A legújabb anti-aging kezelések

Jaksa Petra

Számtalan módszer áll rendelkezésünkre, ha külsőnk fiatalításáról van szó. Dr. Széchenyi Kornél orvos-esztétikai specialista közreműködésével segítünk eligazodni a leghatékonyabb anti-aging szolgáltatások között.

"Ma már fogorvoshoz sem csak azért megyünk, hogy betömjék a fogunkat. Az elmúlt évtizedekben az esztétika is kiemelten fontos szerepet kapott. Szeretnénk jól kinézni, hiszen a szépséget a sikerrel azonosítjuk" - mondja dr. Széchenyi Kornél orvos-esztétikai specialista. "Itthon azonban a média még mindig inkább a kirívó, szörnyű példákat veszi elő, ha esztétikai orvoslásról van szó, pedig több millióból mindössze egy-két ilyen 'elrontott' eset van. Így, nem meglepő módon a magyarok többsége fél az ilyen beavatkozásoktól. Pedig mindössze annyi a titok, hogy jó szakembert kell választani. Ugyanis ha valaki jó munkát végez, akkor az nem látszik" - magyarázza.

Dr. Széchényi Kornél elmesélte, hogy amikor valaki bejelentkezik hozzájuk, igyekeznek személyre szabottan kezelni minden egyes pácienst. Amellett, hogy igényeihez mérten kiválasztják a megfelelő kezelést (vagy kezeléseket), fontosnak tartják, hogy életmódbeli tanácsokkal is ellássák a vendéget.

A magyarok többsége fél az ilyen beavatkozásoktól
A magyarok többsége fél az ilyen beavatkozásoktól

"A dohányzás, a szmog, az UV-sugárzás, a stressz, a táplálkozás és a bőrápolási rutin együttesen határozza meg, hogy az illetőnek milyen állapotban van a bőre, ezért ezekről feltétlenül említést kell tennünk. A túlzott cukorfogyasztás például bizonyítottan fokozza a ráncképződést, akárcsak a stressz. Utóbbi hatására a kromoszómát alkotó DNS-szál végén található védőréteg, azaz a telomerek hossza egyre csökken. Ha elfogy, akkor az adott sejt elhal. A sejtek pusztulása pedig a szövetek, a szervek, végül pedig az egész szervezet halálát eredményezi. Kutatók rájöttek, hogy rendszeres testmozgással és stresszcsökkentő módszerekkel visszafordítható ez a folyamat, vagyis lassítható az öregedés."

Az egészséges életmód fenntartása mellett azonban érdemes kihasználni a rengetegféle, bámulatos hatású anti-aging kezelést is, amely manapság egyre szélesebb körben elérhető. A szakértő segítségével összegyűjtöttük ezek közül a legfigyelemreméltóbbakat.

A legnépszerűbb (és leginkább félreértelmezett): botox

 • Fájdalom mértéke: 5-ös skálán 3-as 
 • Hatékonyság: 5-ös skálán 4-es
 • Kinek ajánlott: elsősorban a 35-45 éves korosztálynak

Senkinek sem kell magyarázni, hogy mi a botox, mégis sokan nincsenek tisztában a kezelés lényegével. A ránctalanító eljárás révén egy botulinum toxin nevű fehérjét juttatnak injekcióval a bőr alá. Fontos tudni, hogy ez az izommozgás által létrehozott ráncokat szünteti meg, tehát például a homlokon lévő vízszintes barázdákat vagy a szem körüli szarkalábakat. Indokolatlanfélelemvele kapcsolatban, hogy hatására kifejezéstelen "lárvaarca" lesz az embernek - ez kizárólag akkor fordulhat elő, ha túl gyakran nagy mennyiségű anyagot fecskendeznek a nem megfelelő területekre. A körülbelül 20-30 perces kezelés hatása nagyjából 3-4 hónapig tart, ennyi időre képes ugyanis a kezelt izmok összehúzódását blokkolni. Közvetlenül a beavatkozás után bőrpír, néhány nap múlva véraláfutás, duzzanat előfordulhat. Végleges hatását általában 10 nap után fejti ki. Ma ismert mellékhatása nincsen, és legkésőbb fél év alatt teljesen kiürül a szervezetből.

Így szabadulhatunk meg a tokától

Arca szépségére minden nő nagy figyelmet fordít, a nyak bőréről azonban sokan hajlamosak megfeledkezni, pedig egy igen érzékeny bőrfelületről van szó. A nyaki ráncok és a toka eltüntetésére a műtéten túl is számos kezelési mód ismert. Részletekért kattintson!

A legmélyebbre ható: UTIMS HIFU - Arclifting mikrofokuszált ultrahanggal

 • Fájdalom mértéke: 5-ös skálán 1-es
 • Hatékonyság: 5-ös skálán 4-es
 • Kinek ajánlott: azoknak, akik fájdalommentesen, sebészeti beavatkozás nélkül szeretnének éveket fiatalodni.

A HIFU (High Intensity Focused Ultrasonic) intenzíven fókuszált ultrahang a kezelt területen a bőr és az izomzat közötti mély kötőszöveti rétegig hatol, és itt fejti ki kollagéntermelődést serkentő hatását. Az ultrahang hőenergiája gyakorlatilag sebgyógyító folyamatokat indít be anélkül, hogy a felszíni hám sérülne. Ezáltal a bőr szövetei egészségesebbé, feszesebbé, tömörebbé válnak, és körülbelül 2-3 hónap múlva bekövetkezik a várva várt liftinghatás. A kezelési némi fájdalommal járhat, de a legtöbben inkább csak szurkáló, meleg érzetről számolnak be. Az eljárást követő bőrpír és duzzanat minimális, de előfordulhat. Sokszor már egyetlen alkalom is elég a kívánt hatás eléréséhez, de egyéni igények szerint ismétlésre is szükség lehet. A HIFU az egyik leghatékonyabb műtét nélküli eljárás a bőr feszesítésére, a toka eltüntetésére, sőt akár a fenék emelésére és a testen éktelenkedő zsírpárnák csökkentésére is. Fontos azonban megjegyezni, hogy az átlagnál jóval olcsóbb kezelések (például kozmetikai szalonokban) veszélyeket is rejthetnek, a helyes kivitelezéshez ugyanis komoly anatómiai ismeretek szükségesek. Erre tehát érdemes odafigyelni, mielőtt bárkire rábíznánk magunkat.

A leginnovatívabb: Thread Lifting - Bioszálas kontúrozás

 • Fájdalom mértéke: 5-ös skálán 4-es
 • Hatékonyság: 5-ös skálán 5-ös
 • Kinek ajánlott: azoknak a 30 év feletti nőknek és férfiaknak, akik tartós és természetes hatású eredményt szeretnének, és nem ódzkodnak a tűtől.

A kezelés során a bőr meghatározott rétegébe hajszálvékony, bőrbarát sebészi szálakat szúrnak, melyek egy idő után felszívódnak. A körülbelül 40-50 darab szál helyén regenerációs folyamat indul be, amely stimulálja a kollagéntermelődést, felgyorsítja a helyi mikrokeringést, így a kezelés után 2-3 hónappal akár éveket is letagadhatunk korunkból. A gyógyulási idő nagyon rövid, hatását pedig ideális esetben 2 évig is élvezhetjük. Ennek egy továbbfejlesztett változata a Silhouette Soft Arc Lift, melyben a felhasznált szálakon két irányban elhelyezkedő, felszívódó, kúp alakú testecskék vannak. A 30 perces kezelést követően ez esetben az arc megemelkedése azonnal látható, a hatás mégis nagyon természetes és akár 12-18 hónapon keresztül is megmarad. A beavatkozás után duzzanat, bevérzés kialakulhat, ezek azonban pár nap alatt eltűnnek.

A legkomplexebb: Elektroporáció - Tű nélküli mezoterápia

 • Fájdalom mértéke: 5-ös skálán 0
 • Hatékonyság: 5-ös skálán 2-es
 • Kinek ajánlott: mindenkinek, aki kíméletes úton, fájdalommentesen szeretne fiatalodni, és ráadásként maradandó hegeitől és hiperpigmentációjától is megszabadulna.

Az elektroporációt az iontoforézis forradalmasításaként is szokták emlegetni, amely igen hatékony módszer a hatóanyagok precízen célzott mélyre juttatására. Az elektromos hullámok megváltoztatják a sejtek polaritását és fizikailag is átrendeződnek, így megnyílnak a protein- és aquagéncsatornák, melyeken keresztül könnyedén bejuttatható a szakember által összeállított "hatóanyagkoktél" a bőrbe. A mezoterápia ugyanerre képes, csak éppen többszörös mikroinjekciózással, némi fájdalom és kellemetlenség árán. Amennyiben tartunk a tűtől és a véraláfutásoktól, az elektroporációt bátran kipróbálhatjuk. Az arc, a nyak és a dekoltázs feszesítése mellett ráadásul bevethető hegek, striák kezelésére, hiperpigmentáció és a narancsbőr tüneteinek enyhítésére is. Szívritmus-szabályozóval rendelkezőknél, kismamáknál, műtétet követően,epilepsziavagy fennálló bőrgyulladás, -fertőzés (pl. ekcéma, herpesz, aktív pattanás) esetén azonban nem alkalmazható.

A legújabb: Goisis Microfat - Feltöltés saját zsírral

 • Fájdalom mértéke: 5-ös skálán 5-ös
 • Hatékonyság: 5-ös skálán 5-ös
 • Kinek ajánlott: azoknak, akik az innováció megszállottjai, és úgy szeretnének ráncmentes, üde bőrt, hogy senki még csak ne is feltételezze, hogy szépészeti beavatkozáson estek át.

Ahogy öregszünk, a kollagén mellett a zsírszövet mennyisége is csökken, az arc megereszkedését pedig a gravitáció csak tovább fokozza. Ennek a folyamatnak az ellensúlyozására született meg a manapság egyre népszerűbb eljárás, melynek során a páciens saját, őssejtekben gazdag zsírsejtjeit fecskendezik vissza a petyhüdt területekre. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, a minimális (50-100 ml) zsírt pedig a has tájékáról szívják le, melyet megtisztítanak és átültetésre alkalmas formába hoznak. Az így keletkezett természetes töltőanyagot a kezelendő területbe fecskendezik, ahol végül masszázzsal eloszlatják. A dolog érdekessége, hogy a zsír nem csak volument pótol, hanem beindít egy regenerációs, biostiumlációs folyamatot, melynek révén új kollagén- és elasztinrostok képződnek. A hatás tehát hosszú távra szól. Ráadásul, mivel idegen anyagot nem használnak az eljárás során, nem kell tartani allergiás reakciótól - a látványos eredmény azonban magáért beszél.

A leggyorsabban ható: O2 Lift Luxus arckezelés

 • Fájdalom mértéke: 5-ös skálán 0
 • Hatás időtartama: 5-ös skálán 3-as
 • Kinek ajánlott: mindenkinek, aki igazi relaxáló spa-élményre vágyik, és természetes úton azonnal látványos, ragyogó bőrt szeretne (pl. egy fontos esemény előtt).

Ha félünk a komolyabb beavatkozásoktól, de szeretnénk megújítani a bőrünket és megelőzni a további ráncok kialakulását, akkor ezt az ötlépéses prémium arckezelést nekünk találták ki. Először egy sav- és szulfátmentes O2 Lift Gel to Milk Cleanser lemosóval megtisztítják a bőrünket a sminktől és a szennyeződésektől. Majd következik a Lifting Peeling gyümölcsenzimes hámlasztás, amely kíméletes, ám igen hatékony módon távolítja el az elhalt hámsejteket és simítja, feszesíti a bőrt. Ezt követi a kezelés legspeciálisabb lépése, az Oxygenating Facial Masque, amely egy buborékoló oxigenizáló pakolás az azonnali ragyogásfokozásért. Végül egy őssejtekben, antioxidánsokban és növényi hatóanyagokban gazdag szérummal masszírozzák át a bőrünket, amely maximális védelmet nyújt az újabb ráncok kialakulása ellen. A kezelés zárásaként pedig természetesen nem maradhat el a színezett fényvédő alkalmazása, a kezelt bőrfelület ugyanis fokozottan fényérzékeny.


A legextrémebb: PRP Drakula Terápia - Arcfiatalítás sajátvér-kezeléssel

 • Fájdalom mértéke: 5-ös skálán 3-as
 • Hatékonyság: 5-ös skálán 5-ös
 • Kinek ajánljuk: A tű- és vérfóbiásokon kívül mindenkinek, aki a természetes hatású, kockázatmentes anti-aging eljárásokat preferálja.

A Platelet Rich Plasma (PRP) eljárás, melyet "Drakula-terápia" vagy "vámpírterápia" néven is emlegetnek, néhány éve már Magyarországon is elérhető. A kutatók arra az elvre alapozták a kezelés hatékonyságát, miszerint sérüléskor a vérben lévő vérlemezkékből felszabaduló anyagok beindítják a sejtosztódást, fokozzák a kollagén és az elasztin termelődését, valamint az új kötő- és hámszövet képződését. Ezért a PRP-eljárás során két speciális anyagot tartalmazó kémcsőbe 30 ml vért vesznek le a pácienstől, majd különválasztják a plazmát a vörösvértestektől. Mivel a plazma magas koncentrációban tartalmazza a sejtek osztódását és a kollagén termelődését fokozó fehérjéket, apró tűszúrásokkal (általában mezoterápiás pisztollyal vagy mezorollerrel) egyenletesen bejuttatják a bőr felszíne alá. Ennek következtében egy sebgyógyuláshoz hasonló folyamat zajlik le, melynek eredményeképpen a ráncok kisimulnak és a bőr látványosan megfiatalodik.

A cikk a Nők Lapja Egészség különszámában jelent meg.

A cikk a Nők Lapja Egészség különszámában jelent meg.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag