Alakjuk szerint osztályozták a nőket

A női alak mindkét nem körében rendszeres társalgási téma. Vagy azért, mert tetszik, amit látnak, vagy azért, mert nem. Az ideális női alak korszakok szerint változik annak megfelelően, hogy a társadalom éppen mit tart hasznosnak vagy előnyösnek a nők számára. Nézzük, hogy is állunk ezzel mostanság!

A történelem során a női test és alak ideálja folyamatosan változott. A willendorfi vénusz, a különböző korszakokban megfestett vagy márványba faragott khariszok (gráciák) és a mai szupermodellek és celebritások médiaszerte terjedő képei azt mutatják, hogy a társadalmi elvárások függvényében a létező női alakok közül rendre másik szerezte meg az első helyet, s adott formát a vágy titokzatos tárgyának. Annyiban legalább is, hogy a férfiak zöme egy adott alaknak megfelelő nőre vágyott, a nők pedig éppen ilyen alakra.

női alakok
A női alak változik a genetika, a kor és az életmód függvényében.  De mindegyik megfelelő

 Csakhogy az emberiség történetének legnagyobb része nem profitorientált társadalmakban zajlott, ami a női ideálokon is meglátszott. A willendorfi vénusz (ne legyünk álszentek) a szaporodásra (de nem a szexre) irányuló igény megjelenése. A milói vénusz az egészség, Rubens minden telt delnője a gazdagság és jólét követe. De egyiküket sem öltöztette a ruhaipar.

Konzumvilág és testforma

Manapság viszont éppen ez a lényeg. Egy fogyasztói társadalomban "az vagy, amit elfogyasztasz". Hogy nem a ruha teszi az embert? Hát dehogynem. Morális értelemben persze egy rosszul öltözött ember is lehet nagyon tisztességes vagy szorgalmas, de a stílusos öltözködésnek hatalmas jelentősége van, mert igen fontos része a metakommunikációnak, amely már azelőtt eldöntheti az emberek közötti párharcokat, hogy belefogtak volna. A jó ruha ugyanis a viselőjének magabiztosságot kölcsönöz, miközben a jó ruha a fölény, az előnyösebb pozíció kifejezője is másokkal szemben.

NŐI ALAKOK

Hogy melyik alaktípusba tartozunk, azt fehérneműre vetkőzve a tükör előtt állva lehet könnyen meghatározni. A következőket kell tenni, hogy ki-ki besorolhassa magát a megfelelő kategóriába. Zárja össze a lábát, és a karját tartsa kissé távolabb az oldala mellett. Figyelje meg alaposan a karok alatti területet, a mellet és a mellkast, a derék és a csípőtájék vonalát valamint a comb egészét. Ezután hasonlítsa össze a saját magáról alkotott képet az alábbiakban látható mintákkal. A legjobb az összes testformát végig nézni a legpontosabb egyezés megtalálásához. További részletek.

Női testformák

Ez persze régi história, ahogy az is, hogy az alulöltözöttség kínos, a túlöltözöttség meg nevetséges, amit a jelenlegi magyarnál sokkal formálisabb társadalmak szigorú dresszkóddal oldottak meg. Bár ez a fajta hagyomány továbbra is él szerte a világon, de különösen a nyugati típusú társadalmak sokkal megengedőbbek számos helyzetben, mert a dresszkód nem csak a megkülönböztetés elleni védelem, de a kasztosodás, elkülönülés eszköze is lehet. (A jelenlegi vita a nők iszlám dresszkódjáról is éppen ekörül forog.)

A nők alakja azonban a koroktól, kultúráktól és dresszkódtól függetlenül is hatással volt a környezetükre, de a médiaipar hatására (és ebből ma már kiveszi a részét a közösségi média is) olyan társadalmi rétegek számára is fontossá vált a megfelelő öltözködés, amelyekbe a divatirányzatok változásai korábban nem igen voltak képesek behatolni. Ennek következtében aztán eltűntek a fejkendős parasztasszonyok, a pongyolás háztartásbeliek, sőt a gyereklányok sem hordanak már kantáros szoknyát fehér térdzoknival.

Minden korban ismerni magunk

Igaz, hogy a divatipar által sugallt kép a (már-már természetellenesen sovány és magas) ideális nőalakról évtizedek óta tartja magát, de ennek inkább az az oka, hogy a designerek ilyen arányok mellett sokkal könnyebben terveznek látványos öltözékeket. De ez csak az ipar figyelemfelkeltési stratégiájának része. Ahogy az autóipar is előállít látványos sportkocsikat, de a fogyasztók tömegei mégis sokkal kisebb menetteljesítményű limuzinokat vagy kombikat vesznek.

A jó ruha nem csak az alapanyagok minőségét, az elkészítés magas színvonalát vagy a gyártó márkájában megtestesülő értéket jelenti. A nők megtanulták, hogy a megfelelő ruházatban rejlő előnyök kihasználása érdekében a testükhöz alkalmazkodó módon kell öltözködniük, amihez viszont ismerniük kell az alakjukat. Sőt, az a jó, ha nem csak egy adott pillanatban ismerik, hogy mások milyennek látják őket a különböző fazonú ruhákban, hanem hosszabb időtávon is, mert az alakjuk a koruk előrehaladtával folyamatosan változik. Ha valaki ezt nem veszi figyelembe, könnyen a komfortzónáján kívül találhatja magát, sőt nevetségessé is válhat.

Homokórából háromszöggé

A legtöbben már találkoztunk az önképével harcoló középkorú elhízott nővel, aki igyekszik Barbie babának öltözni, pedig sokkal elfogadottabb vagy akár tekintélyesebb lehetne a környezetében, ha tudomásul venné, hogy az alakváltozás trendje elől csak kivételes genetikával, sok pénzzel és/vagy hatalmas erőfeszítés árán van menekvés. Az adott életkornak megfelelő ideális alak érdekében azonban érdemes sokat mozogni és megfelelő étrendet tartani.

A hét fő kategória

Az egyszerűség kedvéért az alaktanászok (morfológusok) a női alakot ismert geometriai formákhoz vagy tárgyakhoz hasonlítják, s hét fő kategóriát különítenek el, amelyek között a nők genetikai adottságuk, koruk és életmódjuk függvényében mozoghatnak. A hét fő kategória a következő: homokóra, telt homokóra, alma, körte, invertált (lefelé mutató) háromszög, karcsú oszlop és végül téglalap.

A legtöbb nő tizenévesen és a korai 20-as éveiben tökéletes homokóra alakúként határozza meg önmagát, a 30-asok és 40-esek telt homokóra alakúnak látják magukat, az 50-es és 60-as éveikben a legvalószínűbb már az almaforma.

Ez abból az átfogó, 18 ezer nő megkérdezésével készült brit felmérésből derült ki, amely azt is feltárta, hogy a nőknek nem egészen 20 százaléka véli csak magát áhított homokóra alakúnak, míg a 80 százalék kénytelen gyakran rosszul (nem az alakjuknak megfelelően) szabott ruhát hordani, mert a ruhagyártók és kereskedők nem igen törődnek a "tökéletlen" alakúakkal, vagy a testalak fő trendjein kívül esőkkel. Mellesleg a nők legnagyobb csoportja telt homokóra alakúnak látja magát. Ám ez alig ötöde a teljes sokaságnak. A hét leggyakoribb női alak megoszlása a következő telt homokóra (20,5 százalék), homokóra (19,3 százalék), alma (16,7 százalék), körte (16,6 százalék), téglalap (10 százalék), sovány oszlop (8,9 százalék) és fordított háromszög (8 százalék).

női alakok kor szerint

A tervezők persze tudják, hogy azok a ruhafazonok, amelyek a tinédzserkorban és a 20-a éveikben járóknál működnek a 40-esek és idősebbek esetében használhatatlanok. A testarányok megváltoznak az idővel, a csontozat átalakul, és zsírpárnák rakódnak le az egyes testtájakon. Azaz a testméret (az a ruhaméret, amelybe belefér), nem határozza meg egy nő alakját. De a konfekcióipar üzleti megfontolásokból kénytelen megkötni a maga kompromisszumait, ahogy az ilyen termékek vásárlói is.

Persze a méret és az alak között van statisztikailag kimutatható összefüggés. Például aki EU 34-es ruhát hord valószínűleg más alakú, mint aki 50-est, és a 34-eseknél a legvalószínűbb alak a homokóra, a 50-eseknél pedig az alma.


Sok nőt azonban megzavar a vásárlásánál az adott ruha mérete, amely önmagában nem szavatol a komfortosságért és használhatóságért. Ha egy megfelelő méretű ruha nem illik rá egy adott női testre, akkor a tervezésnél nem azt az alakot vették figyelembe. A megoldást az jelentené szakértők (például Michaela Jedinak, az ilyen szempontokat szem előtt tartó Joy of Clothes divatcég alapítója) szerint, ha a nem csak a testnagyság szerint kialakított méretet, hanem a hét legelterjedtebb testalakot is figyelembe vennék a szortiment kialakításakor.

Mi befolyásolja önnön testünk megbecsülést?

Ez azért is fontos volna, mert a nők jól akarnak kinézni. Tracy Tylka kutatásai az Ohio State Universityn kimutatták, hogy a nők testükről szóló értékítélete csak közvetve kapcsolódik a testtömeg-indexükhöz (BMI). A legerősebb hatást az gyakorolja, hogy mások milyennek látják őket, s vajon mit gondolnak róluk.  

A kőkor befolyásolja még mindig a férfiakat, akik a "homokóra alakú" nőket keresik - állapította meg egy tudományos tanulmány. És valójában nem is a nők feneke érdekes, hanem a gerincük hajlásszöge. Részletek! 

Ugyanakkor - állítja a tanulmány - a legtöbb nő képes testének belső működésére figyelni, ahelyett, hogy mások véleményével foglalkozna. A pozitív testtudatú nők, akik a testük működésével törődnek a megjelenésük megítélése helyett, egészségesebbek lesznek, a szervezetük igényeinek megfelelően étkeznek, s nem stresszelnek a társadalmi elvárások miatt.

Más kutatások arra vallanak, hogy a nőknek mintegy fele fogadja el a testét. Tylka szerint azonban mások véleményét nagyban befolyásolja, hogy mi magunk elfogadjuk-e a testünket. Ez nem a súlyunkról szól, hanem arról, hogy a társadalmi kapcsolatainkban értékelnek-e bennünket. Azaz kevesebbet kellene foglalkoznunk, és kevésbé kellene elítélőnek lennünk a testünkkel, s kevésbé kellene a súlyunkra fókuszálnunk - mutatott rá a test és lélek egyensúlyának egyik fontos tényezőjére a kutató.

A tökéletes női alak önmagában nem boldogít, és a tökéletlen sem tesz boldogtalanná. A jó megjelenés azonban végső soron örömet okoz, erősíti a pozitív önképet, ami viszont segít csökkenteni a stresszt. Jobb tehát, ha mindenki tisztában van a saját alakjával, s elfogadva azt, megpróbálja kihozni belőle a legjobbat.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag