásokat értékesítő vállalkozásoknak gondoskodniuk kell a fizetésképtelenség esetén igénybe vehető védelemről, amely csőd esetén fedezi a visszatérítések és a hazaszállítás költségeit.

Bármilyen okból lemondhatóak lesznek a szervezett utazások

A vasárnaptól életbe lépő szabályok értelmében "reális díj" ellenében bármilyen okból lemondhatóak lesznek a szervezett utazások. Az ingyenes lemondás akkor lesz lehetséges, ha az úti cél - például háború vagy természeti katasztrófa miatt - veszélyessé válik, vagy ha a csomag ára több mint 8 százalékkal az eredeti ár fölé emelkedik.

Aki szervezetten utazik, mostantól új szabályok védik, utazás nyaralás szervezett nyaralás nyár magyarok pénzhiány
Aki szervezetten utazik, azt mostantól új szabályok védik

Az érintett cégeknek szállást kell biztosítaniuk az utazóknak, ha a visszaút bizonyos okokból meghiúsul. Az utazásszervező továbbá köteles segítséget nyújtani az utasnak nehézségek esetén, mindenekelőtt az egészségügyi szolgáltatásokról és a konzuli segítségnyújtásról szóló tájékoztatással.

"A szervezett utazásra vonatkozó új szabályok igazodnak a digitális korszakhoz és az üdülésfoglalás új lehetőségeihez. Az utazókat emellett új jogok illetik meg, és megfelelő védelemben részesülnek abban az esetben, ha az utazási vállalkozások csődbe mennek. Az új szabályok emellett megkönnyítik az utazási vállalkozások számára azt, hogy más országokban is kínálhassák szolgáltatásaikat" - emelte ki Vera Jourová, fogyasztópolitikáért is felelős uniós biztos.

A tagállamoknak 2019. január 1-jéig kellett átültetniük a szabályokat nemzeti jogukba, ezt követően hat hónapos átmeneti időszak állt rendelkezésre, amely július 1-jén jár le.

Így kerülhetjük el a nyaralás utáni depressziót

Az egyik pillanatban még minden naptejillatú, a másikban pedig hirtelen az íróasztalánál találja magát? Hogy sikerüljön ügyesen átmenetet találni a munka és a nyaralás között, elég néhány apró trükköt bevetni!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag