+10° - +26°
Nincs front

Három anyag, ami nélkülözhetetlen a csontoknak

Három nélkülözhetetlen elem a csontok és izmok életében. Egyik mennyiségét sem lehet szabályozni a másik nélkül, nem lehet büntetlenül túl sokat vagy túl keveset felvenni vagy leadni belőlük. Hogyan befolyásolja egészségünket hármójuk érzékeny egyensúlya?

Mit lehet tudni róluk?

A kalcium, a foszfor és a magnézium makroelemek, azaz testünk tömegének 0,005 százalékánál nagyobb mennyiségben fordulnak elő bennünk, oldott formában számos életfontosságú folyamat résztvevői, legnagyobb tömegben csontjaink felépítéséhez szükségesek, a csontok mozgatásához szükséges vázizomzatban pedig a kalcium és magnézium játszanak kulcsszerepet.

A csontok és a vázizomzat folyton változó, átépülő szövetek

A csontanyagcsere és a benne kulcsszerepet játszó kalcium szervezeten belüli mennyisége főként a parathormon, a kalcitonin, a D-vitamin, illetve leszármazottja, a kalcitriol, valamint a nemi hormonok felügyelete alatt áll, de beleszól az inzulin, sok növekedési hormon, nemi hormon, glükokortikoid, pajzsmirigyhormon is. Mielőtt ugyanis be akarnánk avatkozni a csontanyagcserébe, bármily jó szándékkal is, nem árt tudni, hogy igen komplex rendszerrel van dolgunk. És akkor még nem szóltunk a különböző vitaminokról, - fontossági sorrendben - a D-, B6- és K-vitaminokról.
Nem mindegy, hogy a fő csontalkotók, illetve az izomműködés főszereplői, milyen arányban kerülnek a szervezetbe, vannak a vérben, és választódnak ki naponta a vizelettel és a széklettel. Arányuk, bár teljesen eltérő módon, de egymáshoz képest is szabályozott.

A főszereplők

A kalcium (Ca) az emberi szervezet makroelem-tartalmának 47 százalékát, az össztömeg 1,5 százalékát teszi ki. 1 gramm csontban 185 mg, azaz arányában tetemes mennyiségű kalcium van. A csont folyamatos átépülését kísérő anyagforgalomra jellemző, hogy egy egészséges felnőtt csontjai naponta mintegy 200 mg kalciumot adnak le és vesznek fel, fiatal korban ennek akár dupláját is felveszik. A csontállomány és -szerkezet ugyanis a szükségletekhez alkalmazkodik; ha a terhelés és az izomerő nő, a csontállomány épül, ha az igénybevétel csökken, az izmok és a csontok teherbírása is romlik, a csont leépül.
Kalcium, magnézium és foszfor: ez a három anyag elengedhetetlen az egészséges csontokhoz

Kalcium, magnézium és foszfor: ez a három anyag elengedhetetlen az egészséges csontokhoz

A kalcium egyéb feladatai a különböző anyagcsere-folyamatok katalizálása, a sejtek membránpotenciáljának kialakítása a magnéziummal. Jóllehet a vérben az összes kalcium csupán 1 százaléka található, és annak is csak fele ionos, tehát biológiailag aktív formában, szérumkoncentrációja mindig a szigorúan szabályozott 2,2-2,6 mmol/l-es érték között ingadozhat, az ionizált kalcium pedig 1,0-1,2 mmol/l között van.
A magnézium (Mg) a kalciumhoz hasonló alkáli földfém, levegőn és vízben igen reakcióképes, oxidjai alkalikus (lúgos) vegyületek. Az emberi szervezetben a második legnagyobb koncentrációban, mintegy 20-28 grammnyi mennyiségben jelenlévő elem. 60 százaléka a csontokban van, 30-40 az izomsejtekben, ahol a kalciummal együtt szükséges az izomaktivitáshoz, a többi a májsejtekben van, alig 1 százaléka pedig a vérben és a testfolyadékokban nagyrészt ionos formában.

Jó tudni!

A magnézium vérszérum-koncentrációja, optimális esetben 0,8-1,0 mmol/l, érdekes napi ritmusban változik, reggel igen alacsony. Akit éjszakai lábikragörcs szokott meglepni, vegyen be némi magnéziumot.

A szervezetbe jutott magnézium 30-50 százaléka a vékonybélből szívódik fel, és a vese kiválasztó működése folytán a vizelettel távozik. Mintegy háromszáz különféle enzim - kinázok, foszfatázok, szintetázok - aktivitása függ jelenlététől, s mint ilyen, valamennyi fontos szerves építőkövünk legyártásában részt vesz. Magnéziumfüggő a sejtek nátrium-kálium-ionháztartása és az energiatermelés, melynek fontos eleme a magnézium-ATP-komplex (ATP=adenozin trifoszfát). Amikor a szervezet energiaigénye fokozódik, magnéziumból is többet igényel.
A magnéziumion (Mg2+) vízburkával együtt nagyobb, mint a kalciumion (Ca2+), ezért képes kiszorítani helyéről a kalciumot. Így tehát a mint kalcium természetes ellenlábasa - azaz szaknyelven kalcium-antagonista - gátló szerepet tölt be például a véralvadásban is. A Mg az ideg-izom közötti ingerületátvitel meghatározó eleme. Csökkenti az adrenalin kalcium hatására történő felszabadulását és emeli a sejtek ingerküszöbét emeli. Így az izmok is nehezebben ingerelhetők, csökken az izomgörcsök és a szívritmus-zavarok kialakulásának esélye. Hát ezért ajánlják a magnéziumot nyugtatónak!
A napi ajánlott magnéziumbevitel 300-400 mg. Legjobb forrásai a friss, nyers zöldségek, gyümölcsök. A növények zöld klorofilljának központi atomja a magnézium. A savas esők, műtrágyázás miatt tápláléknövényeink kissé magnéziumszegényebbek a kelleténél, és az ételek főzésekor is egy jó része - krumplinál mintegy fele - kioldódik a főzővízbe, ezért olykor nem árt belőle egy kis pótlás. Sok van belőle a diófélékben, olajos magvakban, teljes kiőrlésű gabonákban. 100 gramm, azaz egy marék napraforgómag 420 mg magnéziumot tartalmaz, ezzel majdnem fedezi a napi igényt. Túladagolni gyakorlatilag nem lehet! A túl magas kalciumbevitel viszont csökkenti a magnézium felszívódását. Ezért is olyan fontos a csontritkulásra adott kalcium helyes adagolása.
A foszforból (P) 600-700 g található bennünk szervetlen vagy szerves foszfátok formájában. Fehérjék, enzimek, nukleinsavak alkotórésze, nélkülözhetetlen az anyagcserében és az energia-előállításban, a tartalékenergiát hordozó adenozin-trifoszfát alkotója. Minden sejt használja, főként az izmok, idegek, csontok sínylenék meg hiányát. A foszfor 80-85 százaléka szervetlen hidroxilapatit kristályként a csontokba és a fogakba épülve van bennünk, mintegy tizede más szövetekben, kis mennyiségben testnedveinkben is fellelhető. A vérrel 2 g foszfor csordogál ereinkben, igen fontos kémhatásának szabályozása szempontjából.
Koncentrációjának szabályozása nem közvetlenül történik, mint a kalcium esetében, jelenléte sokkal inkább a másik két fontos csontépítő elem, a kalcium és magnézium mennyiségétől függ. A foszfor minimálisan szükséges mennyiségét a vese csökkentett foszforürítésével és a felvétel növelésével a szervezet könnyen tudja biztosítani. A vékonybélben a foszfát felvétele arányos a megevett mennyiséggel, csak kis részének fölvétele szabályozott külön, ezt viszont a D-vitamin irányítja. A fölösleget főként a vese üríti, ezt azonban nem a bevitel szabályozza. Figyelem! A túl sok foszfor gátolja a kalcium, és más fontos nyomelemek felszívódását a vékonybélből, de fordítva is, a túl sok kalcium a foszfor felszívódását csökkenti.
A legtöbb foszfor a húsokban, különösen a belsőségekben, halakban, tejtermékekben, gabonafélékben van. A normál étkezéssel biztosan elég foszforhoz jutunk, mi több, inkább a túladagolás veszélye áll fönn, mivel az élelmiszeripar savanyító anyagként bőségesen tesz foszfort élelmiszereinkbe. Ne vigyük túlzásba a magas foszfortartalmú ételek - konzervek, krémek, szószok, ömlesztett sajtok, kóla, kávé fogyasztását!
A legjobbat akkor tesszük csontjainkkal és izmainkkal, ha mindent megadunk szervezetünknek, amire szüksége van ahhoz, hogy végezze a dolgát, őrizze csontjaink ásványianyag-tartalmát. Ezért fontos a megfelelő, egészséges, vegyes étrend és az esetlegesen mégis hiányzó mikrotápanyagok időben és megfelelő módon történő pótlása.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de néhol még kisebb eső előfordul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag